Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Róth: Nem várták el a továbbjutást

2008. március 26. 6:16 © handball.hu

A magyar junior válogatott veretlenül végzett az izlandi világbajnoki selejtezőn. A csapat hazaérkezését követően a handball.hu-nak Róth Kálmán szövetségi kapitány mesélt a torna tapasztalatairól.

Róth: Nem várták el a továbbjutást
handball.hu: Mesélnél nekünk az izlandi vb-selejtezőn történtekről?
Róth Kálmán: Ez volt az egyetlen ötös csoport a vb-selejtezők során. Eléggé kettészakadt a mezőny, hiszen a bolgárok, de főleg az írek szinte teljesen kezdők voltak, tehát ők egy külön csoportot alkottak. Az izlandi, a szerb és a magyar csapat harcolt ténylegesen a továbbjutásért. Magáról a külső körülményekről nem mondhatunk rosszat, maximálisan adottak voltak a feltételek ahhoz, hogy reális eredmény szülessen.

handball.hu: Talán a szerbek elleni mérkőzés lehetett a legizgalmasabb az egygólos győzelmet tekintve...
Róth Kálmán: Igen, az tűnik a legérdekesebbnek, de ha belegondolunk, hogy Izland ellen a negyvenötödik percben döntetlen körüli volt az eredmény, és csak az utolsó tíz percben tudtuk ezt a kis különbséget hozni… Ráadásul ezek után ők megverték a szerbeket. Tehát már az első meccsünk nagyon értékes győzelem volt. A szerbek ellen pedig egy olyan ki-ki meccset kellett játszani, ahol ellenfelünknek volt nagyobb a tét, hiszen négy gólnál többel kellett megverni bennünket ahhoz, hogy esélyük legyen megnyerni a csoportot. Mi győzni mentünk fel a pályára, semmiképpen sem akartunk taktikázni, és ennek megfelelően jó színvonalú mérkőzést játszottunk.

handball.hu: Kik azok, akiket külön ki tudnál emelni a torna alapján?
Róth Kálmán: A gyengébb csapatok elleni mérkőzéseket „kivenném”, mert azok igazából nem jelentettek feladatot. Végig egyenletesen jól játszott Kovacsics Anikó, Hornyák Dóra, Szölösi Patrícia, Mayer Szabina, Kolos Dorottya és Deáki Dóra. Voltak egy-egy mérkőzésen jobb teljesítményei a többieknek is, de összességében ezek a játékosok kézilabdáztak végig kiegyensúlyozottan jól. Az első, Izland elleni mérkőzésen Kovács Adriennek ment nagyon jól: hétből hatot lőtt, illetve Drávai Gyöngyinek szintén hétből hat átlövés-gólja volt. Ez komoly teljesítmény. Az utolsó, döntő mérkőzésen Hornyák Dóra kilenc akciógólt lőtt, Kolos Dorottya pedig hatot, tehát ők húzták a szekeret. Viszont összességében a csapat, mint CSAPAT működött nagyon jól.

handball.hu: Mi a további programotok, mikor találkoztok legközelebb?
Róth Kálmán: Egyelőre úgy beszéltük meg a Hajdu Jánossal - aki közben szövetségi kapitány lett -, hogy a selejtező eredményének függvényében építjük majd fel a további programot. Azt azért tudni kell, hogy igen zsengekorú játékosokról van szó, Hornyák Dóra például három évvel fiatalabb, mint a többiek. Igazából mi a 2009-es magyarországi junior Eb-re készültünk, tehát ennek a függvényében építjük fel a programot. Ez a világbajnokság, azon kívül, hogy természetesen halál komolyan vesszük, tapasztalatszerzés lesz a 2009-es magyarországi Eb-re. Ennek megfelelően fogjuk összeállítani a keretet. Természetesen alapvetően azokra a játékosokra számítunk, akik kiharcolták a továbbjutást, de mindenképpen bővebb kerettel szeretnénk dolgozni, hogy azokat is be tudjuk építeni majd a 2009-es csapatba, akik most még nem voltak fizikálisan elég érettek ehhez a feladathoz.

handball.hu: Mégis, hogy ha reálisan nézzük a mezőnyt, mire lehetünk képesek a macedóniai vb-n, mi lehet a minimális cél?
Róth Kálmán: Az, hogy sok tapasztalatot szerezzünk. A selejtezőre is úgy mentünk ki, hogy nem várta el tőlünk a szövetség, hogy továbbjussunk. Egy cél volt: a tapasztalatszerzés. Úgy gondolom, hogy ezt teljesítettük. A jövő évi hazai rendezésű világverseny még fontosabb lesz, hiszen ennek a korosztálynak a saját évfolyamában nem sikerült tavaly kijutni az Európa-bajnokságra. Tehát mindenképpen fontos, hogy ne úgy játsszon majd jövőre Magyarországon, hazai pályán, hogy egyáltalán nincs világverseny-tapasztalata. Szeretnénk minél jobban szerepelni: ezt számokban nagyon nehéz kifejezni, hogy mire lesz elég.

Szép volt, junior lányok!

handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi