Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Irány Rio!

2013. július 21. 10:45

Augusztus 1-jén Dániában kezdődik az U19-es női Európa-bajnokság. A torna előtt Hajdu Jánossal, a csapat szakvezetőjével, egyben a felnőtt női válogatott megbízott szövetségi kapitányával készült interjú.

Irány Rio!
- Július elején megkezdték a felkészülést a junior Európa-bajnokságra, majd pár nappal később Önt kinevezték a felnőttek szövetségi kapitányává. Mit szóltak az U19-es csapat tagjai?
- Örültek, hiszen így jelenésem volt az Elnökség előtt, és emiatt elmaradt egy edzésük. De komolyra fordítva a szót: amikor újra találkoztunk, megtapsoltak, sok sikert kívántak. Ezzel a történetet le is zártuk, hiszen nekünk most az Európa-bajnokság a legfontosabb.

- Más mércével nézi a junior keret tagjait, mióta a felnőttekért is Ön lett a felelős?
- Igen, azt hiszem, ez kikerülhetetlen, hiszen a felnőtt válogatott rendkívül eredményesen zárt 2012-ben, ám a keret nyitott. A decemberi szerbiai világbajnokságról kizárólag a győztes jut ki selejtező nélkül a 2015-ös dániai vb-re, a 2014-es kontinensversenyen pedig házigazdaként ott leszünk, így az idei rendezvényen nincs rajtunk kvalifikációs kényszer. Ez lehetőséget adhat arra is, hogy a riói olimpiát szem előtt tartva néhány lány bekerüljön ősszel a felnőtt válogatott keretébe, és akár a vb-n is ott legyen. Azt szoktam nekik mondani, hogy aki nem a riói olimpia gondolatával kel és fekszik, az inkább adja le a szerelését.

- Kiknek lehet esélyük a felnőtt válogatottba kerülésre?
- Nagy hiba lenne, ha nyomás alá helyezném őket azzal, hogy neveket mondok. Három-négy játékosnak van rá esélye, hogy rövid időn belül felnőtt válogatott legyen. További három-négy lány kerülhet be a keretbe a tavalyi vb-bronzérmes juniorok csapatából. A bizonyítási lehetőség itt van a mostani 19 évesek előtt, mégpedig a dániai junior Eb-n: téthelyzetben megmutathatják, mire képesek, hiszen a felnőttek szövetségi kapitánya valamennyi meccsüket végignézi majd (nevet).

- Tavaly ősszel vette át a csapatot, azok után, hogy a válogatott az 5. helyen végzett az U18-as világbajnokságon. Mire lehet képes a csapat Dániában?
- Fokozatosan próbáltunk építkezni. Az első jelszavunk ez volt: irány Dánia! Tavasszal Csehországban a selejtezőn mindhárom meccsünket megnyertük, így kijutottunk az Eb-re. Igaz, már továbbjutottunk, amikor az utolsó meccsen a házigazdák öt góllal vezettek szünetben. Maradjunk annyiban: nem csak mi hibáztunk az első harminc percben. Szünetben csak annyit mondtam: nyugodjatok meg, tíz góllal jobbak vagytok, mint az ellenfél. 13-0-val kezdtük a második félidőt, végül hat góllal győztünk. Dániába tehát kijutottunk. A torna mezőnye kiegyensúlyozott. A svédeket tavaly az ifjúsági vb-n kétszer is legyőzte a csapat, ismerjük tehát őket, erős válogatott. Elemezzük a spanyol és a szlovén válogatott játékát is. Utóbbi két együttes tavaly nem jutott ki a vb-re, sőt, 2011-ben a a szlovénok az ifjúsági Eb-re sem, amelyen mi a 4., a svédek a 6., míg a spanyolok 11. helyen végeztek. A számok alapján jó esélyünk van megnyerni tehát a csoportot, de az utánpótlás-csapatoknál a napi forma talán még hatványozottabban befolyásolja a mérkőzések eredményét, így biztos vagyok benne, hogy egyik csoportmérkőzésünk sem lesz könnyű. A legjobb nyolc között a korosztályos világbajnok és házigazda dánok mellett a hollandokkal találkozhatunk nagy eséllyel, velük tavaly a vb-n döntetlent játszott a magyar csapat. Utánpótlás-edzőként azonban a legfontosabbnak azt tartom, hogy a saját játékunkra figyeljünk, azt gyakoroljuk be és valósítsuk meg. Az ellenfeleket nekem kell ismernem, hogy ha kell, közbelépjek, változtassak. Jó lenne a legjobb négy közé jutni Dániában.

- A közelmúltban Gödöllőn felkészülési tornán megmérkőztek az U18-as világbajnok dánokkal, a tavalyi vb-negyeddöntő egyfajta revansaként pedig a románokat sikerült legyőzni, a korosztály legjobb csapata, a dánok ellen pedig pontot szerezni. Ezekből az eredményekből mennyiben következtethetünk az Eb-re?
- A magyar csapat egyik legnagyobb erénye a küzdőszellem. Ez jól látszott például a dánok ellen is, nagy hátrányból egyenlítettünk, sőt, a győzelemre is volt esélyünk. Erre építhetünk a kontinenstornán is. Emellett fontos, hogy a csapat védekezése és a visszarendeződése nemzetközi szinten is állja a versenyt a legjobbakkal.

- Miben kell előrelépnie a csapatnak?
- Jól látszik, hogy sokat lövünk átlövő-pozíciókból, de a kelleténél több hibával. A kevesebb több lenne, és fontos volna, hogy a remek beállóinkat többször játsszuk meg. A hatékony védekezés miatt sokszor tudunk gyors lerohanásból támadásokat vezetni, de ezeket nagyobb hatásfokkal kellene kihasználnunk. Ezeket a játékelemeket csiszoljuk a felkészülés során. Sok edzőmeccset játszunk, a legkeményebbeket persze egymás ellen, ott nincs pardon. Ugyanakkor megtiszteltetés számunkra, hogy a Bajnokok Ligája egyik élcsapata, a Ferencváros ellen is pályára léphetünk az Eb előtt.

- Az edző munkája mennyiben más 19 évesekkel, mint felnőttekkel?
- Természetesen vannak különbségek. Az utánpótlás-korúaknál nagyon oda kell figyelni a megfelelő versenyeztetésre, terhelésre. Ők év közben sokat játszanak juniorok között, felnőtt NB I/B-ben, és keveset a felnőtt NB I-ben, még kevesebbet a Bajnokok Ligájában és az európai kupákban. A felnőtt csapatoknál a szakmai fegyelem nagyobb. Juniorként még csicseregnek, sugdolóznak, edzés közben is. Nagyon aranyosak, de természetesen fegyelmet kell tartani. A felnőtt játékosok tudják, hogy az edzőre mindig figyelni kell, velük pár szóból is megérti magát az ember. Sokszor a csapatok rutinos, klasszis, irányítói előbb látják meg a pályán, min kell esetleg változtatni, mint az edző. A legjobb felnőtt kézilabdázók, főként az irányítók, igazi alkotótársak. A fiatalokat még rá kell vezetni taktikailag is a helyes megoldásokra, hogy aztán pár év múlva már ők szóljanak nekem, mit tegyünk. Ők még gyerekek.

- Tegeződnek?
- Tegezhetnek, nekem jobban esik, a csapat egyharmadának sikerül is. A maradék kétharmadnak egyelőre nem, ebben is előre kell lépnünk (nevet), de lehet, hogy nem fog sikerülni, mert egyszerűen csak öregszem. Én persze mindenkit tegezek, de a csendőrpertunak nem vagyok híve. Lehet, hogy ha magázva szólítanám meg őket, úrhölgynek nevezve a játékosokat, akkor mindenki ráállna a tegeződésre.

- Egyfajta tanár-diák viszony az Önöké, sőt, a lányok nagy többsége az iskolapadban ül még.
- Így van, szerencsére többen kiemelkedők a tanulásban is, egyetemi felvételi előtt állnak. A legjobb példa arra, hogy több fronton is kiemelkedőt nyújtanak a kézilabdázók, Ferenczi Annamária, a Ferencváros kapusa, aki nem csak remekül véd, hanem kiemelkedő tanuló is. A középiskolában kitűnő volt, angolból és olaszból középfokú nyelvvizsgája van, franciából pedig a nyelvvizsgán túl az OKTV-n szerepelt a legjobbak között. Egyszóval rá a civil életben is kiemelkedő karrier várhat, de most a junior Eb a legfontosabb.

- Ennek a csapatnak ez lesz a doktori vizsgája?
- Ekkora nyomást azért ne tegyünk 19 éves lányokra. Inkább mondjuk úgy, hogy a tavalyi ifjúsági vb volt az érettségijük, a mostani pedig az egyetemi felvételijük a kézilabdapályán. Remélem, augusztus középére már azt mondhatjuk a csapatra, hogy „magasabb osztályba léphet”.

A magyar női juniorválogatott kerete:
Kapusok: Bíró Blanka (Vác), Ferenczi Annamária (FTC Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Veszprém Barabás Duna Takarék)
Jobbszélső: Lukács Viktória (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Szekerczés Luca (FTC Rail Cargo Hungaria), Schneider Éva (Siófok Galérius Fürdő)
Irányítók: Tóth Gabriella (Veszprém Barabás Duna Takarék), Ivanics Dóra (Vác), Buzsáki Nikolett (ÉTV Érd), Kurucz Ivett (Veszprém Barabás Duna Takarék)
Beállók: Mészáros Rea (Vác), Sirián Szederke (Győri Audi ETO)
Balátlövők: Bárány Krisztina (Veszprém Barabás Duna Takarék), Walfisch Mercédesz (Budapest Bank Békéscsaba), Virág Noémi (Vác)
Balszélsők: Korsós Dorina (Győri Audi ETO), Szondi Zsófia (Vác)

Szövetségi edző: Hajdu János
Kapusedző: Bartalos Béla
Technikai vezető: Tóth Ferenc
Orvos: dr. Kisegyházi Attila
Masszőr: Schrenk Péter
Videóelemző: Berta Sándor

Női U19-es Európa-bajnokság, 2013. augusztus 1-11., Dánia
Csoportbeosztás:
A-csoport: Norvégia (U18 vb-3.), Románia (U18 vb-4.), Szlovákia, Portugália (U18 vb-19.)
B-csoport: Oroszország (U18 vb-2.), Franciaország (U18 vb-7.), Németország, Ausztria
C-csoport: Dánia (U18 vb-1.), Hollandia (U18 vb-10.), Horvátország (U18 vb-14.), Csehország (U18 vb-13.)
D-csoport: Magyarország (U18 vb-5.), Svédország (U18 vb-6.), Spanyolország, Szlovénia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
2013. augusztus 1. 18:00: Magyarország-Spanyolország
2013. augusztus 2. 18:00: Szlovénia-Magyarország
2013. augusztus 4. 18:00: Magyarország-Svédország

A csoportok első két-két helyezettje jut a legjobb 8 közé. A középdöntőben újabb két mérkőzés után a középdöntő-csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe.

Középdöntő: augusztus 6., 7.
Elődöntők: augusztus 9.
Döntő, helyosztók: augusztus 11.

Forrás: MKSZ

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi