Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Hibátlan THC, megfogyatkozó Lipcse

2014. november 19. 22:00 © handball.hu

Ahogy várható volt, mindkét német BL-résztvevőt megviselte a kettős terhelés. A HC Leipzig pontokat is veszített, a Thüringer HC megúszta a papírformánál szűkebb gólkülönbségű győzelmekkel. Nagy meglepetés, hogy az Oldenburg várhatja a második helyről a karácsonyt.

Elváltak Visser és a Lipcse útjai
Elváltak Visser és a Lipcse útjai
Mindkét német élcsapat meglehetősen szűk kerettel vágott neki az idénynek. Lipcsében, ha mindenki (nem számítva a tartós sérülteket) egészséges volt, akkor is csak 8 mezőnyjátékos állt Norman Rentsch rendelkezésére (nem számítva a kispadon ülő juniorcsapatot), és ez az állapot ráadásul nem is túl sűrűn állt fenn. Ezért több játékos is rendszeresen végigjátszotta a mérkőzéseket, Maura Visser és Karolina Kudłacz szinte egyáltalán nem pihenhetett, a BL és a Bundesliga által meghatározott szerda-szombat ritmus pedig így már nagyon megterhelő.

Nem állt sokkal jobban a Thüringer HC sem. A nyáron őket elhagyó Alexandrina Barbosát nem tudták pótolni (a helyére a saját juniorból hoztak fel játékosokat), a másodosztályból(!) igazolt, 21 éves Meike Schmelzer pedig ugyan jól (és az idő múlásával egyre jobban) játszott, de nem volt képes pótolni a Szkopjébe igazoló Anja Althaus klasszisát. Herbert Müller csapata ráadásul elég erős csoportba is került a BL-ben (ellentétben a lipcseiekkel).

Müllernek a csapat játékát is kissé át kellett alakítania. Mivel a belső emberek csere nélkül, vagy nagyon kevés cserével játszanak, a THC-tól megszokott Tempohandballból vissza kellett venni, azt a sebességet, amivel ők egyébként játszani tudnak, képtelenség hetente kétszer hatvan percig bírni.

A Thüringer HC így is hibátlan teljesítménnyel vezeti a bajnokságot, 8 mérkőzés, 16:0 pont. (Németországban a vesztett pontokat is mindig jelzik, ez áll a kettőspont mögött.) Több mérkőzést is a vártnál sokkal szorosabb eredménnyel nyertek, de eddig nem botlottak. Az utolsó fordulóban (szerdán, november 19-én) Oldenburgba látogattak, ez a mérkőzés dönthetett arról, hogy ki tölti a telet a tabella élén. Az északnémet csapat ugyanis komoly meglepetést okozott azzal, hogy eddig nem vesztettek még mérkőzést, egyetlen döntetlenjük volt, azaz, ha nyernek, átvették volna a vezetést a THC-től.

Az Oldenburg kerete látszólag meggyengült a tavalyihoz képest, egyáltalán nincsenek jegyzett játékosaik (a magyar olvasó aligha ismer Angie Geschkén és esetleg Annika Meyeren kívül bárkit a keretből), mégis szárnyaltak mostanáig. A THC ellen is meccsben voltak 50 percig, akkor aztán a listavezető eldöntötte a mérkőzést, és végül idegenben is öt góllal nyert. Második tehát az Oldenburg 13:3 ponttal.

A HC Leipzig egy darabig bírta a Bundesligát, most azonban három mérkőzést vesztett el egymás után, ebből kettőt ráadásul hazai pályán. Láthatóan kijött Norman Rentsch csapatán a fáradtság. A leverkuseni bajnoki mérkőzésen még a Tündérek nagyszerű játékára is szükség volt, hogy 30-29-re nyerni tudjanak a hazaiak, a Dinamo elleni BL-mérkőzést, valamint a november 19-i, TuS Metzingen elleni bajnokit már egyértelműen a HCL fásultsága jellemezte. A Metzingentől is egyetlen góllal, ezúttal 28-29 arányban kaptak ki. Ezzel 10:6 ponntal (még az elején kikaptak a THC-tól is, de az végülis papírforma-eredmény volt) visszacsúsztak az ötödik helyre.

Éppen legutolsó legyőzőjük, a Metzingen (13:5 pont) valamint a Buxtehude (12:4) áll előttük (a Metzingen értelemszerűen eggyel több mérkőzést játszott). A Lipcse nem csak erejében, de létszámban is megfogyatkozott: kedden váratlanul szerződést bontottak Maura Visserrel. Az okokról sem a csapat, sem a holland irányító nem kívánt nyilatkozni. A HCL ezzel nem csak egyik legjobb játékosát vesztette el, de létszámproblémáik is lehetnek a tavaszi idényben.

A nyáron megerősödő, és a felsőházba várt Bietigheim erősen bukdácsol, jelenleg még biztos bennmaradónak se mondanánk őket. A tavaly csak a létszámbővítés miatt bennmaradó Trier áll az utolsó helyen, ez megfelel a várakozásoknak, a Cicák aligha fogják tudni kivívni a bennmaradást. A másik kieső helyre esélyes lehet a Göppingen, a már említett Bietigheim, a Celle, és - némileg váratlanul - az anyagilag megerősödő koblenzi Vulkan Ladies. A vulkán-lányok Varga Dóra folyamatos jó teljesítménye ellenére is fontos mérkőzéseket vesztettek, éppen ellenük szerezte a Trier eddig az összes pontját - mind a kettőt.

A hétvégén még pótolnak néhány elmaradt mérkőzést, az élcsapatoknak már nincs meccsük az Eb előtt, a bajnokság ezután majd januárban folytatódik. Mivel az idén nincs rájátszás, az őszi idényben elvesztegetett pontokért nagy árat fizethet a végére a Lipcse, a kiesés elkerüléséért pedig komoly harc várható.

Egy érdekes hír a másodosztályból: a feljutásra az idén a legesélyesebbnek számító Borussia Dortmundot sorozatos sérülések sújtják. Még csak november van, de eddig négy játékosuk szenvedett keresztszalag-szakadást (köztük Vaszari Virág), további játékosoknak más szalagjai szakadtak. A legelkeserítőbb a klubvezetés számára Penda Bönighausen sérülése: őt a kieső játékosok helyett, szezon közben igazolták, és az első dortmundi meccsén, alig két perc játék után elszakadt a keresztszalagja. A dortmundiak így is fontos rangadót nyertek a hétvégén, így Barna Ildikó vezetőedző a nehéz helyzet ellenére is bizakodó lehet.

Németh Attila

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi