Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

„Nagy szívvel tudunk küzdeni”

2008. február 15. 6:17 © handball.hu

A handball.hu az 1. FC Nürnberg vezetőedzőjét, Herbert Müllert kereste meg. A német csapat szerdán pontokat hozott el a HSG Sulzbach/Leidersbach otthonából. 31-32-es győzelmével így már a bajorországiak a Bundesliga éllovasai, szombaton pedig a BL-ben szeretnék folytatni a menetelést.

„Nagy szívvel tudunk küzdeni”
handball.hu: Milyen reakciója volt a Valcea elleni sikereteknek?
Herbert Müller: A Bajnokok Ligája egyik idei fő esélyesét sikerült megtorpantanunk odahaza. A találkozó utolsó percét az izgalom és a dráma együtt jellemezte. Nagyon nagy szerencsénk is volt, és az ellenük megszerzett pont tényleg igazi szenzációként hatott. A dicsőség amiatt még nagyobb, hogy a Valcea egy válogatottakkal teletűzdelt csapat. Alig győztük begyűjteni a gratulációkat mind a szurkolók, mind pedig a média részéről.

handball.hu: Hogy sikerült a szerdai bajnoki meccsetek?
Müller: A Sulzbach ellen az első félidőben nagyon jól játszottunk, a másodikban viszont túlságosan is sok ziccerünk maradt ki, ez eredményezte azt, hogy a végjáték ilyen szorosra sikeredett. Ezzel a győzelmünkkel vezetünk a bajnokságban, ami még plusz örömet is okoz. Már csak három mérkőzés van előttünk, ebből kettő hazai pályán. Mindegyik nagyon nehéz lesz, főleg hogy a BL-meccsek között, szerdánként kerül rájuk sor. Ennek ellenére mindhármat meg szeretnénk nyerni.

handball.hu: Gondoltad volna nyáron, a szezon előtt, hogy kora tavasszal itt lesztek?
Müller: Álmomban sem reméltem volna. Sokan Németországban a Bundesliga kieső helyeire tippeltek minket. Abban reménykedtem, hogy az első hatba bekerülhetünk, viszont azt nem gondoltam volna, hogy ennyire magabiztos győzelmeket aratunk majd az év során, és hogy néhány fordulóval a vége előtt a tabella élén állunk. Sok nemzetközi rutinnal rendelkező játékost kellett a tavalyi bajnoki címünk megszerzését követően elengednünk, és egy teljesen fiatal, kis létszámú kerettel az új évadnak nekivágnunk. Számomra is hihetetlen, hogy ezek a zsenge korú játékosok milyen biztos lábakon állva vették ezt a nagyon erős megterhelést mind a hazai, mind pedig a nemzetközi fronton.

handball.hu: Mint azt a Valcea ellen is láthattuk, akkor is meg tudjátok oldani a helyzeteket, amikor a húzóembereitek nincsenek csúcsformában. Vannak direkt olyan begyakorolt elemeitek, melyek nem kifejezetten játékosokra vannak kihegyezve?
Müller: Igen, én is ebben látom fő erősségünket. Nagy szívvel tudunk küzdeni, és abszolút pozitív alkatokkal áll fel csapatunk. Igazi egységként működünk, másként nem is bírnánk. A Bajnokok Ligájában egyéniségekkel teletűzdelt klubokkal kell felvennünk a harcot, csakúgy, mint a Bundesligában a Leverkusen vagy épp a Lipcse esetében. Pontosan a szívjátékunkkal és az egységünkkel alakítottunk ki egy sajátos stílust magunknak, és ezzel szeretnénk Nürnbergben is tovább népszerűsíteni a kézilabdát.

handball.hu: Miként készültök a következő megmérettetésre?
Müller: Mivel szerdán még bajnoki meccset kellett játszanunk, ezért csak csütörtöktől tudtunk a Győrre koncentrálni. Nekem edzőként persze távolabbra kell mindig tekintenem, mint a csapatomnak, így egy román tévécsatorna jóvoltából sikerült már megnéznem a Lada - ETO összecsapást. Spiridon miatt természetesen a magyarok több korábbi mérkőzését is láttam. Mindig igyekeznek a lehető legjobban felkészülni az ellenfél erősségeiből és hibáiból, így biztos vagyok benne, hogy velünk szemben is ugyanezt a gyakorlatot követik. A lányokkal csütörtökön kezdjük meg a célirányos felkészülést, nem lesz egyszerű, hiszen a Győr esetében napokon keresztül tudnám nekik magyarázni, mire is figyeljenek, hogyan játsszanak.

handball.hu: Mikor érkeztek Magyarországra?
Müller: Pénteken reggel 8:45-kor repülünk Bécsbe, ahonnan busszal folytatjuk az utunkat Győrbe.

handball.hu: Egészségileg hogy álltok? Kell valakit nélkülöznöd szombaton?
Müller: Gubova a Valcea ellen úgy megsérült, hogy a szerdai bajnokin mindössze két szituáció erejéig tudtam bevetni. Ania Röslernek és Franzie Becknek is gondjai vannak; majd meglátjuk, mennyire jönnek rendbe szombatig.

handball.hu: Van valami speciális taktikátok Görbicz Anita semlegesítésére?
Müller: Természetesen van, de azt most nem árulom el Neked!!! A viccet félretéve: mi már egy szoros csatával is nagyon elégedettek lehetnénk. Az ETO a BL idei egyik nagy favoritjaként eddig is stabil győzelmeket aratott hazai pályán, és ez a bizonyítási kényszer most is rajtuk lesz. Nekünk ennyivel könnyebb a dolgunk, és ez az az esély, amit ki szeretnénk használni. Szombaton a Nürnbergen nem lesz nyomás, a lányok felszabadultan játszhatnak. Nem tudjuk megoldani, hogy az olyan egyéniségeket, mint mondjuk Görbicz egy-egy védővel próbáljunk kizárni a játékból, hiszen ő egymaga képes tizenöt gólt dobni az ellenfeleknek. Ráadásul a győrieknél Anitán kívül van még jópár olyan tudású kézilabdázó, mint például Spiridon, Bradeanu, Tomori, Mravíková, és természetesen Pálinger, akik egyenként is igazi szupersztárok. Úgy fogunk pályára lépni, hogy már az ellenük való játék is igazi öröm, megtiszteltetés. Spiridont ugye az osztrák válogatottból személyesen is régóta ismerem, és mind játéktudásilag, mind emberileg nagyon tisztelem és szeretem őt.

handball.hu: Mit gondolsz: a német nőikézilabda-válogatott világbajnoki éremszerzésének hatására egyszerűbbé vált Számotokra a szponzorkeresés?
Müller: Közvetlen összefüggést egyelőre nem látok. Azt érzékeljük, hogy általánosságban megnőtt az érdeklődés a férfi mellett a női kézilabda irányába is, viszont a saját bőrünkön Nürnbergben ebből nem érzékelünk semmit. Itt, a városban és a környéken nekünk sajnos az olyan férfi csapatok mellett kell életben maradnunk, melyeket nagyobb népszerűség övez: a focisták, a jégkorongozók, vagy épp a kosárlabdázók mellett. Az utóbbi évek sikerei, mint a két bajnoki cím, a két kupagyőzelem és a Challenge-kupa elhódítása még mindig nem tették meg a kellő hatásukat. Most, a Bajnokok Ligájában való menetelésünk egyfajta jelzésnek, jelnek is tekinthető mind a nézők, mind pedig a szponzorok felé. A következő csoportkörbe jutásra hálistennek egyre többen kapják fel a fejüket, és keresnek meg minket.

handball.hu: Hogy látod, a múlt heti pontszerzéseteket követően melyik meccseken teremhet még nektek babér?
Müller: Mindenképpen továbbra is a hazai találkozókra koncentrálunk. Amennyiben játékosaim jó napot fognak ki, és összeszedetten harcolnak, akkor bármelyik csapat ellen lehet keresnivalónk. Az idegenbeli mérkőzéseken pedig nincsenek nagy elvárásaim, csak hogy mindent megtegyenek a sikerért. Ebben a sportban sokszor egészen pici dolgok döntenek el egy-egy meccset: ha ezekben a szituációkban mi tudunk higgadtabban jelen lenni, bármi megtörténhet.

handball.hu (jj)

Pontot csent a Nürnberg
Steffi ismét startra kész
Győr: Valcea, Lada, Nürnberg
Az akarat diadala Nürnbergben

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi