Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Róth: Ifistákkal Macedóniába

2008. június 17. 8:31 © handball.hu

Július végén a macedóniai vb-n lép pályára junior-válogatottunk. A felkészülésről, az olimpiai sorsolásról, valamint esetleges Vâlceába szerződéséről kérdeztük a csapat szövetségi kapitányát, Róth Kálmánt.

Róth: Ifistákkal Macedóniába
handball.hu: Legutóbb az izlandi selejtező után, márciusban beszélgettünk, ahol lányaid kiharcolták a világbajnoki részvételt. Hogy haladtok azóta?
Róth Kálmán: A világbajnoki felkészülést éppen hétfőn kezdtük el. Kényszerből sajnos változtatnunk kellett a kereten, hiszen sérülések és vizsgakötelezettségek miatt jó néhányan nem tudták elkezdeni velünk a munkát. Helyükre fiatalabb játékosokat hívtunk be. Jelen pillanatban Kószó Andrea, Kolos Dorottya és Danyi Ágnes vizsgái miatt nem tud részt venni, Gerstmár pedig sérült. Éppen ezért úgy döntöttünk a szövetség vezetőivel egyetemben, hogy az ifi-korú lányokkal fogunk Macedóniába utazni.

handball.hu: Véleményed szerint mennyivel lesz ez a csapat gyengébb annál, mint amire számítani lehetett?
Róth: Remélhetőleg semennyivel, bár tény, hogy az idősebb játékosok saját posztjukon meghatározóak voltak. Az ifi-korosztálynak kimaradt egy világversenye, úgyhogy a lányoknak most nagyszerű alkalmuk lesz a rutinszerzésre. Legfőbb célunk, hogy a jövő évi magyarországi Európa-bajnokságra ütőképes keret alakuljon ki, így nem hárul ránk eredménykényszer. A lényeg, hogy minden ilyen jellegű esemény a 2009-es kontinensverseny egyik felkészülési állomása.

handball.hu: A handball.hu szakértőjeként mi a véleményed a felnőtt válogatott olimpiai sorsolásáról?
Róth: Őszintén szólva a másik csoport kicsit könnyebbnek tűnik, de csak tűnik. A mérleg nyelvét az döntötte jobbra, vagy balra, hogy Dél-Korea hová kerül. Nem túl szerencsés, hogy épp mi kaptuk őket. Ugyanakkor nem lehet előre tudni, hogy a házigazda Kína milyen objektivitásból fog játszani. Az olimpián résztvevő csapatok ismerete alapján nehéz lett volna a könnyű sorsolásban reménykednünk. A feladat adott. Ez a magyar csapat mindenre képes, kirobbanó eredményre és kevésbé jó szereplésre is. Bízunk benne, hogy jó felkészüléssel ez a gárda bárkit le tud győzni.

handball.hu: A felkészülés mellett talán a játékosok pillanatnyi formája is számít majd?
Róth: Egyértelműen. Az elmúlt évek kluberedményei, valamint az olimpiai selejtezőn mutatott játék mindannyiunkat bizakodóvá tehet. Az athéni olimpiával szemben most óriási előnnyel indulnak a lányok, hiszen nincsen rajtuk olyan óriási teher. Négy éve mindenki elvárta tőlük a kiemelkedő eredményt. Ezért viszonylag nyugodtabb helyzetből tud építkezni, felkészülni a csapat.

handball.hu: Mennyiben lenne más a helyzet, ha a világbajnokságon érmet szereztek volna a lányok?
Róth: Valószínűleg a szakma és a közvélemény is nagyobb terhet rakott volna rájuk. Azt sem szabad elfeledni, hogy az athéni kerethez képest jó pár helyen átalakult ez a gárda, amely most más jellegű játékot igényel. Többen érettebbé, tapasztaltabbá váltak, olyanok is, akikre most több feladat fog hárulni. Úgy gondolom, hogy a lehetőséggel mindannyian élni fognak, hiszen életük álma az olimpiai szereplés. Óriási eredménynek tartom ebben a rendkívül kiegyensúlyozott kézilabda-világban, ha egy csapat ki tud jutni az ötkarikás játékokra, a magyar női válogatott pedig most már sokadik szereplésére készül. Ez jelzi a sportág erejét.

handball.hu: A hírek szerint lehet, hogy a Vâlcea edzője leszel jövőre. Mi az, ami igaz ebből, és mi az, ami nem?
Róth: Engem a klubtól senki nem keresett meg személyesen! Pár napja azonban egy román újságíró angolul érdeklődött az ügyben, hogy lehetséges-e, hogy Romániában az Oltchimnál vállalok munkát? Hozzá kell tennem, hogy az én angol tudásom nem a legjobb, s az övé sem volt shakespear-i… Erre én diplomatikusan azt válaszoltam, hogy óriási megtiszteltetésnek tartom, ha egy ekkora hírű, és ilyen játékosállománnyal rendelkező klubbal kapcsolatba hoznak. Ezután számomra is meglepő módon jelent meg egy román internetes sportoldalon, hogy én leszek a Vâlcea edzője. Igen kellemetlen számomra, hogy ezután a klub honlapján hivatalosan cáfolta a megjelenteket. Természetesen óriási megtiszteltetés lenne a megkeresésük, ez azonban hivatalosan nem történt meg. Elsődleges feladatomnak a junior válogatott megfelelő állapotba hozását tartom, hogy méltóképpen képviselje a magyar színeket a világbajnokságon. Természetesen mindemellett jólesett, hogy néhány – régebben a kezem alatt játszó – román játékos szépeket mondott rólam hazájában.

Róth: Nem várták el a továbbjutást

handball.hu (bee)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi