Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Kiss Szilárd visszahozta a profizmust"

2011. február 16. 14:00 © handball.hu

A handball.hu hosszabb lélegzetű interjút készített Ferling Bernadettel, akivel a Dunaújváros jelenlegi helyzete mellett már a vasárnapi, Ferencváros elleni rangadóról is beszélgettünk, de az esetleges válogatottbeli szerepléséről is megkérdeztük.

"Kiss Szilárd visszahozta a profizmust"
handball.hu: Jelenleg a tabella ötödik helyén álltok kilenc győzelemmel, egy döntetlennel és hét vereséggel. Szerinted ez a reális helye a csapatnak?
Ferling Bernadett: Az egyértelműen látszik, hogy az első négybe pillanatnyilag nem férünk be, tehát nagyon úgy néz ki, hogy az 5-8. helyért fogunk küzdeni. Igazán büszkék vagyunk erre az ötödik helyre, hiszen ahhoz képest, ahonnan ez az új társaság indult, ez a pozíció igen jónak mondható. Mindezek ellenére pár meccsel kapcsolatban van hiányérzetünk, amelyeken sokkal jobb teljesítményt vártunk volna magunktól. A szezon előtt a tavalyi hatodiknál jobb helyre szerettünk volna kerülni, végül is az ötödik hellyel ezt egyelőre teljesítettük is.

handball.hu: Mennyit változott a csapat játéka Kiss Szilárd visszatérésével?
Ferling: Nagyon szeretünk vele dolgozni. Nagyszerű, profi edzőnek tartom őt, aki ezt a profizmust visszahozta magával hozzánk. Teljesen másképp állunk az ő vezetésével a kézilabdához. A fiatal játékosok szempontjából pedig nagyon jó, hogy már a pályafutásuk elején megtapasztalják, mi is az a profi edzésmunka. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a legtöbbet a védekezésben fejlődtünk. Szilárd újra a 3-2-1-es felállást kezdte védekeztetni a csapattal, amit nagyon szeretünk, ami nagyon fekszik is nekünk, és amit egészen jól csinálunk. Ez nem csak fizikálisan, hanem fejben is fárasztó, kemény taktikai védekezés, ahol sokat kell gondolkodni, és amelynél kiváló fizikális állapotban kell lenni. Nyáron is sokat dolgoztunk, és a téli szünetet is erre a fizikai felkészülésre használtuk, úgyhogy egyre jobban bírjuk a tempót.

handball.hu: Legutóbb a Lokival mérkőztetek meg kétszer is. Az MK-meccsen tizenkét gólos vereségbe, a bajnokin pedig tizenegy gólosba futottatok bele. Hogy érintett ez Titeket?
Ferling: Teljesen más volt a két mérkőzés. A hazai vereségünk nagyon rossz volt, mert borzasztó játékot produkáltunk. Saját magunk is éreztük, hogy talán évek óta nem kézilabdáztunk ilyen rosszul. Egyáltalán nem tudtunk gólt lőni a Debrecennek, ami abszolút megpecsételte a sorsunkat. A második meccs teljesen más volt, és az eredmény ellenére azt mondom, hogy sokkal élvezhetőbb volt, hiszen nagyon sok fiatalunk pályára lépett, akik nagyon ügyesek voltak, kiválóan megoldották a dolgukat. Ez szerintem jó adag önbizalmat adott nekik, illetve a vereség ellenére nem tört össze annyira a csapat.

handball.hu: Térjünk vissza a közeli jövőre: vasárnap a Ferencvárost fogadjátok. Hogy látod, még mindig különleges rangadónak számít egy Dunaújváros - Fradi találkozó?
Ferling: Két hét szünetünk volt rápihenni a mérkőzésre. Természetesen megnéztük a Viborg elleni meccsüket, és ezúton is szeretnék gratulálni nekik, mert azt hiszem, fantasztikus dolgot vittek véghez! Persze vasárnap nem fogjuk annyira tisztelni ezt az eredmény, és természetesen mindent megteszünk a győzelemért.

handball.hu: Milyen hangulatban készültök a rangadóra?
Ferling: Sajnos az utóbbi időkben sérülések, betegségek nehezítették a munkánkat, jómagam is majdnem egy hetet kihagytam. Ezen a héten viszont már teljes erőbedobással készülünk. Sajnos nagyon hullámzó a teljesítményünk, tavaly is a rájátszásra értünk össze igazából, akkor voltunk igazán eredményesek. Mindenkit feldob, hogy a televízió is közvetíti a meccset, és az is, hogy valószínűleg nagy szurkolótábor érkezik a Fradival. Hiába van a tabellán közöttünk különbség, mindig jó dolog a Ferencváros ellen játszani. Számunkra, és a dunaújvárosi közönség számára még mindig különleges rangadónak számít a Fradi és a Fehérvár elleni találkozó.

handball.hu: Azt látjuk, hogy rengeteg gólt szerzel minden meccsen. Milyen formában érzed Magad?
Ferling: Amikor Radulovics kiesett egy jó időre, akkor leginkább a góllövésben át kellett vállalni a szerepét, így kisebb-nagyobb sikerrel próbáltuk elosztani egymás között a hiányzó találatokat. A formám valóban jó volt, bár most kissé aggódom a sérülésem miatt. A hátamban volt egy elég komoly izomhúzódás, ami egy kicsit be is vérzett. Ennek köszönhetően tíz napig egyáltalán nem volt szabad lőnöm, csak ezen a héten hétfőn kezdhettem el az edzéseket. Lekopogom, de most nem érzem, hogy fájna, persze a lövéseimen érezhető a kihagyás.

handball.hu: Térjünk rá a válogatottra: a lányok a tizedik helyet szerezték meg az Európa-bajnokságon. Reálisnak látod ezt az eredményt?
Ferling: Én a magyar válogatottól egyáltalán nem tartom reálisnak ezt a helyezést. Amikor jómagam is a csapatban voltam, és akkor értünk el hasonló helyet, akkor sem láttam reálisnak, és most sem. Szerintem a magyar válogatott ennél sokkal többre hivatott, és bízom benne, hogy a közeljövőben ezt be is fogja bizonyítani!

handball.hu: Mégis mi lehetett akkor a probléma? Talán a játékosok képességével, vagy hozzáállásával lehet a gond?
Ferling: Nem hiszem. Szerintem ez az egész verseny nem sikerült túl jól. Nem gondolom, hogy a svéd csapat jobb lenne nálunk, Hollandia pedig abszolút nem erősebb. Nagyon nehéz itthonról véleményt mondani, de én úgy láttam, hogy kicsit talán meglepett minket a játékuk. Biztos vagyok benne, hogy ezek után teljesen már módszerekkel fogunk ellenük készülni, és akkor eredményesebbek leszünk.

handball.hu: A németek ellen hamarosan élet-halál párharcot játszunk a világbajnoki kvalifikációért, illetve azért, hogy megtartsuk az esélyt az olimpiai részvételre. Vállalnád-e a részvételt, ha a segítségedet kérné Mátéfi Eszter?
Ferling: Nem beszéltem még erről Eszterrel, bár már a kínai világbajnokság és a tavalyi Eb előtt is nagyon sokat beszélgettünk. Akkor a kislányom miatt nem vállaltam a szereplést, illetve most decemberben rengeteg dolgom volt a csapat körül. Sajnos az anyagi helyzetünk nem stabilizálódott és nem rendeződött, úgyhogy ennek a megváltoztatásáért rengeteg munkát végzünk.

handball.hu: Azért ha felkérést kapnál erre a két meccsre, elvállalnád?
Ferling: Nem tudom, mert sok függ attól is, hol lesz az edzőtábor, mennyi időt venne el az egész a kislányomtól. Majd meglátjuk. Biztosan hamarosan kitérünk erre a kérdésre.

handball.hu: Hogyan tudod összeegyeztetni a feladataidat a családdal?
Ferling: Ez nem nehéz, mert a gyakorlati rész maximálisan jól működik, hiszen van egy szuper bébiszitterünk, két nagymama, két nagypapa, és a gyereknek van apukája is, aki nagyon sokat segít. Sokszor inkább a lelki tényezőket viselem nehezen, hiszen több időt szeretnék a kislányommal tölteni, ami nehezen jön össze, de azért a hétvégék mellett vannak szabad délutánjaink is.

A döntéseinél gyakran a szívére hallgat

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi