Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Jövőre elkészül a győri aréna

2013. április 11. 11:26

A győriek egyik régi álma válhat valóra jövőre: a tervek szerint az idén ősszel elkezdik építeni és egy év múlva át is adják az új, 5000 férőhelyes multifunkcionális arénát. A beruházás költségvetése mintegy 4–5 milliárd forintra tehető.

Az új győri multifunkcionális sportcsarnok külső megjelenése egy kicsit a müncheni Allianz Arénához hasonlít majd a Graboplan-borítással és a színes megvilágítással
Az új győri multifunkcionális sportcsarnok külső megjelenése egy kicsit a müncheni Allianz Arénához hasonlít majd a Graboplan-borítással és a színes megvilágítással
Az impozáns létesítmény a Magvassy Mihály Sportcsarnok mellett, az ETO-stadion felőli oldalon épül fel úgy, hogy a két aréna összeköttetésben áll majd egymással.

"A 2014-es nőikézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíne, valamint a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája lesz Győr, ezért is nagy szüksége van a városnak egy ekkora arénára" – mondja Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. "Nemrégiben találkoztam Orbán Viktor miniszterelnök úrral, aki ígéretet tett rá, hogy a kormány támogatja a beruházást. Nekünk most az a feladatunk, hogy mindent előkészítsünk a június eleji kormányülésre."

Az új győri aréna megépítésének terve már elég hosszú ideje napirenden van, de a megvalósítás útján csak most sikerült előrelépni.

"A megválasztásom óta szívügyemnek tekintem egy nagy sportcsarnok megépítését" – folytatja Borkai Zsolt. "A teljes pénzügyi fedezet azonban eddig soha sem állt rendelkezésre. Sokat dolgoztunk, hogy sikerüljön a tervünk és most örülünk, hogy a kormány segítségével megvalósul az aréna."

"Hat éve keressük a multifunkcionális csarnok megfelelő helyét" – veszi át a szót Bolla Péter, a győri polgármesteri hivatal kabinetfőnöke. "Az adyvárosi helyszín közlekedési szempontból és üzletileg jó lett volna, a programok egy része azonban zavarta volna a környéken lakók nyugalmát. A Metro áruház melletti terület elsősorban befektetői és marketingszempontból volt ideális. Végül azért esett Kiskútra a választás, mert a legtöbb sportszakmai érv emellett szólt. A jelenlegi közlekedési és parkolási gondokat pedig az aréna építésével együtt megoldjuk."

A komplett tanulmánytervet néhány héten belül kell elkészíteni, a főbb pontjai azonban már ismeretesek.

"A tervezéskor figyelembe vettük a sportszakmai igényeket, hiszen ez a csarnok főként a kézilabda, a kosárlabda és a futsal otthona lesz" – folytatja Bolla Péter. "Az új arénát összeépítjük a jelenlegi sportcsarnokkal, a kettőt egy úgynevezett büféterasz köti össze. Itt kapnak helyet a VIP-bokszok is. A Magvassy mögött felépítünk egy épületet, ebben kapnak helyet az öltözők és az irodák. Innen egy folyosón át lesz megközelíthető az új és a beruházás során teljesen megújuló Magvassy-csarnok is. A két helyszínen akár párhuzamosan is lehet mérkőzéseket tartani."

A Magvassy Mihály Sportcsarnok mellett már megkezdték a terület előkészítését az új aréna építéséhez Fotó: M.M.
Az aréna újdonsága többek között abban rejlik majd, hogy a küzdőtere átalakítható, keresztben három szabályos méretű kézilabdapálya fér el. Ezzel nő az edzéslehetőség a csapatok számára. Másrészt a leendő nézőtér két karéjból áll, az alsó mozgatható lesz. Amennyiben nem várható telt ház, 5000 néző, akkor legfeljebb 2000 szurkoló előtt is játszhatják a mérkőzéseket.

Kívülről Graboplan-borítást kap a csarnok, színes megvilágítással. Megjelenésében egy kicsit a müncheni Allianz Arénára hajaz majd.

"Ezerkétszáz autó befogadására alkalmas parkolókat alakítunk ki" – mondja a kabinetfőnök. "A nemrégiben megújult műjégpályánál háromszáz, az állatkertnél ugyancsak háromszáz gépkocsi parkolhat majd. A jelenlegi kutyakiképző helyén és vele szemben hatszáz autóval lehet majd megállni. Tanultunk mások hibáiból, a hosszú várakozás elkerülése érdekében hárompólusú megközelíthetőséget tervezünk. Az Iparcsatorna töltését lebontjuk, a helyén utat építünk, ami a csarnoktól egészen a Puskás Tivadar utcáig vezet majd. Az összes utat felújítjuk a Nagysándor utca és az ETO-stadion környékén."

A tervek szerint minden épül, szépül a környéken, a lepusztult egykori kemping látványa azonban némileg rontja majd az összképet.

"A kemping magántulajdonban van, többször tárgyaltunk a tulajdonosokkal, az önkormányzat meg kívánta vásárolni az ingatlant. Az eladók azonban olyan irreális árat kértek, amit nem tudtunk és nem is akartunk kifizetni. Sajnáljuk, hogy a volt kemping ilyen állapotban van, megpróbáljuk a tulajdonosokat jobb belátásra bírni" – válaszolta Bolla Péter.

A sportesemények mellett konferenciák, kiállítások, koncertek várják majd az érdeklődőket a 2014-ben megnyíló arénában.

Forrás: www.kisalfold.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi