Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Dániában sokkal jobb lesz a játékunk"

2007. május 16. 0:30 © handball.hu

Mint ismeretes, az EHF Bajnokok Ligája döntőjének első felvonásán a dán Slagelse csapata - Carmen Lungu nélkül is 29-29-es döntetlent játszott az orosz Lada Togliatti otthonában. Összeállításunkban ezúttal a két edző nyilatkozatából, valamint az orosz újságokban és internetes fórumokon megjelent véleményekből szemezgettünk.

Fotó: handball.ru
Fotó: handball.ru
"Nem a legjobban alakult számunkra ez a meccs, a csapatot zavarta a nagy tét... Eddig a lányok, ha kimentek a pályára, csak a győzelemre gondoltak, most azonban megérezték, hogy ez azért nem akármilyen mérkőzés. Az első félidőt elidegeskedtük; mire magunkra találtunk, már nehéz volt ezt behozni" - nyilatkozta Alekszej Gumjanov a a BL-döntőt követő sajtótájékoztatón. Mint mondta, a döntetlennel nem elégedett (Anja Andersen sem, ő előzetesen kétgólos győzelemre számított), de az orosz edző mégis bizakodik. "Dániában sokkal jobb lesz a játékunk, a csapatunk - mint csapat - erősebb a Slagelsénél".

A mérkőzés alakulása orosz szemmel nézve valóban adhat okot az optimizmusra. A Volgai Autógyári Munkás tudósítója szerint különösen a második félidő alakult biztatóan. "A meccs elején a tapasztaltabb dán csapatnak sikerült rákényszeríteni az akaratát a mieinkre, a kapusuk szinte megbabonázta a lövőinket. Négy büntetőt egy félidő alatt emberemlékezet óta nem hagytunk ki. Így aztán csak futottunk az eredmény után, a Slagelse többször vezetett négy góllal. Ez csak akkor változott, amikor irányítót cseréltünk, Gruzgyeva helyett Szakada állt be (ő egyébként ukrán válogatott, és csak a múlt év vége óta játszik a Ladában, ahová a Hypóból érkezett még decemberben)."

A második félidőre - a tudósító szerint - egy jóval fáradtabb dán csapat jött ki, akik ezért mindent meg is tettek, hogy lassítsák a játékot. Ebből következően "hol az egyik, hol a másik dán játékos időről-időre elnyúlt a parketten, és orvosi segítséget kért, ezalatt a társai kifújhatták magukat". Az első volt ezek közül Savic, akit - saját bevallása szerint - a nézőtérről megdobtak valamivel, ami eltalálta a lábán, de olyan erővel, hogy le kellett támogatni és utána már nem is játszott (sőt, állítólag a hétvégi szereplése is kérdéses). Anja Andersen emiatt kishíján lehívta a csapatát a pályáról, de erről végül Popovics lebeszélte, a játék mindenesetre jópár percig állt... Utána nem sokkal Andersen az egyik reklám leragasztását kifogásolta, ennek egy részét el is távolították a pályáról, ez persze újabb néhány perc szünetet jelentett. "Biztos, ami biztos" folytatja a togliatti újság "Marennyikova lövőkarját a Slagelse egyik védője harcképtelenné tette, ezért az egyik legjobb játékosunktól meg kellett válnunk, a helyére beállt Juscsenko nem tudta pótolni." Ennek ellenére a Lada 28-25-re vezetett, és "a dán játékosok már alig bírták szusszal", amikor... a bírók beleszóltak a mérkőzés menetébe, és nem az orosz csapat javára. "Az utolsó percekben két kulcsjátékosunkat (Posztnovát és Bliznovát) is leküldték a pályáról, és kiderült, hogy a többiek nem tudnak gólt lőni... Ha Posztnovát nem állítják ki, az eredmény teljesen máshogy alakult volna" - fejezi be az autógyári újság a tudósítást.

Anja Andersen a meccs utáni sajtótájékoztatón hosszan beszélt arról, hogy Lungu vízumproblémák miatt nem tudott játszani, ami megnehezítette a csapat dolgát, "mert ha Carmen játszik, az plusz 50%
az eredményességünket illetően". (A román átlövő-irányító útlevelében nem volt már üres oldal, ahová bepecsételhették volna az orosz vízumot, ezért a koppenhágai román követség ellátta egy pótlappal, és arra került az ottani orosz követség által kiadott vízum. A szamarai repülőtéren azután az orosz határőrök nem engedték be Lungut az országba, mondván, hogy ilyen pótlapot ők még sohasem láttak, tehát bármit is mondott Koppenhágában az orosz követség, az nem lehet érvényes. Sokan ebben szándékos Slagelse-ellenes aktust vélnek felfedezni, de belegondolva abba, hogy néhány hónapja az orosz határőrök éppen két Lada-játékost nem akartak kiengedni az országból egy BL-meccsre mondvacsinált okokra hivatkozva, ezért inkább feltételezhető a bürokratikus túlbuzgóság.)

Anja Andersen egyébként - az előzményeket illetően némileg meglepő módon - a sajtótájékoztatón hosszan dicsérte az orosz ellenfelet. "Nagyon örülök, hogy a BL döntőben a Ladával kerültünk szembe. Ők a kedvenc csapatom. Posztnova teljesítményéről csak felsőfokon szólhatok, fantasztikus, ahogyan játszik" mondta a Lada-honlap tudósítása szerint. "Véleményem szerint Oroszországnak most két olyan csapata is van, amelyik az európai elitbe tartozik. Trefilovnak ebben nagy szerepe van, Alekszej Gumjanov pedig új erőt adott a Lada csapatának."

Bármennyire is lelkes Anja Andersen, ez a lelkesedés egyelőre viszonzatlan. A Lada-fórum hozzászólói - akik valószínűleg most látták először a Slagelse edzőjét mérkőzés közben - egytől-egyig felháborodtak a viselkedésén. "A dán csapat botrányosan és gonoszul viselkedett, én el is kereszteltem őket magamban "Mrs. Gonosz"-nak"- írta az egyik hozzászóló , "az edzőjüket pedig azelőtt, hogy beengedték Oroszországba, kötelező pszichiátriai gyógykezelésre kellett volna beutalni. Remélem, hogy a lányok még a kézilabda térképéről is letörlik egy hét múlva a Bröndby-csarnokot!" "Csak azt nem értem, hogy maradhatott ez a viselkedés megtorlás nélkül" írja egy másik orosz szurkoló, "El sem tudom képzelni, hogy fog majd Andersen a saját pályáján viselkedni!"

Mindenesetre a dán edző és az orosz kéziszurkolók egymásra találása, úgy tűnik, egy ideig még várat magára...

Dán Róbert

Marit Breivik a BL-döntő első meccséről
Lépéselőnyben a Slagelse

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi