Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Fokozódó izgalmak a Bundesligában

2016. április 24. 19:02 © handball.hu

A 23. forduló csúcsrangadóján Tübingenben tudott nyerni a Thüringer HC, és ezzel nagy lépést tett a címvédés felé. Három fordulóval a vége előtt három csapat is azonos pontszámmal áll a tabellán.

Fokozódó izgalmak a Bundesligában
Bundesliga, 23. forduló
TuS Metzingen - Thüringer HC 30-31
Tübingen, 2.580 néző
Jáétkvezetők: Grobe, Kinzel
Metzingen: Zapf 2, Loerper 4, Løseth 3, Weigel 1, Michielsen 4, Beddies 3, Temes 10(3), Behnke 3
THC: Scheffknecht 4, Pintea 2, Schmelzer 2, Luzumová 4, Engel 4, Huber 14(8), Wohlbold 1
Kiállítások: 12 perc; 8 perc
Hétméteresek: 3/5; 8/8
Piros lap: Løseth 3×2 perc; Pintea 3×2 perc

A tavaszi szezon közepén még hat csapatnak volt esélye a bajnokság megnyerésére. Kevesen számoltak azzal, hogy a Borussia Dortmund bajnok lehetne, de az így is meglepetés, hogy Barna Ildikó csapata azóta minden mérkőzését (szám szerint egymás után hetet) elveszített, és visszacsúszott a 7. helyre. A Vfl Oldenburg három rangadóját is elveszítette, ezzel ők is kiszálltak a versenyből, már matematikai esélyük sincs a bajnokság megnyerésére.

Az utolsó két hónapra a legjobb sorsolással rendelkező Bietigheim nem tudott élni ezzel az eséllyel, és rövid idő alatt három mérkőzésen is döntetlent értek el: először Buxtehudében, majd hazai pályán a HC Leipzig és az Oldenburg ellen is. Ezzel lépéshátrányba kerültek, és a bajnoki címhez már arra is szükségük lenne, hogy a többiek valahol belefussanak egy váratlan vereségbe, mivel Martin Albertsen csapatának a gólkülönbsége sem túl jó. A Bundesligában ugyanis pontegyenlőség esetén a gólkülönbség rangsorol. A bietigheimi pontvesztés természetesen a HC Leipzignek sem jött jól, mondhatni azzal a döntetlennel mindketten rosszul jártak. A lipcseiek viszont azon kívül minden meccset megnyertek az utóbbi hetekben.

A címvédő Thüringer HC viszont botlott egyet, ráadásul egészen váratlan helyen: a kiesés elől menekülő Frisch Auf Göppingen otthonában kaptak ki 27-26-ra (a Siófokról Göppingenbe visszaigazoló Hrbková lőtte csapata góljainak több, mint felét, 15 találatot jegyzett a mérkőzésen). A TuS Metzingen eredménylistája a legkönnyebben áttekinthető: január 6-án kikaptak Lipcsében, majd ezután a bajnokságban és az EHF-kupában sorozatban 18 alkalommal hagyták el győztesen a pályát.

Ezzel a 23. fordulóban Konkoly Csabáék úgy fogadhatták a címvédőt, hogy, ha győznek, akkor a hátralévő három fordulóban elég hozni a kötelezőt (két papírforma győzelem mellé egy kis különbségű vereség is beleférne Bietigheimben), és megnyerik a bajnokságot, mivel az azonos pontszámmal álló Lipcsébél jobb a gólkülönbségük. A Thüringer HC számára szintén óriási volt a tét: ha kikapnak, már csak elvi esélyük marad a bajnoki címre, hiszen négypontos hátrányba kerültek volna három fordulóval a vége előtt, ha nyernek, akkor viszont első számú esélyessé lépnek elő.

Ennek megfelelően óriási feszültség előzte meg a mérkőzést, amelyre a tübingeni arénában minden jegy elkelt. A THC kezdte idegesebben a a találkozót, több tiszta helyzetet is elhibáztak, míg a hazaiak erős nyomást gyakoroltak a címvédőre, akik végül a 7. percben találtak be először. A Metzingen az első félidő közepén már ötgólos előnybe került (8-3), a védelmük stabil volt, mögötte pedig Sabine Stockhorst minden kivédett, amit ki lehet. A megszokott rózsaszín szerelésben pályára lépő hazaiak támadójátéka is erős volt, ha első szándékból nem tudtak gólt elérni, nem álltak meg, tovább járatták a labdát, amíg meg nem találták a rést a védőfalon. A Thüringer HC láthatóan nem találta a mérkőzés ritmusát, ezért Herbert Müller időt is kért, és elővette a hétemberes támadásokat, szokás szerint Kerstin Wohlboldra adva a megkülönböztető mezt. Ezzel eredményesebb lett a támadójátékuk, mégpedig annyival, hogy belefért, hogy kaptak egy-két gólt üres kapura, vagy úgy, hogy Wohlbold állt a kapuban. Mindkét csapat óriási tempót diktált, a Metzingen pedig azzal, hogy felállt fal ellen is nagy sebességgel tudott kézilabdázni, folyamatosan fenn tudta tartani az előnyét. Kiemelhető Temes Bernadett játéka: miközben a THC erősebben védekezett a Metzingen húzóemberén, az év játékosának is megválasztott Anna Loerperen, Temes jól használta ki, hogy őelőtte nagyobb tér nyílt, maga is sok gólt szerzett a jobbátlövő posztjáról, ill. a beállóst is jól tudta megjátszani.

Komoly kár érte Temeséket a mérkőzés 24. percében, amikor megsérült Julia Behnke, a csapat beállósa, és egyben a védekezés alapjául szolgáló Løseth-Behnke belsővédő-páros egyik tagja. Behnke már nem is tudott visszaállni. A helyére a mérkőzés hátralévő részére beálló fiatal holland Celine Michielsen nem játszott rosszul, de azt a sebességet és stabilitást nem tudta megadni a csapatnak, amit Behnkétől megszokhattunk.

Ezután teljesen kiegyenlítetten folyt a játék közel harminc percen keresztül, a különbség végig 2-4 gól között mozgott. Herbert Müller szokása szerin igyekezett nyomás alatt tartani a játékvezetőket, akik a rendkívül gyors játék és a kiemelkedően feszült hangulat mellett egyre több vitatott ítéletet hoztak.

Kevesen vitatják viszont azt a döntésüket, amely ismét fordított egyet a mérkőzés menetén: az 50. percben, 27-24-es állásnál kiállították Tonje Løsethet, aki harmadszor kényszerült elhagyni a pályát, azaz már nem is térhetett vissza. Ezzel a hátralévő tíz percre, talán a teljes bajnoki szezon legfontsabb tíz percére, teljesen kiesett a Metzingen játékának alapjául szolgáló belső védelem, ráadásul Konkoly Csaba a norvég játékos helyére a padról frissen beálló Nicole Dinkelt tudta csak bevetni. Dinkel nagyon nem találta a helyét a végjátékban, és az improvizatívnak tűnő felállásban nem működött igazán a Metzingen játéka.

De még így is a kezükben volt a mérkőzés, hiszen fél perccel a vége előtt Temes Bernadett góljával 30-29-re vezettek. A gólra viszont a THC szokása szerint egy gyors középkezdésből vezetett támadással válaszolt, a Metzingen rosszul rendeződött vissza, Katharina Beddies túlságosan is elöl védekezett, ezt a hibát kihasználva pedig a THC (a mérkőzésen először) kiegyenlített. 22 másodperc volt hátra, a döntetlen nem lett volna igazán rossz a Metzingennek, de ők nyerni szerettek volna, ezért inkább rohantak előre, de elrontották a támadást, és a Thüringer HC-nek még volt ideje egy ellentámadásra. Herbert Müller időt kért, lehozta a kapust, és egy jó kombinációból középen (kihasználva, hogy a Metzingenből hiányzott mindkét belső védő már) kiharcoltak egy hétméterest. Az időntúli hetest Svenja Huber értékesítette, így a THC úgy nyerte meg a meccset, hogy sosem vezetett.

Három fordulóval a vége előtt így három csapat azonos pontszámmal áll az élen, a Bietigheim lemaradása két pont. A Metzingen szerdán Bietigheimbe látogat, a Tühringer HC pedig az utolsó fordulóban hazai pályán fogadhatja a Lipcsét. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy biztosan nem nyerheti meg mindhárom éllovas minden hátralévő mérkőzését. A THC gólkülönbsége a legjobb, de a Metzingen is látótávolságon belül van, a Lipcse inkább már csak úgy lehet bajnok, ha pontelőnyt tud kiharcolni. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a legutolsó játéknapon (május 14., 18 óra) a Thüringer HC - HC Leipzig mérkőzés fog döntetni: aki ott nyer, bajnok lesz. A TuS Metzingen a THC elleni vereség után csak akkor lehet bajnok, ha mindhárom hátralévő meccsét megnyeri, ráadásul olyan különbséggel, hogy behozza a lemaradását a címvédőhöz képest - nem lehetetlen, de az EHF-kupadöntő mellett komoly kihívás. A Bietigheim számára az se jelent sokat, ha győz Konkolyék ellen, mivel ekkor is csak pontazonosságba kerül a Metzingennel és az utolsó napi rangadó vesztesével, de gyengébb gólkülönbsége miatt így is negyedik lenne.

Tavaly a Buxtehude 48 ponttal lett második. Most biztos, hogy senkinek nem lesz 43-nál több pontja.

A tabella (minden csapat 23 mérkőzést játszott):
1.Thüringer HC Thüringer HC+13737 pont
2.TuS Metzingen TuS Metzingen+12337 pont
3.HC Leipzig HC Leipzig+10337 pont
4.SG BBM Bietigheim SG BBM Bietigheim+4935 pont

A kiesésért folytatott harc eldőlt: a Füchse Berlin és a jelenleg utolsó helyen álló Rosengarten-Buchholz nem igényeltek első osztályú licencet a következő szezonra, így biztosan ők búcsúznak az élvonaltól. Hasonló módon dőlt el a feljutás is: a másodosztályból csak a Neckarsulm és a Nellingen folyamodott első osztályú licencért. A 2012-ben a Metzingennel együtt az első osztályba feljutó, és akkoriban hozzájuk hasonlóan feltörekvő csapatnak számító koblenzi Vulkan Ladiest pedig, miután tavaly kiesett, az idén pedig a másodosztályban is csak bukdácsol, elérte a végzet: a főszponzor megelégelte a gyenge eredményeket, kiszáll, a csapat pedig a szezon végén megszűnik.

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi