Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"A kézilabda küzdősport"

2013. május 6. 11:25 © handball.hu

Vanyus Attila huszonkét évig töltötte be a Győri ETO klubelnöki tisztségét (1989-2011). A handball.hu megkereste, és arra kérte, meséljen ezekről az esztendőkről.

"A kézilabda küzdősport"
"Szerencsére továbbra is a klubnál maradtam, mert nekem ez az életem. Köznyelven szólva tanácsadói státuszom van, elnökségi tag vagyok, és megkaptam 'A klub örökös tiszteletbeli elnöke' címet is. 2011 júliusában visszavonultam, mert például a cukrommal problémák voltak, és szerettem volna már az unokáimmal foglalkozni. Ám a klub teljes mértékig megbecsül, életem végéig pénzt és autót is kapok tőlük. Több meccsre járok egyébként manapság, mint régen, szinte az összes utánpótlástornán ott vagyok, heti öt-nyolc meccset látok. Ha nem jutok ki egy-egy találkozóra hétvégén, a feleségem jól tudja, hogy meg vagyok őrülve, csak járkálok otthon fel-alá" - kezdte Vanyus Attila, aki visszaemlékezett a kezdetekre is:

"1989-ben a tizedik helyen végzett a csapat a bajnokságban, azaz majdnem kieső helyen. Mikor átvettem a klubot, hét-nyolc felnőtt, és tíz-tizenöt ifijátékosunk volt, a csapat romjaiban volt. Akkor a sportcsarnok, az állatkert és a vidámpark igazgatója is lettem egyben. Folyamatosan rohangáltam a játékosokért, nézelődtem, az utánpótlást kellett fejlesztenem, olyan "őrült" testnevelőket találnom, akik segítenek. Pénzt is kellett szerezni, mert egy fillérünk nem volt. Azoknak a kisvállalkozóknak köszönhető minden, akik mellénk álltak sportszeretetből. Emlékszem, le akartuk például Nagy Anikót is igazolni, de nem volt rá pénzünk" - fogalmazott.

handball.hu: Mit jelent az, hogy nem volt pénzetek?
Vanyus: Mivel az állatkert is hozzánk tartozott, amelynek volt egy kisteherautója, volt, hogy azzal mentünk tárgyalni egy, a Borsodi Bányászban kézilabdázó játékossal. Hogy ne kerüljön pénzbe az utazás, útba kellett ejteni a Börzsönyben található kígyófarmot is, ahonnan egy kígyót szállítottunk Győrbe. Volt olyan is, hogy amikor a Jászberényben játszó Kiss Csilláért mentünk, egy barnamedvét is szállítottunk, ami Pest után felébredt, és utána folyamatosan rázta a ketrecet.

handball.hu: Nagyságrendileg mennyi volt akkor egy játékos fizetése?
Vanyus: Nagyon kellett mindenen spórolni. 5-10 ezer Ft-os fizetéseket kaptunk, az orvos, technikai vezető, mindannyiunk. A kispadunkon a legtöbb játékos saját nevelésű volt, miközben volt olyan klub, ahol még a 14. ember is százezreket kapott, de közben ült a padon. Mindig jöttünk egyre feljebb, de még továbbra is kevés pénzünk volt. Nagyjából ötször voltam az Audinál tárgyalni nagyon szép anyagokkal, de az egyik ajtón bementem, a másikon kijöttem, mert azt mondák, miért érné meg nekik a támogatásunk? Az első bajnokságot még nélkülük nyertünk, a Graboplasttal, akik jelképesen támogattak minket. A legtöbb pénz győri kisvállalkozóktól és a várostól jött, ez a legfontosabb. Ezekben az időkben beindult a "kézilabda gyár". Mentünk az összes diákolimpiákra, onnan kicsemegéztük a legjobb játékosokat. Ez jó volt a magyar kézilabdának, mert jó helyre került a gyerek, hiszen az utánpótlásra sose spóroltuk a pénzt.

handball.hu: Hogy emlékszel vissza a nemzetközi megmérettetésekre?
Vanyus: Folyamatosan jöttünk föl, először negyedikek-ötödikek lettünk, így a City-kupa után először az EHF-kupában és a KEK-ben indulhattunk. Két esetben lett volna realitás a győzelmünk: egyszer a Cornexi ellen, a másik pedig a Podgorica ellen, ahol kint döntetlent játszottunk, itthon pedig kikaptunk. Knezevic eszméletlenül védett, Radicevic pedig már "gyerekként" brillírozott. Viborgban Bradeanu már nem tudott játszani, mert gyermeket várt, előtte pedig Görbicz megsérült. Hiába nyertünk Dániában, tudtuk, hogy ilyen előzményekkel nem mi vagyunk az esélyesek, és itthon ki is kaptunk. Ennek ellenére, véleményem szerint, nincs még egy ilyen csapat, amely hosszú évek óta a világ legjobb négy klubja között van. Sokan nyertek BL-t, a Slagelse például háromszor is, de hol van most? Vagy hol van a Szkopje?

handball.hu: Hogyan működik most a győri utánpótlás-nevelés a Veszprémmel kiegészülve?
Vanyus: Kialakítottunk egy csodálatos rendszert, csináltunk egy olyan akadémiát, amelynek az első kijövői, 19 évesen a Veszprémben játszanak. A legszebb példa arra, hogy így kéne működnie egy akadémiának. Úgy neveltük ki Magyarország legjobb fiataljait, hogy 70-80 százalékuk még főiskolára jár. Sok van a tarsolyukban ezeknek a lányoknak, és mi minden lehetőséget megadunk nekik. Olyan gyerekek bontogatják a szárnyukat, akik nagy reményekre adnak okot. Például a 16 éves Tóth Gabi, aki száz gól körül jár az NB I-ben. Görbicz Anita ebben a korban nem tartott még itt.

handball.hu: Mikor kerülhetnek be ezek a fiatal magyar játékosok az ETO felnőtt keretébe?
Vanyus: Ez a sportág tulajdonképpen egy küzdősport. Mutass olyan 18-19 éves cselgáncsost, aki a felnőtt mezőnyben leveri a 28 éveseket! Az EHF szavazásán, ahol a fiatal tehetségekre lehet voksolni, Knezevic az egyedüli komplett, kész játékos, akit talán csak Kovacsics Anikó közelít meg, a többiek egyáltalán nem. Ha megnézzük, a BL legjobb négy csapata között gyakorlatilag nincsen komoly fiatal játékos. Éppen ezért hoztuk létre a veszprémi együttműködést, hogy két-három évre megnyújtsuk a lehetőségeiket. Ha már ketten közülük feljönnek hozzánk - és ennyien fel is fognak -, nekünk már az megéri.

handball.hu: Ki nyeri idén a Bajnokok Ligáját?
Vanyus: Már annyiszor elmondtam, hogy minden évben egyre erősebbek vagyunk, és ez most sincs másképp. Az biztos, hogy idén nekünk áll a zászló. Ha a lányok nem hiszik most el, hogy már megvan a trófea, akkor meg is tudjuk szerezni! Veszélyes a Larvik: ha három eladott labdából indul, és lő három gólt, az lehet gond is. Háromgólos előnnyel még nem mentünk neki BL-döntő visszavágójának. Az elnökségünk imádja a csapatot, olyan sokan kint voltunk velük Larvikvan, hogy ilyen még nem is volt. A csapat mellett állnak minden szinten.

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi