Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Csütörtöktől ifi Eb

2017. augusztus 10. 7:49 © handball.hu

Két éven belül immár másodszor rendeznek Szlovákiában utánpótlás világversenyt női kézilabdában. A tavalyi U18-as világbajnokság után idén az U17-es Európa-bajnokságnak ad otthont északi szomszédunk, a mérkőzésekre Nagymihályban kerül sor.

Csütörtöktől ifi Eb
Két éven belül immár másodszor rendeznek Szlovákiában utánpótlás világversenyt női kézilabdában. A tavalyi U18-as világbajnokság után idén az U17-es Európa-bajnokságnak ad otthont északi szomszédunk, a mérkőzésekre Nagymihályban kerül majd sor (a város száz éve még Zemplén megye egyik járásának volt a székhelye). Beharangozó cikkünkben az ellenfelekről, és saját csapatunk esélyeiről is szólunk.

Montenegró
augusztus 10. (csütörtök), 19.30

Idén először nem rendeztek kvalifikációs tornákat, helyette az EHF döntötte el az utóbbi évek eredményei alapján, hogy melyik az a tizenhat válogatott, amelyik ott lehet majd az Eb-n. Ez egyben azt is jelentette, hogy tavasszal mindenki saját magának keresett ellenfeleket és felkészülési tornákat az ilyenkor szokásos – válogatottak számára félretett - versenyhétre. Montenegró a Mediterrán Bajnokságra utazott el Tunéziába, és itt 3x15 perces meccseket játszott Algériával (23-6), Egyiptommal (18-14), Romániával (8-21), Tunéziával (12-17), Olaszországgal (19-8), Törökországgal (22-13) és Franciaországgal (15-15). A torna végén a harmadik helyért aztán újra a franciákkal mérkőztek és másodszorra már legyőzték őket (13-12).

A montenegrói válogatott az EYOF-on is részt vett, a csoportban az oroszoktól (21-28), a dánoktól (16-17), és a franciáktól (18-29) is kikaptak, utána viszont a norvégok csak hosszabbítás után, hetesekkel bizonyultak jobbnak náluk (34-35). Végül a hollandokkal játszottak, és így lettek hetedikek (27-25). Idei eredményeik alapján nem okozhatnak különösebb gondot, bár az Európa-bajnokság első mérkőzésén ellenünk azért nem fogják könnyen adni magukat.



Horvátország
augusztus 11. (péntek), 19.30

Másik délszláv ellenfelünk idén nem kevesebb, mint négy alkalommal találkozott a német korosztályos válogatottal, kétszer hazai pályán (26-36, 23-27), kétszer pedig Pfalz-ban (18-29, 18-25). Sok sikerélményben nem lehetett részük, talán csak annyi, hogy kint Németországban a speyeri polgármester ünnepi fogadásán is részt vehettek. Július végén kétszer Szlovákiával játszottak, őket aztán egyszer le is tudták győzni (22-23, 26-22). A horvátok és a szlovákok - úgy tűnik - hasonló játékerőt képviselnek, és aligha jelentenek majd leküzdhetetlen akadályt.



Dánia
augusztus 13. (vasárnap), 17.30

A dán utánpótlás-válogatottak a korosztályos világversenyek első számú esélyesének számítanak régóta, és így van ez most is, annak ellenére, hogy a felkészülési meccseken eddig felemásan szerepeltek. A svédeket tavaly kétszer is könnyedén verték (27-16, 30-23), decemberben a szlovákok (30-19), a lengyelek (26-20) és a fehéroroszok (33-24) sem jelentettek gondot. Április elején az oroszokkal találkoztak, az első meccsen őket is legyőzték (20-19), a másodikon nem (21-21).

Ezt követően a dán válogatottat kettéosztották: öt játékost (köztük hármat a leggólerősebbek közül) átadtak az EYOF-on résztvevő csapatnak, ahol így „egyharmad A-kétharmad B” válogatottal szerepeltek. A másik fele július végén a Toyota Lambeng Girls-Cup elnevezésű tornán vett részt Saarbrücken-ben. Itt 2x20 perces meccseken a finneket (20-13), az osztrákokat (16-11) és a németeket (21-16) legyőzték, a döntőben viszont meglepetésre a norvégok könnyedén verték őket (12-18). Így aztán a dán „A” válogatott egy kudarcos mérkőzéssel a háta mögött érkezik az U17-es Eb-re, amit pedig a dán szakmai stáb valószínűleg el akart kerülni. Mindenesetre feltűnő, hogy az Eb-re kiszemelt csapatot olyan tornára küldték, ahol komoly ellenféllel alig találkoztak, és az is furcsa hogy ez az „A” válogatott négy hónap alatt a norvégokon és a németeken kívül csak könnyű meccseket játszott. Kicsit olybá tűnik, mintha a dán szövetség a széltől is óvni akarná őket, aztán hogy ez mennyire válik be...

A saarbrückeni torna meccseit nézve annyi mindenesetre kiderül, hogy a dán „A” csapat nagy termetű, lassú és nem különösebben technikás játékosokból áll, legalábbis a belső posztokon. Flemming Larsen, az edző sem túl magabiztos, és igencsak visszafogottan nyilatkozott az esélyekről az EHF-honlapon: „A legfontosabb az, hogy kvalifikáljuk magunkat a jövő évi világbajnokságra. Ehhez elég az első tizenegy csapat közé bekerülni….Láttam hogy a magyarok milyen kiválóan szerepeltek az EYOF-on, ha kikapunk tőlük, akkor utána már csak egy vereség és a csoportból sem fogunk tovább jutni.” Persze azt is hozzátette hogy „úgy érzem jól felkészültünk az Eb-re, de ez lesz az első komoly nemzetközi megmérettetése a lányoknak, és majd csak a pályán derül ki hogyan is bírják az ezzel járó stresszt….” A dán utánpótláscsapatok eddig kivétel nélkül jól jöttek ki az ilyen helyzetekből, de most fel van nekik adva a lecke: ha tőlünk és az oroszoktól is kikapnak, nem jutnak a legjobb négy közé. Az biztos, hogy ilyen nehéz útjuk a döntőbe még sosem volt…




A csoportmeccsek után

A középdöntőben a másik, párhuzamos csoportból kapunk majd ellenfeleket. Az egyik minden bizonnyal az orosz válogatott lesz. Ők júliusban az EYOF-ra majdnem teljes csapattal jöttek. két játékosuk maradt ki, ők is csak azért, mert éppen egy korosztállyal feljebb, a junior válogatottal készültek a szlovéniai Eb-re. Kettejük közül a balátlövő Mihajlicsenko komoly erősítés lesz majd, az irányító Izmajlova kevésbé.. Az EYOF-on az oroszok legyőzték Montenegrót (28-21), Franciaországot (32-22) és Dániát (31-20), utána azonban fordult a kocka, mert az elődöntőben Romániától (26-30), a bronzmeccsen Dániától (27-32) szenvedtek vereséget, méghozzá úgy, hogy a végjátékban esélyük sem volt a győzelemre.

Tavasszal - ha lehet, - még kiszámíthatatlanabbul szerepeltek: márciusban a Kárpát-kupán a norvégoktól tizenhat góllal kaptak ki (22-38), a házigazda románoktól két góllal (27-29), a lengyeleknél jobbak voltak, de csak éppenhogy (26-25). Ehhez képest áprilisban a dánok ellen elfogadhatóan szerepeltek (19-20, 21-21), júliusban a spanyolok viszont kilenc góllal verték őket (26-35), igaz, a második meccsen aztán az oroszok visszavágtak, és magabiztosan nyertek (28-23).

Mindebből talán levonható az a következtetés, hogy az orosz U17-es válogatott formája rendkívül ingadozó, könnyen meg lehet őket lepni, és kiélezett helyzetekben, tétmeccseken nem is túl magabiztosak. Nem csoda, hogy Anatolij Szkorobogatov, az orosz edző, az EYOF után a csapat előtt álló feladatokról így beszélt: „javulnunk kell összjátékban, jóval összeszokottabban kell játszanunk, a védekezésünkön feltétlenül javítani kell és reméljük hogy Mihajlicsenko és Izmajlova visszatérésével erősödni is fogunk…” Erre a rengeteg mindenre a Moszkva melletti edzőtáborban kevesebb mint egy hetük lesz.

Másik középdöntőbeli ellenfélnek valószínűleg a német válogatottat kapjuk majd. Őket a saarbrückeni tornán, július végén a norvégok és a dánok is legyőzték, előbbiek elég nehezen (12-15), utóbbiak nagyon könnyen (16-21), de aztán a harmadik helyért játszott meccsen Ausztriát magabiztosan utasították maguk mögé (24-10). Az EYOF-on velünk szemben tizenhét góllal alulmaradó, és utána a versenyt győzelem nélkül az utolsó helyen záró holland U17-es válogatottal viszont aligha találkozunk majd a középdöntőben.




Csapatunkat

Sokan ismerik, és mindenki sokat vár tőlük. Persze ők tették magasra a lécet az eddigi eredményeikkel. Októberben, az Olimpiai Reménységek Versenyét még kicsit bizonytalanul kezdtük, Csehország (21-16) és Szlovákia (28-23) ellen nem igazán ment a játék, de utána a torna legjobb csapatát, Lengyelországot valósággal elsöpörtük (35-23). Decemberben Kína U19-es válogatottja nem jelenthetett akadályt (39-23), márciusban a dabasi tornán a franciáknál (32-22), a hollandoknál (34-22) és a szlovén csapatnál (33-26) is jobbak voltunk. Júniusban aztán kétszer találkoztunk a norvég „A” válogatottal (30-20, 25-20), a többi meg már kézilabda történelem: a győri Ifjúsági Olimpiai Játékokon is mi győztünk, miután magabiztos és gyakran szemkápráztató játékkal múltuk felül Hollandiát (43-26), Norvégiát (26-15), Dániát (32-24) és a döntőben Romániát is (30-23), azt követően, hogy egy csoportmeccsen három góllal kikaptunk tőlük (20-23).

Ilyen sikerek után az elvárások is óriásiak, mindenki a döntőben szeretné látni a lányokat az Európa-bajnokságon, sőt….Ez azonban nem lesz olyan könnyű. Az még a legkevesebb, hogy Nagymihályon valamennyi ország a legjobb csapatával lesz majd ott, mert a dánok „A” válogatottja jelenleg gyengébbnek tűnik az EYOF-on szereplő válogatottnál, az oroszok felforgatták a csapatukat, de az öt új játékos közül csak ketten számítanak valójában erősítésnek, a norvég „A” válogatottat pedig alig néhány hete kétszer is nagyon elvertük. Ennél valamivel komolyabb gond, hogy az utóbbi tíz év legszerencsétlenebb sorsolását kaptuk, ki tudja miért: a csoportban a dánokkal, a középdöntőben az oroszokkal játszunk majd, és a kettő közül az egyiket feltétlenül le kell győznünk ahhoz, hogy a legjobb négy közé jussunk. (Persze ennek az oroszok és a dánok sem örülnek.)

Nem tette könnyebbé a helyzetünket az sem, hogy alig néhány nappal az EYOF előtt Herczeg Lili megsérült, ezért mindkét tornát az első számú kapusunk nélkül kell teljesítenünk. Ám a legnagyobb gond az EYOF lehet – mert így egy hónapon belül kétszer kell csúcsformába kerülni, ami sosem egyszerű, különösen egy ilyen kimerítő verseny után. Ugyanakkor az EYOF pozitív hatását sem szabad lebecsülni: a lányok önbizalmat szereztek ezen a tornán, nem is keveset, és győztes csapatként most már jobban tudják, mint korábban, hogy mi kell a győzelemhez. És ez csak az előnyünkre lehet az Európa-bajnokságon.

Magyarország ifjúsági válogatottja az Európa-bajnokságon:

Kapusok: Szabó Dóra (DVSC), Magera Noémi (NEKA)
Jobbszélsők: Arany Rebeka (Vasas), Kovács Noémi (NEKA)
Jobbátlövő: Afentáler Sára (ETO)
Irányítók: Pál Tamara (ETO), Vámos Petra (NEKA), Tóth Nikolett (FTC)
Beállók: Simon Armilla (NEKA), Varga Emőke (ETO)
Balátlövők: Kuczora Csenge (Vasas), Kácsor Gréta (Vác), Szilovics Fanni (ETO), Gerháth Kincső (ETO)
Balszélső: Schatzl Natalie (NEKA), Borgyos Panna (DVSC)

Dán Róbert


További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi