Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"A kinti pontok duplán számítanak"

2009. október 23. 12:18 © handball.hu

A hétvégén a Bajnokok Ligája főtábláján is megkezdődnek a küzdelmek. Az idei egyetlen magyar női résztvevő, a Győri ETO a Zvezda Zvenyigorod vendégeként kezdheti a bizonyítást a nemzetközi porondon - Konkoly Csaba vezetőedzővel beszélgettünk.

"A kinti pontok duplán számítanak"
handball.hu: Vasárnap elkezditek az idei bajnokok Ligája-menetelést a Zvezda Zvenyigorod otthonában. Több bajnoki mérkőzést már magatok mögött tudhattok. Mit látsz ezek alapján? Mennyire változott, erősödött az ETO a tavalyi szezonhoz képest?
Konkoly Csaba: Annyiban biztosan fejlődtünk, hogy több taktikai variációval tudunk pályára lépni. Gondolok itt Eduarda Amorim teljes csapatba épülésére, aki húzóemberünkké vált, vele mindenképpen óriásit nyertünk. Tomori Zsuzsa teljesítménye kiegyensúlyozottabbá vált, ezt láthattuk a bajnokság első két fordulójában. Utána át kellett sajnos esnie egy operáción, ami visszavetette őt, most azon leszünk, hogy újra stabilizálódjon a játéka. Orbán Adrienn leigazolásával és Szegedi Orsi Fehérvárról való hazahozatalával a két szélsőnk felváltott pihentetését tudjuk megoldani, legalábbis nekem ezek a terveim velük kapcsolatban. Beálló poszton Mayer Szabina most éppen a Békéscsaba ellen tett nagyon sokat, hogy magabiztosabbá váljon a győzelmünk. Tegyük hozzá, hogy Aurelia Brădeanu, Görbicz Anita és Szölösi Patrícia is benne van a keretünkben, az ő visszatérésükre még kicsit várnunk kell. Terveink szerint Brădeanu már novembertől csatlakozni tud társaihoz, és százszázalékosan be tud szállni a magyar bajnoki és BL-küzdelmekbe egyaránt. Pálinger Kati mellett két fiatal kapusban gondolkodtunk, akik egyelőre viszonylag kevesebb lehetőséget kapva hozzák a tőlük elvárhatót. Víg Vivien például a Hódmezővásárhely ellen tett nagyon sokat ahhoz, hogy nyerni tudjunk. Ismerve Kati klasszis képességeit, biztosan kevesebb lehetőséget fog még kapni Oguntoye és Víg is, persze az sem kizárt, hogy egy-egy mérkőzésen főszereplőkké léphetnek elő.

handball.hu: Tavaly egészen a BL-döntőig meneteltetek, ennek a szezonnak milyen elvárásokkal indultok neki?
Konkoly: Olyan szempontból ugyanaz a célkitűzés, hogy minél messzebb akarunk jutni. A távolság konkrétan nem lett megfogalmazva. A hazai porondon viszont mindenképpen a bajnoki és Magyar Kupa-címünk megvédése a cél. A játékosok is abszolút motiváltak, hogy valóra váltsuk álmainkat.

handball.hu: A Bajnokok Ligájában mennyire tartod erősnek a csoportotokat?
Konkoly: A Vâlcea olyan formát mutatott a felkészülési tornákon (és a játékosai a román válogatottban), hogy mindenképpen kemény ellenfélként kell vele számolnunk. A Zvezda a tavalyi évben kicsit korán búcsúzott a kupaküzdelmekből, idén egészen biztosan vérmesebb célkitűzése van. Esetükben egy megfiatalodott, megújult csapatról beszélhetünk, veszélyes vetélytárs lehet. Az Itxako-ról kevés információval rendelkezünk, de a spanyol kézilabdázást ismerve egy kellemetlen ellenfélre, „fekete lóra” számítunk. Nagyon sokat fog számítani, hogy idegenben milyen eredményeket tudunk produkálni. Most hétvégén élesben tesztelhetjük magunkat, és azt mondhatom, hogy szinte négy pontot ér az ott szerzett pont, pontok.

handball.hu: Ha most tippelned kéne, szerinted melyik csapatok lehetnek a legesélyesebbek a két továbbjutást érő hely egyikének elérésére?
Konkoly: Mi mindenképpen szeretnénk továbbmenni. A Vâlceát abszolút topcsapatnak tartom mind játékosállományilag, mind fizikálisan, és az összes olyan jegyet magán viseli, ami a modern kézilabdázást jellemzi. Az önmagáért beszél, hogy a zömében erre a klubra épülő román válogatott a Világkupán megverte az olimpiai bajnok Norvégiát. Én őket várnám még a továbbjutó helyek egyikére, viszont azt is hozzá kell tenni, hogy a románok okoztak már maguknak is nem egyszer kellemetlen meglepetéseket.

handball.hu: Szerdán a Békéscsaba ellen játszottatok bajnokit, ahol egy szoros első félidő után arattatok a végén magabiztos győzelmet. Mennyire nyújtott ez a meccs jó felkészülést a hétvégi BL-megmérettetésre?
Konkoly: Olyan szempontból fontos volt, hogy egy nem is akármilyen győzelemmel a fejünkben utazhatunk Oroszországba. Egy olyan pozitív erőt ad a lányoknak, ami megerősíti bennük a hitet, hogy a hét közben végzett munka hétvégén is gyümölcsözhet. A Békéscsaba személyében egy nagyon kemény, határozott ellenféllel kellett felvennünk a kesztyűt. Az első félidőben alaposan meg kellett dolgoznunk minden egyes gólért, és egy nagyon jó erőpróbát jelentett arra a nemzetközi szintre, ahol ugyanilyen szigorú védelemmel kell szembenéznünk. Különösen örömteli volt, hogy nagyon kevés találatot kaptunk lerohanásból, és vasárnapi ellenfelünk pont a játék ezen elemét is előszeretettel alkalmazza, ami ellen készülnünk kell. Az első félidőben esett kevés gólt fegyelmezetten bírtuk, a második harminc percben pedig megmutatkozott fizikális állapotunk, és ezzel a fölényünkkel tudtuk megváltoztatni a játék képét. Az is nagyon biztató, hogy képesek voltunk megváltoztatni a játékunkat. Az első félidőben az átlövőink nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak, de a szünet után Amorim segítségével ezen a poszton is nőtt a hatékonyságunk, ami az ellenfelünket egy nyitottabb védekezésre kényszerítette. Az ellen pedig a már korábban említett taktikai cserénkkel tudtunk fellépni, Mayer Szabina személyében. Kovacsics Anikó Hornyák Ági segítségével remekül irányította a játékot, és Mravíková is fontos gólokkal járult hozzá a sikerhez. A hétvégén is arra lesz szükségünk, hogy olyan erényeinket tudjuk megcsillogtatni, mint például hogy csapatként, összefogva tudunk nagyot alkotni, ezt kértem a lányoktól is.

handball.hu: Vérten Orsi el tud Veletek utazni?
Konkoly: Szerencsére igen. A Békéscsaba ellen Vértent Szegedi Orsi helyettesítette, igen jó hatékonysággal. Vérten Orsival azt beszéltük meg, hogy a hétvégi BL-meccs miatt is pihentetjük szerdán, és csak akkor kerül bevetésre, ha nagyon nagy szükség lenne rá. Végül egyetlen hétméteres erejéig küldtük pályára, amit értékesíteni is tudott. Orvosi javaslatra ugyan már végigjátszhatta volna a mérkőzést, de jómagam úgy ítéltem meg, jobban járunk, ha pihenhet egy kicsit, mert nem volt annyira apró a válogatottban, a csehek elleni találkozón történt fejsérülése. Felesleges kockázatot pedig nem akartunk vállalni a felszívódóban lévő vérömlenyével.

handball.hu: Amorim orrával nem lesznek problémák?
Konkoly: Bízunk benne, hogy nem, bár az ellenfelek folyamatosan „megtalálják”. Személyében egy igazán nagy sportemberről beszélhetünk, így a brazil válogatott összetartásáról hazatérve fel sem merült benne, hogy ne vállalja a csabaiak elleni rangadón a játékot. Válogatottjában rendesen kivette a részét a Norvégia elleni diadalból, nyolc góllal járult hozzá a sikerhez. A második meccsen kettőt engedtek lőni neki, aztán gyorsan eltörték az orrát… Még ha véletlennek is tűnt a szituáció, én azért vélek benne valami tudatosságot felfedezni.

handball.hu: Mikor utaztok Oroszországba?
Konkoly: Szombaton nyolc órakor indulunk Bécsbe, onnan repülünk el, aznap estére már edzést tervezünk a helyszínen. Vasárnap reggel videózunk még egyet, aztán jöhet a meccs. A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva most is profi ellátásra számítunk, a találkozót követően pedig indulunk is haza. Mindenképpen győzelmi reményekkel lépünk pályára: a Zvezda és az Itxako otthonában szerzett pontok duplán fognak számítani a továbbjutás szempontjából. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezek a pontok tényleg megduplázódjanak, a többit meg majd meglátjuk a Vâlceával szemben!

Öttel az FTC, tizenkettővel az ETO
Három hét múlva irány Csehov!
Győri ETO: Oltchim és Itxako

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi