Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Vitát váltott ki Hergeirsson Eb-kerete

2010. november 15. 23:58 © handball.hu

Thorir Hergeirsson, a norvég válogatott szövetségi kapitánya meghirdette tizenhat fős keretét a decemberi Eb-re, amelyből azonban kimaradt két meghatározó Larvik-játékos, Tine Rustad Kristiansen és Linn-Jørum Sulland.

Thorir Hergeirsson
Thorir Hergeirsson
Helyettük bekerült két junior világbajnok, a balátlövő Mari Molid és az irányító Stine Bredal Oftedal. Utóbbi még egyetlen felnőtt válogatott meccsen sem szerepelt. Ez nagy szakmai és érzelmi viharokat váltott ki a norvég médiában, és sokan kritizálják Hergeirssont. Van, aki nem ért vele egyet, de olyan is akad, aki éppen idejét látja a fiatalításnak.

„Sok jó játékosunk van, ezek közül van, aki bekerült, van, aki kimaradt a keretből. Van két kiváló kapusunk, akik magasan a többiek előtt járnak. Ők sokat fognak majd játszani. Így lehetőségünk nyílt egy plusz mezőnyjátékos nevezésére. Ami Stine Bredal Oftedalt illeti, régóta figyelem, követem a játékát. Nagyon magasan képzett játékos, olyan, amilyen kevés akad a norvég kézilabdában. A tempóváltásai, cselei, lövései és az, ahogyan helyzetbe hozza társait, kiemelkedőek” – mondja Thorir Hergeirsson a kerethirdetés után.

Tíz nappal ezelőtt értesítették a larviki vezetőséget arról, hogy tíz játékos túl sok lenne egy csapatból a válogatottba, így nem fog mindenki bekerülni – írja a www.tv2sporten.no. Karl-Erik Bøhn nemtetszését fejezte ki a dologgal kapcsolatban:

„Tíz nappal a kerethirdetés előtt kihagyni valakit, ez számomra teljesen elképzelhetetlen. Talán nem akarták, hogy túl sokan legyenek a Larvikból, de egy világversenyre a legjobbaknak kell utazniuk, és én mint Larvik-tréner nagyon szubjektíven nézem a dolgokat. Tizenhat játékost lehetett választani, de ha én döntök, akkor még kettőnek lett volna ott a helye. Jól hangzik a fiatalítás, de így két olyan játékos maradt ki, akik helyére rosszabb játékosok kerültek a keretbe. Tudom, az a magyarázat, hogy Sulland és Kristiansen kevesebbet játszottak, de merem állítani, hogy abban a kevesebb időben is jobban teljesítettek, mint azok, akik egyáltalán nem játszottak magas szinten. Úgyhogy ezt nem veszem be.”

Thorir Hergeirsson így reagált a kritikákra:

„Sulland és Kristiansen egyre kevesebb játéklehetőséghez jutottak az utóbbi időben, és ilyen játékosokat nem ajánlatos kivinni egy világversenyre.”

A tv2sporten.no szakértője, Randi Gustad, egykori válogatott játékos így kommentálta a történteket:

„A larviki játékosok játékideje és versenyeztetése egyre többet fog felszínre kerülni. Igaz, hogy kevesebbet játszhattak, főleg Sulland, de azért ők nagyon magas nemzetközi szinten teljesítenek hétről hétre, így ez a döntés elég furcsa. De azért szerintem is ideje van a fiatalításnak, mert rég volt már, amikor három tizenkilenc éves volt a keretben.”

Kjersti Grini, az egykori norvég sztár szintén a tv2sporten.no szakértőjeként mondta el véleményét:

„Nagyon rossz érzés lehet Sullandnak és Kristiansennek, hogy kimaradtak, és megértem a csalódásukat. Viszont ebben a három fiatal lányban nagyon sok van, és ismerik egymást, együtt kézilabdáztak végig két világversenyt, ahol győztek. Az ő motivációjuk aranyat ér ennek a csapatnak és én teljes mértékben megértem a választást.”

Lássuk, hogyan fogadta a fiatal Stine Bredal Oftedal a jó hírt:

„Vasárnap este hívott fel Thorir Hergeirsson, és közölte, hogy bekerültem a keretbe. Először nehéz volt elhinnem, de aztán gyorsan értesítettem a szüleimet is, hiszen ez a természetes. Igazából még mindig remegek, ha erről van szó, de természetesen ez volt az, amiről mindig is álmodtam. Kissé nehezen aludtam el tegnap, de remélem, hogy azért kerültem ide, mert mutattam valamit, ami jó. Gondolom, a fiatalítás is mellettem szólt, és az, hogy tagja voltam a nagy sikereket elért junior válogatottnak. Persze nem én leszek majd, akire a legnagyobb felelősség hárul, de örülök majd, ha kapok egy kis játékidőt, és azt majd jól fogom kihasználni.”

Kjersti Grini szerint egészséges, ha valaki korán kerül be a válogatottba, mint régebben ő maga is, és szokja a környezetet, a világverseny hangulatát, és sokat tanulhat. Ráadásul ez egy jó kiindulópont egy fiatal játékosnak, akinek nincsenek nagy elvárásai a játékidővel kapcsolatban, ellentétben egy idősebb játékossal, aki többet vár el, és végül ez nem teljesül. Bredal Oftedalt pedig így jellemezte Grini: „Nagyon gyors, jól cselez, és jól lát a pályán, így gyakran helyzetbe hozza társait. Igaz, nincsen semmi nemzetközi tapasztalata.”

A norvég válogatott Eb-kerete:

Kapusok:
Kari Aalvik Grimsbø (Team Esbjerg)
Katrine Lunde Haraldsen (Győri Audi ETO KC)

Átlövők, irányítók:
Ida Alstad (Byåsen HE)
Tonje Nøstvold (FC Midtjylland)
Karoline Dyhre Breivang (Larvik HK)
Gro Hammerseng (Larvik HK)
Tonje Larsen (Larvik HK)
Tine Stange (Larvik HK)
Stine Bredal Oftedal (Stabæk)
Mari Molid (Byåsen HE)

Több poszton bevethetők:
Linn-Kristin Riegelhuth (Larvik HK)
Nora Mørk (Larvik HK)

Szélsők:
Kari Mette Johansen (Larvik HK)
Camilla Herrem (Byåsen HE)

Beállók:
Heidi Løke (Larvik HK)
Marit Malm Frafjord (Viborg HK)

Tartalék:
Ingrid Ødegård (FC Midtjylland)

Skandináviai tudósítónktól (Sz. I.)


Rantala - igen; Ahlm, Edin - nem

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi