Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Mi újság a Viborg háza táján?

2009. május 7. 18:52

Nagy izgalommal és bizakodással várja a Viborg HK a Győri Audi ETO elleni BL-döntő első felvonását. A dánok elsősorban hosszabb kispadjukban, a videós elemzésben és a magyarok hatos falában bíznak.

Fotó: www.vhk.dk
Fotó: www.vhk.dk
Ha a Győr visszatekint az európai kupadöntők történetére, valószínűleg nincsenek túl jó emlékei, hiszen az eddigi öt fináléból ötöt elveszített: 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az EHF-kupa-döntőt, 2006-ban pedig a KEK-finálét bukta el. Idén azonban ismét próbálkozhat, ezúttal ráadásul a legrangosabb torna, azaz a Bajnokok Ligája serlegét hódíthatja el. A dolog pikantériája csupán az, hogy mindezt éppen azzal a Viborggal szemben kellene megtennie, aki ellen 1999-ben és 2004-ben az EHF-kupa mindent eldöntő párharcában alulmaradt. Lássuk, hogy vélekedik a dán sajtó a döntő első csatáját megelőzően!

Rikke Skov
Csakúgy, mint számos játékosa, a Viborg 34 esztendős trénere, Jakob Vestergaard is élete első Bajnokok Ligája-trófeaszerzésére készül, ennek ellenére hihetetlenül nyugodt, hiszen hosszú hetek óta kizárólag a Győr ellen gyakorolhatnak. Felkészülésüket csupán a dán bajnoki tabella harmadik helyét elfoglaló SK Århus „zavarta meg”: ezen a meccsen a Viborg tulajdonképpen a második sorával állt ki, s érte el a 34-28-as végeredményt. A találkozón egyébként arcsérülést szenvedett a dán nemzeti válogatottól egy hónapja elbúcsúzó Rikke Skov, aki óriási monoklival vonult le a pályáról. Az első feltételezések azt jósolták, hogy még az orra is eltört, ám a későbbi vizsgálatok ezt nem erősítették meg.

Bojana Popović
Skovval ellentétben a fináléban biztosan nem jut lehetőséghez a február 20-án a Hypo ellen keresztszalag-szakadást szenvedő klasszis átlövő, Bojana Popović. Vestergaard edző így emlékszik vissza a történtekre: „Bojana és a csapat számára is kemény volt az az este. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, jó ideig gondolkoztunk a hogyan továbbot illetően. Mindenesetre bizonyára valami jót találtunk ki, ha még a világ legjobbja nélkül is a fináléba jutottunk” – tette hozzá a tréner, aki úgy véli, hogy a legfontosabb találkozókon a védelem és a kapus kiváló összjátékának köszönhetően tudtak nyerni.

„Döntő lesz, hogy ez hogy működik majd a szombati mérkőzésen. Azt hiszem, az elmúlt meccseken azért szép támadásokat is be tudtunk mutatni, csapatként pedig igen sokat fejlődtünk” – tette hozzá a szakember.

Grit Jurack
A BL góllövőlistáját 105 találattal vezető 285-szörös német válogatott Grit Jurackot jelenleg nem foglalkoztatja különösképpen egyéni elsősége, annál jobban viszont csapata győzelme: „Persze ha megnyerjük a BL-trófeát, azért nem fogok bánkódni a gólkirálynői címem miatt, hiszen az azt mutatja, hogy valóban segítettem a csapatomnak” – magyarázta az eddigi egyetlen német hölgy, aki már elnyerte a Bajnokok Ligája trófeát, méghozzá 2006-ban, jelenlegi klubja alkalmazásában. A 31 éves balkezes átlövő - aki együttese legtapasztaltabbjának mondhatja magát - már 2004 óta a Viborg játékosa.

„A felkészülés utolsó hetét teljes egészében az utolsó simításokra fordítottuk, valamint videózásra, hogy teljesen biztosak legyünk benne, mit fog csinálni az ellenfelünk a pályán. Bízom az edzőinkben, akik a legjobb taktikát dolgozzák ki nekünk” – fogalmazott Jurack, aki mindkét csapatnak 50-50 százalék esélyt ad a végső győzelemre, hiszen, mint mondja, a Viborg (akárcsak a Győr), Popović sérülése ellenére szépen menetelt végig az idei BL-szezonon.

A szakemberek előzetesen a Hypót várták a fináléba, ám Jurack örül, hogy végül így alakult a helyzet: „Bár idén még nem játszottunk a Győr ellen, s még a videózás is hátra van, azt hiszem, nekünk fekszik a hatos falas védekezési rendszer, amit a magyarok általában alkalmaznak, ellentétben a Hypo 5-1-es formációjával”.

Gitte Aaen
Jurackkal ellentétben élete első Bajnokok Ligája-döntője előtt áll a dánok 28 esztendős balszélsője, Gitte Aaen, aki elárulta, hogy még nem volt ideje lélekben felkészülni a nagy feladatra, hiszen eddig azzal volt elfoglalva, hogy combhúzódásából minél hamarább felépüljön, az edzéseken is csak hétfőtől tudott részt venni. „Úgy vélem, akkor kezdek majd izgulni, amikor elkezdjük a videózást, pénteken pedig már biztosan gombóc lesz a torkomban, amikor Aalborgba indulunk. Remélem, lesz azért három-négy olyan csapattársam, aki már átélte ugyanezt, és megnyugtatja a többieket” – mesélte a játékos, aki éppen azután került a csapathoz, miután az 2006-ban elnyerte a legrangosabb trófeát. „Még a nyári holtszezon előtt csatlakoztam a lányokhoz, akiknek a diadal után érthetően a fellegekben volt a hangulatuk. Óriási élményként meséltek arról, milyen volt elhódítani a kupát, amely minden klubcsapat legnagyobb álma!” – lelkendezett Aaen.

A dánok válogatott szélsője a sérülés miatt kiváló Görbicz mellett természetesen Pálinger Katit emelte ki a magyar csapatból, akivel a múltban már többször meggyűlt a bajuk. Úgy véli, a magyarok kapusa kiválóan helyezkedik, és nagyszerűen zárja a szögeket: „Párszor már játszottunk ellene, akkor több ziccerünket is kifogta. Ennek érdekében most pontosabbnak kell lennünk. Személy szerint külön figyelni fogok rá a videózás során” – tette hozzá, majd arra is választ adott, mi lehet a siker titka: „A lehető legtöbbet kell kommunikálnunk a pályán. Tudjuk, hogy a veszprémi mérkőzés sokkal nehezebb lesz, ezért most szombaton minél nagyobb előnyért kell harcolnunk” – zárta szavait.

Kristine Lunde
Az ellenfél kulcsjátékosai, a norvég Lunde-ikrek biztosan szóhoz jutnak a döntőben, annak ellenére, hogy az irányító-átlövő Kristine Lunde térde igen érzékeny: „Jól érzem magam, és volt pár jó meccsem is mostanában, úgyhogy már nagyon várom a párharcot” – mondta. Kristine azt is elárulta, nem tudja, milyen hatással lesz rájuk, hogy a finálé első összecsapását az EHF szabályai szerint nem a mindössze 1865 nézőt befogadó hazai pályájukon, hanem az 5600 fős aalborgi Gigantiumban kénytelenek lejátszani. „Remélem, szurkolóink nagy része velünk tart, hiszen nem olyan nagy a távolság Viborg és Aalborg között. Tudom, hogy a Gigantiumban mindig jó a hangulat, a nézők általában sokat tapsolnak, és jó kis hangzavart teremtenek. Ilyen szempontból mindenféleképpen előny a „költözés” – tette hozzá.

Katrine Lunde Haraldsen
Kristine testvére, Katrine Lunde Haraldsen nincs teljesen tisztában Görbicz Anita állapotával kapcsolatban, szerinte csupán szombat este tisztázódik a helyzet: „A győrieknek hét olyan meghatározó játékosuk van, akik mindig pályán vannak, tehát nincs sok cserelehetőségük. Ha megfuttatjuk őket, elfáradhatnak, és így talán begyűjthetünk egy párgólos előnyt a visszavágóra” – fogalmazott a hálóőr, aki egyértelműen a Viborg hosszabb kispadjában látja csapata előnyét: „Tele vagyunk klasszisokkal, az pedig jól mutatja csapatunk erejét, hogy még Bojana nélkül is a döntőben vagyunk” – vélekedett Katrine.

"Az ETO átgázolt a Hypón"
Bemutatkozik a Viborg
"Szó sincs róla, hogy feladnánk"

Forrás: www.ehfCL.com, www.vhk.dk, www.haandbold.com

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi