Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Komoly sérülést szenvedett Bódi

2016. január 19. 11:49

Majdnem biztosnak tűnik, hogy Bódi Bernadett keresztszalag-szakadást szenvedett a Sävehof elleni BL-mérkőzésen. Az Audi ETO tíz játékosa sérült meg az elmúlt alig több mint egy évben. A klub megvizsgáltatja a győri aréna talaját.

Fotó: Kisalföld
Fotó: Kisalföld
Az MR-vizsgálat megerősítette az első diagnózist: Bódi Bernadettnek, az Audi ETO jobbszélsőjének elszakadt az elülső keresztszalag a térdében. Mint azt dr. Balogh Péter csapatorvos elmondta, más "járulékos" sérülé szerencsére nincsen, de így is legalább hat hónapot kell kihagyni a válogatott játékosnak, akit jövő csütörtökön műt meg.

Alaposan rájár a rúd az ETO csapatára, hiszen újabb sérült került fel az amúgy is tekintélyes listára. Jelenleg Tóth Gabriella, Tomori Zsuzsanna, Görbicz Anita és Planéta Szimonetta nem állhat Ambros Martín vezetőedző rendelkezésére – valamennyien kisebb-nagyobb, de inkább nagyobb térdproblémák miatt estek ki –, Kovacsics Anikó pedig az izomrostszakadásból éppen Svédországban tért vissza hosszabb szünet után.

Alig lehet véletlen, hogy egymást érik a súlyos sérülések a csapatnál. Orbán után még a tavalyi szezonban Eduarda Amorim, majd Jelena Grubisic, az idei bajnokságban pedig előbb Tóth Gabriella, majd a decemberi vb-n Tomori Zsuzsanna keresztszalagja szakadt el. Görbicz Anitának ugyancsak a világbajnokságon részlegesen sérült a térdszalagja, majd Kovacsics Anikó szenvedett izomrostszakadást, Planéta Szimonettának a porca sérült, s az elmúlt egy év során volt gondja Kari Aalvik Grimsbőnek is a régebben műtött térdével. Ehhez jön most hozzá Bódi esete. Ennyi sérülést pedig már nemigen lehet a véletlen számlájára írni. Nagy kérdés, mi lehet a szerencsétlenségek oka.

Kelecsényi Ernő, a klub elnöke még tavaly szeptemberben nyilatkozott a Kisalföldnek (Az egyéni képzésen és a megelőzésen van a hangsúly – 2015. szeptember 16.), akkor a következőket mondta: „A felnőttcsapat kapcsán a legfontosabb a prevenció. Nagyon fontos, hogy olyan géppark áll rendelkezésre, beleértve a hidegterápiás készüléket, mely erre lehetőséget is ad. Egy hordozható gép is ott van minden meccsen a csapattal, így már a legapróbb sérülést is el lehet kezdeni azonnal kezelni. Az is újítás, hogy a nyári állapotfelmérés mellett év közben még kétszer megismételjük ezt, így látják a szakemberek, ki mennyire fáradt, leterhelt, így ehhez tudják egyénileg az edzésmunkát beállítani. Ami hosszú távon jelenthet előrelépést, az az utánpótlás megreformálása. Júniusban az elnökség elfogadta azt a koncepciót, hogy egy játékos egy bajnokságban versenyez egy szezonban, viszont egy korosztállyal eltoltuk, azaz a junior az NB I/B felnőtt-, az ifjúsági az NB I junior-, a serdülő A az NB I ifi-, a serdülő B pedig az országos serdülőbajnokságot játssza. Ami még lényeges, hogy a hangsúly nem az eredményeken van, hanem az egyéni képzésen. A fiatal játékosok fejlődését is többször ellenőrzik az edzők. Olyan játékos nem léphet feljebb, aki nem éri el az előírt fejlődési szintet. Bízunk benne, hogy ezeknek a döntéseknek rövid és hosszú távon is meglesz az eredménye."

Nos, rövid távon kijelenthető, ennek még nincs eredménye. Dr. Balogh Péter ugyanakkor elmondta: a felnőttcsapatnál ez nem is volt várható.

„Ezek a játékosok már végigmentek azon a folyamaton, amelyen most változtattunk, az ő korábbi terheltségüket nem lehet meg nem történtté tenni. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy korábban az utánpótlásban is gyakoribb volt a térdsérülés, most viszont ez nem jellemző. Hogy tényleg látható jele legyen a megelőzési folyamatoknak, ahhoz három-öt év kell" – fogalmazott a csapatorvos.

Ez persze aligha vigasz most azoknak a játékosoknak, akik épp sérültek, illetve a klubnak, hogy nem számíthat kulcsemberei egy részérre.

Az biztos, hogy most jobban górcső alá veszik az aréna talaját, illetve az edzésmunkát is. Azóta szaporodtak meg ugyanis a súlyos sérülések, amióta az új arénában edz és játszik a csapat. Ugyanilyen műanyag borítás volt egyébként a Magvassy- és az egyetemi csarnokban is, igaz, ott a parkettára tették rá. Független szakértővel szeretné megvizsgáltatni az Audi-ETO, valóban jelenthet-e gondot a parketta hiánya, illetve olyan létesítményeket is felkeresnek, ahol a sportpadlót ugyanígy alakították ki. Megnézik, ott milyen terhelést kapnak a játékosok és ezzel együtt milyen a sérülési ráta.

Ahogyan Balogh Péter fogalmazott: „Előfordulhat, hogy ez a talaj a nagy terheléssel együtt vezet a játékosok sérüléséhez, de nincs kizárva, hogy a kisebb leterheltség mellett sem lenne jobb a helyzet, legfeljebb később jönnének elő a bajok..."

Forrás: www.kisalfold.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi