Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Tarolt a NEKA

2017. május 26. 7:09 © handball.hu

Szokásos szezonvégi összefoglalónkban áttekintjük az alacsonyabb osztályú és a korosztályos bajnokságok eredményeit. Régi ismerőst köszönthetünk az NB I-ben, az utánpótlás-bajnokságokban pedig a NEKA sikereit láthattuk.

Tarolt a NEKA
Rég hozott ilyen izgalmakat az NB I/B. Egyrészt mindkét csoportban sokáig nyitott volt a bajnoki cím sorsa, nyugaton még a legutolsó forduló is tartogatott izgalmakat. Másrészt, és ilyet tényleg nem sokszor láttunk az elmúlt években, mindkét csoportban két-két olyan csapat versengett a címért, amelyek legalábbis kacérkodtak a feljutás gondolatával.

Keleten a néhány éve egy szezon erejéig az élvonalban is megforduló Szeged-Kiskundorozsma és a Kecskemét állt nagy harcban. Az viszonylag hamar eldőlt, hogy itt másoknak nincs esélyük, a tavaly a címről csak az utolsó mérkőzésen lecsúszó Eger éppúgy szemlélője volt a bajnokságért folytatott harcnak, mint a két évvel ezelőtti győztes Göd és az Orosháza. Ők hárman a bronzéremért vívtak éles küzdelmet, ami végül Gödre került. A Kecskemét és a Szeged párharcát érdekessé tette, hogy a Kecskemét edzője az a Marosán György volt, aki éppen Szegeden dolgozott korábban, és a Tisza partjáról több játékosát is magával vitte Kecskemétre. Szokatlan módon mindkét éllovas nyerni tudott a rivális otthonában: a Szegeden vívott rangadót 17-18 arányban a Kecskemét nyerte, Bakó Botondék viszont alaposan visszavágtak, és 21-27-re nyertek a hírös városban. A szegediek viszont ezzel a helyzeti előnnyel nem tudtak élni, ugyanis kikaptak Orosházán, Gödön, valamint április végén hazai pályán a Szent István SE ellen is. Ez utóbbi vereséggel lényegében elszálltak az esélyeik, és mivel a Kecskemét csak Egerben szenvedett vereséget, végül ő nyerte meg a bajnokságot. A klub a napokban már hivatalosan is bejelentette, hogy indulni fog jövőre az első osztályban, az NB I/B-s bajnok törzsgárda megtartása mellett új játékosokat is igazoltak. Az 1990-es születésű Marosán az NB I. történelmének legfiatalabb edzője lehetne (holtversenyben a Vasashoz 1981-ben ugyanennyi idősen kerülő Mocsai Lajossal), ha nem pont ő tartaná ezt a rekordot néhány évvel ezelőtti szegedi szerepvállalásával. A gólkirálynői címet a pilisvörösvári Drávai Gyöngyi szerezte meg, 228 góllal.

A nyugati csoportból a Vasas és a Szombathely emelkedett ki. Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy nem a Haladás együtteséről van szó, hanem a két évvel ezelőtt alapított, és az előző szezonban a harmadosztályban bajnoki címet nyerő Kézilabda Klub és Akadémia együtteséről. A hazai sportélet ismerői számára kétségkívül furcsán hangzott a harmadik fordulóban megrendezésre kerülő Szombathely - Haladás mérkőzés párosítása (amelyet egyébként a KKA nagyon simán megnyert). A bajnokságot leginkább a szombathelyiek formaingadozása határozta meg: miután decemberben nyerni tudtak a Fáy utcában (25-26), egy hétre rá hazai pályán szenvedtek vereséget a náluk jóval gyengébben szereplő Szentendrétől. Talán éppen a forma stabilizálása érdekében a téli szünetben is erősítettek: leigazolták Takács Biankát Vácról és Schneider Évát Kispestről, valamint Smid Esztert Kisvárdáról. Eközben a Vasas kikapott a Dunaújváros II csapatától is.

Bár az idegenbeli győzelmével a Szombathely kétségkívül előnyben volt, de a verseny még nyitott volt, ezért is volt meglepő Csík János vezetőedző lemondása. Főleg, hogy Csík nem is az őszi szezon végén, hanem a tavaszi elején, közvetlenül az első bajnoki forduló előtt mondott le. "Mostanra a saját szemszögemből mégis úgy látom, ezek a feltételek nem elegendők ahhoz, hogy feljussunk, vagy stabilan megragadjunk az élvonalban. Jelenleg anyagilag nem tudunk versenyezni az NB I-es csapatokkal, sőt még néhány NB I/B-s riválisunkkal sem" - mondta akkor Csík. A helyére az NB I-es Kisvárdától év közben elbocsátott Kovács Pétert szerződtették Angyalföldre. Kovács vezetésével a Vasas a tavaszi szezonban egy kivétellel minden meccsét megnyerte, csak Szombathelyen kényszerült vesztesen elhagyni a pályát (20-18). Ugyan ez az egy vereség is a bajnoki címükbe kerülhetett volna, ha egy héttel korábban a Szombathely nem kapott volna ki Gárdonyban. Ha ez nincs, a két rivális azonos pontszámmal végzett volna, és az egymás elleni eredmény segítségével Szombathelyre került volna a trófea. A piros-kékeknek így már csak annyi feladatuk maradt, hogy az utolsó két fordulóban hozzák a papírformát, amit meg is tettek, nagy különbséggel nyertek Gárdonyban is, és így megnyerték a bajnokságot. A Vasas szintén indulni szándékozik az első osztályban. Mivel a sportcsarnokuk az új Vasas-stadion építésének áldozatául esik, új helyszínt kell keresniük. Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint az MTK-val fognak osztozni a Népfürdő utcai létesítményben. A gólkirálynő ebben a csoportban Weigel Zita, a Szekszárd játékosa lett, 208 találattal.

A kieső helyeken keleten a Hódmezővásárhely, a Nyíradony és a Kézilabda Szeged SE végeztek (ez utóbbiak a szezon folyamán mindössze 4 pontot szereztek, ám ebből is 1-et levontak tőlük), nyugaton pedig a Haladás, a Marcali és a Csurgó végeztek a tabella alján. Nem biztos persze, hogy mindannyiuknak ki kell esniük. A minden évben felmerülő kérdésen túl, hogy hány feljutó lesz az NB II-ből, az is valószínű, hogy az első osztályú klubok II. csapatai közül se marad mindenki. Az évet még úgy kezdték, hogy számukra ez lesz az utolsó bajnokság az NB I/B-ben, és mire tavasszal módosították a versenykiírást, és mégis maradhatnak, addigra akadt, aki már II. csapat nélkül tervezte meg a 2017/18-as szezont, és a visszakapott lehetőség ellenére is eláll a jövő évi szerepléstől.

A harmadosztály, az NB II. küzdelmeit az északnyugati csoportban az egy ideje az NB I/B és az NB II. közt ingázó VKL SE csapata nyerte, igaz, azonos pontszámmal, csak egymás elleni eredménnyel megelőzve a Szombathelyi KKA II. csapatát. Északon a Vasas II diadalmaskodott. Mivel a klub első csapata feljutott az első osztályba, és a megváltozott versenykiírás mégis megengedi a II. csapatok szereplését a másodosztályban is, a Vasas, ha akarja, felviheti II. csapatát az NB I/B-be. Az északkeleti csoport győztese a Mátészalka csapata lett. Délnyugaton a bajnokságot csak tíz csapat játszotta végig, közülük a Siófok II és a Hévíz szerezték a legtöbb pontot. Ebben a csoportban is csak az egymás elleni eredmény döntött: a Siófok II Hévízen is diadalmaskodni tudott, és ezzel megszerezte a bajnoki címet (itt szintén szándék kérdése a jövő évi NB I/B-s szereplés). A déli csoport küzdelmeit a Gyömrő együttese nyerte (ők már jelezték, hogy jövőre ismét megpróbálják az NB I/B-t). Délkeleten nagy fölénnyel, 100%-os teljesítménnyel nyert a Szarvas.

Az ebben a formában idén utoljára kiírt NB I-es junior bajnokságot ugyanilyen simán nyerte a Nemzeti Kézilabda Akadémia együttese. Bár az utolsó forduló még hátra van, a NEKA már letudta minden mérkőzését, 28 győzelem mellett egyetlen vesztett pont sem szerepel a mérlegükben, a gólkülönbségük is igen impozáns: +330. A végül második helyre befutó Ferencváros ellen idegenben, valamint az MTK ellen hazai pályán játszották a legszorosabb találkozókat, ezeket a meccseket 1-1 góllal tudták megnyerni.

Az NB I. ifjúsági bajnokságot szintén a NEKA fiataljai nyerték, +440-es gólkülönbséggel. Itt már becsúszott egy apró hiba: május elején kikaptak Győrben. Igaz, addigra a bajnoki címük már matematikailag is be volt biztosítva. Ezen kívül viszont nem hibáztak, így ebben a korosztályban is nagy fölénnyel nyerték a bajnokságot.

A Kiemelt Serdülő Bajnokság alapszakaszát a keleti csoportban a Ferencváros hibátlan teljesítménnyel zárta. A nyugati csoportban a NEKA nem volt olyan sikeres, mint a felsőbb korosztályokban, oda-vissza kikapott az ETO-tól. Igaz, a Győr is vereséget szenvedett Dunaújvárosban, így ő is hozott magával két vesztett pontot a rájátszásba. A Fradi, köszönhetően gyengébb csoportjának, a maximális pontszámmal érkezett, így még akár az is belefért volna, hogy mindkét nagy riválistól kikapjon idegenben, ha hazai pályán nyerni tud. Azonban, igazolván, hogy a nyugati csoport erősebb volt, nem csak Győrben és Balatonbogláron, de még Dunaújvárosban is kikaptak, a rájátszásban csak egyszer tudtak idegenben nyerni, ráadásul az ETO-tól hazai pályán is vereséget szenvedtek. Így végül a népligeti zöld-fehérek visszacsúsztak a harmadik helyre, a bajnoki cím pedig a nyugati csoportból áthozott eredmények alapján dőlt el. A NEKA a két ETO elleni vereséget már akkor sem javíthatta volna ki, ha minden meccsét megnyeri, mivel a győriek a rájátszásban nem hibáztak, mind a nyolc meccsüket megnyerték, és végül megszerezték a serdülő korosztály bajnoki címét.

Németh Attila



További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi