Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Róth: Jövőre rutinosabbak lesznek!

2008. augusztus 4. 22:39 © handball.hu

A magyar junior válogatott ötödik helyezért ért el az elmúlt világbajnokságon. A handball.hu kérésére a szövetségi kapitány, Róth Kálmán értékelte a csapat szereplését.

Róth: Jövőre rutinosabbak lesznek!
handball.hu: Elégedettek vagytok a világbajnoki ötödik hellyel?
Róth Kálmán: A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) javaslatára és egyetértésünkkel nem egy junior, hanem egy ifjúsági csapatot küldtünk ki erre a világabajnokságra azzal az indokkal, hogy a jövő évi, Magyarországon megrendezendő junior Európa-bajnokságra megfelelő rutint szerezzünk. A selejtezőt hat juniorkorú segítségével kiharcoltuk, de a felkészülés kezdeténél egészségügyi és egyéb bajok miatt ezek a játékosok sorra problémákat jeleztek. Ekkor döntött úgy a szövetség, hogy vigyünk ki egy ifjúsági csapatot. Rendkívül nehéz, az úgynevezett halálcsoportba kerültünk, ahol ott voltak a tavalyi junior Eb-bronzérmes románok, a hatodik helyezett szlovének, a német csapat pedig később megnyerte ezt a vb-t. Az izlandiak is nagyon ütőképes csapatot raktak össze: velünk és a szlovénekkel döntetlent játszottak a csoportmérkőzések során, és megverték a németeket. Hogy innen sikerült továbbjutni, ez már egy óriási bravúr volt.

handball.hu: A középdöntőbeli teljesítményetekről mi a véleményed?
Róth: Minden csoportból három csapat jutott el a oda, mi így a románok elleni győzelemmel két pontot vittünk tovább. A másik ágról megkaptuk az Európa-bajnok dán csapatot, Angolát és Montenegrót. Dánia nekünk nagy falat volt, de Angolát kötelező volt játéktudása alapján megverni, a montenegróiak ellen pedig óriási győzelmet arattunk, hiszen ők is képesek voltak a később világbajnok németeket megverni. Így a németek és a dánok mögött a középdöntő harmadik helyén végeztünk, ezért az ötödik-hatodik helyért játszottunk a horvátok ellen. Őket pedig szintén óriási csatában sikerült legyőznünk, így ötödikek lettünk. Azt gondolom, hogy összehasonlítva a két középdöntőcsoportot, itt is kifogtuk a nehezebbet, hiszen a helyosztók során szinte majdnem mindig a mi csoportunk tagjai diadalmaskodtak. Jellemző, hogy a dánok játszották a németek ellen a döntőt, úgyhogy egy nagyon erős csoportból sikerült ezt a helyezést kivívni.

handball.hu: Jövőre Magyarországon lesz a junior Európa-bajnokság. Milyen benyomást tettek a lányok? Lehet-e építkezni, és továbbhaladni előre?
Róth: Azt hiszem, ez az eredmény egyértelműen azt jelzi, hogy rengeteg pozitív dolog van ebben a csapatban, rutinosabbak lesznek a lányok. Azt hiszem, hogy a világbajnokság meglepetéscsapata voltunk, és kivívtuk a jelenlévők szimpátiáját azzal a csupaszív játékkal, amelyet a gárda mutatott. Egyértelműen az volt cél, hogy amellett, hogy tapasztalatot szereznek a lányok, a csapatépítésben is előre lépjünk. Ezek a mérkőzések és a mutatott játék jelezte, hogy kire, mikor és milyen helyzetekben tudunk számítani.

handball.hu: Van olyan, akit kiemelnél a csapatból?
Róth: Úgy gondolom, hogy várakozáson alul senki sem teljesített, összességében mindenkit csupa nagybetűvel írnék, de különösen elégedett vagyok Kovacsics Anikóval, aki a góllövőlistán is előkelő helyen végzett, ő volt a csapat motorja. Tamás Krisztina a jobbszélen rendkívül jó benyomást tett rám, Hornyák Dóra Léránt Viviennel együtt képes volt megoldani azt a szerkezeti nehézségünket, hogy balkezes lövő nélkül játszottunk. Nagy dicséretet érdemel Horváth Bernadett, aki - ha nem is egyenletesen, de - védekezésben mindig kiemelkedőt nyújtott. Továbbá Deáki Dóra és Szölösi Patrícia az alapcsapat egyik legstabilabb embere volt. Tényleg mindenkivel elégedett voltam, és azt hiszem, az egész csapat névsorát fel lehetne sorolni.

handball.hu: Előzetesen számítottál ilyen jó eredményre?
Róth: Egyáltalán nem. Az első napokban, amikor láttam az ellenfeleket, már a csoportból való továbbjutást is óriási bravúrnak tartottam volna. Ez a két, sokszor három év korkülönbség nagyon nagy fizikai fölénnyel is járt, és ez bizony eléggé sokat kivett a játékosokból, de sikerült okos és tervszerű játékkal kompenzálni a fizikális különbségeket. Az is sokat jelentett, hogy remek felkészülési feltételeket biztosított az MKSZ, és úgy érzem, hogy ezt megfelelően ki is tudtuk használni. Azon kívül, hogy végigjátszottuk ezt a kéthetes tornát, igazából komoly sérülésünk sem volt. Ez is jelzi, hogy a lányokkal komoly munkát tudtunk elvégezni.

handball.hu: Decemberben szintén Macedóniában lesz a felnőtt Európa-bajnokság. Mi a véleményed a junior vb szervezéséről?
Róth: A világbajnokságon a szállításra és az étkezésre nem panaszkodhattunk. A új szkopjei csarnok, amelyet az Európa-bajnokságra építettek, nagyon nívós, és méltó egy felnőtt világverseny megrendezésére. Az ohridi csarnokot nem láttam, mi nem mozdultunk ki Szkopjéból, de a szervezőkön látszott, hogy nagyon igyekeznek; a velünk foglalkozó lelkes fiatalembernek nagyon sokat köszönhetünk.

handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi