Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Zárkóznak Konkolyék a Bundesligában

2016. február 18. 15:59 © handball.hu

Miközben a két hete még bajnoksélyesnek tekinthető Lipcse képtelen meccset nyerni, a Metzingen két rangadót is megnyert, és felzárkózott az éllovasok mellé. A címvédő áll a legjobban, de még a Bietigheim is reménykedhet.

Fotó: TuS Metzingen
Fotó: TuS Metzingen
Bundesliga, 16. forduló
TuS Metzingen
26 (12)
HC Leipzig
23 (8)
Metzingen, Ösch-Halle, 900 néző
Játékvezetők: Peter Behrens, Marc Fasthoff (németek)
Loerper
Løseth
Temes
Großmann
Weigel
Vollebregt
Beddies
Behnke
6(1)
5
7(6)
1
1
1
2
3
Mietzner
Schulze
Kudłacz-Gloc
Hubinger
Lang
Minevskaja
Urbicht
2
1
4
5
2
8(5)
1
Hétméteresek: 9/7 Hétméteresek: 5/5
Kiállítások: 6 perc Kiállítások: 12 perc

Mivel a Bundesligában nincs rájátszás, a szezonban minden mérkőzés vérre megy, minden elvesztett pont végzetes lehet. Tavaly a Buxtehude azért maradt alul, mert ősszel kikapott (az akkor még az ideinél lényegesen szerényebb játékerőt képviselő) Bietigheimtől. Az idén kiegyenlítettebb a mezőny, így még inkább elmondható, hogy minden mérkőzésnek jelentősége van. Különösen igaz lehetett ez a Thüringer HC elleni elveszített hazai rangadó után a HC Leipzig együttesére, ezért is lehetett számukra húsba vágó, hogy hazai pályán nem bírtak az alsóházi Füchse Berlin együttesével, és csak az egyik pontot sikerült otthon tartaniuk (27-27).

A 15. fordulóban nem született meglepetés, a derekasan küzdő Oldenburg alulmaradt a címvédő otthonában, a Bayer Leverkusen kikapott Berlinben (ez mostanában már nem meglepetés), és a HCL is nyerni tudott Buxtehudében - igaz, az idén ez is kötelező feladatnak számít (nem mintha a Füchse legyőzése ne számított volna annak). Mivel a TuS Metzingen korábban megverte a Bietigheimet, majd hozta a kötelezőt az utolsó ellen, úgy készülhettek a Lipcse elleni, a nemzetközi kuparészvétel miatt előrehozott hétközi találkozóra (a két német csapat pénteken az EHF-kupában is egymás ellen játszik), hogy, ha nyerni tudnak, csak azért maradnak továbbra is a HCL mögött, mert ők egy mérkőzéssel többet játszottak. A lipcseiek pedig azzal a teherrel utazhattak Dél-Németországba, hogy, ha vereséget szenvednek, távolra kerül a bajnoki cím.

Konkoly Csabát ismerve akkor sem volna meglepő hogy a csapata a stabil védekezésre helyezi a hangsúlyt, ha még nem láttuk volt az idén a Metzingent játszani. A védekezés alapja Julia Behnke és Tonje Løseth párosa. A nemzetközi szinten gyakorlatilag ismeretlen norvég játékossal sokat nyert a csapat, a védekezés mellett a balátlövő posztján is jól használható. A jó védekezésből vezetett ellentámadásokkal nagyon hamar jelentős előnyre tettek szert a hazaiak, 10-5-re is vezettek a 22. percben. Ekkor Norman Rentsch lipcsei edző kicsit átstrukturálta csapata játékát, kevesebet próbálkoztak középen, inkább a ketteseket támadták, ahol több sikerélményük akadt. De eközben a 2015-ös év német kézilabdázójának választott Anna Loerper irányításával a Metzingen is sorozatban tudott eredményes lenni, így a szünetben ők vezettek négy góllal (12-8).

A fordulás után a két átlövő, Shenia Minevskaja és Anne Hubinger vezérletével felzárkózott a Lipcse, többször is egy gólra megközelítették a hazaiakat. Feltűnő volt ugyanakkor, hogy mennyire nem használja a széleket a HCL, Alexandra Mazzucco és Michelle Urbricht egyáltalán nem kaptak labdákat. A Metzingen ellenben erősen épített a szélsőkre, csakhogy Ina Großmann és a fiatal holland Kelly Vollebregt is sorozatban hibázták el a jobbnál jobb helyzeteket, és először a balszélre Großmann helyére becserélt Katharina Beddies se volt eredményesebb (ő aztán később magára talált). Pedig ekkor eldönthette volna a Metzingen a maga javára a találkozót, ha nem hagytak volna ki ennyi helyzetet.

Franziska Mietzner becserélésével a HCL támadójátéka még inkább középre összpontosult, amiből csak a Metzingen jöhetett ki jól, akárcsak abból, hogy a Lipcse védőfala erősebb, de statikusabb lett, a ketteseket kívülről könnyen meg lehetett verni. A lipcsei védők általában lemaradtak, de azért még odanyúltak, ezért pedig általában hétméteres és kiállítás járt.

Rentsch ismét váltott, visszahozta Luisa Schulzét és pályára küldte Saskia Langot, ez utóbbit ráadásul egy nagyon agresszív emberfogással ráküldte Loerperre. A lipcsei edző talán nem látta Konkolyék Bietigheim elleni meccsét, ahol hasonló volt a forgatókönyv, Martin Albertsen is Loerper külön őrzéséve próbálta megnyerni a meccset, és neki sem sikerült. Konkoly Csaba mindkét esetben ugyanúgy reagált, lehozta a jobbátlövő Maren Weigelt, és beküldte helyette a kevésbé jó lövő, de lábbal sokkal gyorsabb Temes Bernadettet, aki 5 az 5 ellen Løseth-tel simán verte a lassú lipcsei védelmet, és lényegében eldöntötte a mérkőzést. Sorozatban lőhették a hazaiak a büntetőket, a HCL pedig sűrűn került emberhátrányba. 20-17 volt a 48. percben és ezután a HCL már nem tudta a hazai támadásokat kivédekezni, anélkül pedig nem volt esélyük a felzárkózásra, így végül 26-23-as vereséget szenvedtek.

Ezzel a Thüringer HC és a Metzingen azonos pontszámmal áll, a Lipcse pedig egy ponttal előttük. Igaz, a Metzingen egy, a HCL két mérkőzéssel többet játszott, a vesztett pontokat nézve a THC áll a legjobban. Viszont a címvédő megy még Metzingenbe, így Konkoly Csaba együttesének tulajdonképpen a saját kezében van a sorsa, ha minden hátralévő mérkőzésüket megnyerik, ők lesznek a bajnokok. Három pont lemaradása van a Bietigheimnek, de ők még több rangadót is fognak hazai pályán játszani, így őket sem írnánk még le. Az ötödik helyre felzárkózott a karácsony óta meccset nem vesztő (8 győzelem, 1 dönteten) Borussia Dortmund, de ők a bajnoki címben már nem reménykedhetnek, a dobogó is meglepetés lenne.

Az alsóházban nincs változás, a Celle és a Rosengarten-Buchholz az idei bajnokságban még nem nyert mérkőzést, így a szezon végén alighanem tőlük fogunk elbúcsúzni.

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi