Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Kezdődik a tavasz a másodosztályban

2013. február 6. 8:48 © handball.hu

A hétvégén kezdetét veszi a tavaszi szezon az NB I/B-ben. A bajnoki címért már csak kevesen vannak versenyben - de kik szerezhetnek valóban jogot a feljutásra, és akik szereznek, élnek-e majd ezzel a lehetőséggel?

Kezdődik a tavasz a másodosztályban
Az NB I/B osztályban két csoportban 14-14 csapat versenyez. A versenykiírás értelmében a bajnok jogot szerez az első osztályba feljutásra (vagy mégsem, erre még visszatérünk), csoportonként az utolsó három helyezett pedig kiesik, a helyükre a harmadosztály bajnokai kerülnek.

Keleti csoport:

Keleten még nem dőlt el semmi. A bajnokság felének lejátszása utána az Eger vezeti a bajnokságot. Előnyük a második helyen álló Vasassal szemben 2 pont - igaz, ősszel ők nyerni tudtak a Fáy utcában, és tavasszal otthon fogadhatják a riválist. A Nyíradony és a Kispest 5 ill. 7 ponttal van lemaradva, még az ő helyzetük sem teljesen reménytelen.

Az egriek szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen két évvel ezelőtt a 12., elvileg kieső helyen értek célba, de az előttük végző csapatok közül négy is megszűnt, vagy önként alacsonyabb osztályba lépett vissza pénzügyi problémák miatt. Az NB I-ből elvileg ide kieső, de a nyáron megszűnő Újbuda együttesével együtt ez már öt megüresedő hely, így abban az évben senkinek nem kellett kiesnie a bajnokságból, az Eszterházy Károly Főiskola csapata is maradhatott - most pedig a bajnoki címért harcolhatnak.

Egerben immár hivatalosan is bejelentették, hogy szándékukban áll vállalni az első osztályt, azaz, ha megnyerik a bajnokságot, és finanszírozási helyzetük a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor jövőre szeretnének az NB I-ben indulni. Eger városában nem ismeretlenek a létesítmény-problémák (jelenleg az első osztályban szereplő futballcsapatuk épp' emiatt kényszerül a hazai mérkőzéseit is más városokban rendezni), és a főiskolai sportcsarnok egyértelműen alkalmatlan volna első osztályú mérkőzések megrendezésére. Van azonban a városban más, megfelelő sportcsarnok, vendégeskedtek is már ott a kézilabdázók, így valószínűleg egy esetleges bajnoki cím után ez sem okozna problémát.
A második helyen álló Vasas a kiesés óta szeretne visszajutni, erre most mutatkozik is némi reális esély. Angyalföldön azonban még nem döntöttek, hogy, ha megnyernék a bajnokságot, vállalnák-e a feljutást. Az, hogy az utolsó NB I-es évükhöz (2008-09) hasonlóan az első osztály pofozógépeként szerepeljenek, nem lehet cél, komolyabb eredményekhez pedig nagyobb költségvetésre lenne szükség, ami jelenleg nem látszik biztosítottnak.

Nyugati csoport:

Nyugaton az első három csapat szinte teljesen együtt áll, az éllovas Szekszárd előnye a két üldözőhöz, a Budaörs-Érd II és a Pilisvörösvár együtteséhez képest mindössze 2 pont (a két budakörnyéki csapat azonos pontszámmal áll). A többiek kiszálltak a versenyből: a 3. és a 4. helyezett között 7 pont a különbség, úgyhogy szinte biztosan ugyanaz a három csapat áll majd a dobogón a bajnokság végén, akik most is elfoglalják az első három helyet.

Ha a Szekszárd vagy a Pilisvörösvár bajnok lenne, az azért is volna nagy eredmény, mivel mindketten friss feljutók, tavaly még az NB II-ben szerepeltek (a jelenlegi másodosztályú Szekszárdi Fekete Gólyák KC nem a tavalyi NB I-es UKSE jogutódja, az a klub utódlás nélkül megszűnt). Nem is olyan régen volt azonban arra már példa, hogy egy friss feljutó nyerje a nyugati csoportot: két évvel ezelőtt a Mohács volt képes az NB II után az NB I/B-t is megnyerni - vezetőedzőjük az a Tabajdi Ferenc volt, aki most a Fekete Gólyákat irányítja.

Bár a bajnokságot mindhárman szeretnék megnyerni, a feljutásról eddig még csak Budaörsön nyilatkoztak. Szekszárdon épp' az előző két szezonban tűnt úgy, hogy nincs forrás egy első osztályú csapat működtetésére, és Pilisvörösváron sem látszik erre jelenleg lehetőség. Budaörsön viszont már utaltak rá, hogy ők nekivágnának az NB I-nek - igaz, a hivatalos közleményekben egyelőre tartózkodóan fogalmaznak. Nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy az NB I/B-s bajnoki cím volna az a célkitűzés, amelynek eléréséhez több, korábbi első osztályú játékost (például Pádár Margó, Földes Viktória, Gazdag Kitti) leigazoltak, és szerződtették legutóbb a több NB I-es klubnál is megfordult, korábban válogatott Mörtel Renátát. A budaörsi sportcsarnok is minden igényt kielégítene, fenntartások nélkül lehetne itt első osztályú bajnoki mérkőzéseket rendezni.

A Budaörs - Érd II feljutása nem is olyan egyszerű. A budaörsiek ugyanis az idei szezonra az Érdi VSE II. csapataként adtak be nevezést. A Győr, a Ferencváros vagy a Debrecen II. csapatától eltérően azonban itt nem az érdiek junior csapatával találkozunk. Tavaly még részben érdi játékosokból állt a keret, az idén viszont már egyetlen érdi utánpótlás-játékos sem szerepel Budaörsön - olyannyira nem, hogy az Érd kölcsönös megállapodás alapján más NB I/B-s klubokban játszatott (kettős játékengedéllyel) egy-két utánpótlás-játékost, érdi fiatalok pedig Érd III. néven a harmadosztályban is szerepelnek. A bajnoki versenyszabályzat viszont (amely a szabálykönyv függeléke, és nem azonos a versenykiírással) tiltja a II. csapatok feljutását ugyanabba az osztályba, ahol azonos klub I. csapata szerepel, azaz ennek alapján a Budaörs - Érd II nem juthat fel az NB I-be.

Néhányan vitatják a szabály értelmezését, és joghézagról beszélnek arra az esetre vonatkozólag, ha a bajnokságot nyerő II. csapat a két szezon között átalakulással leválna az anyaegyesületről. Azonban nem is oly rég, még egy teljes éve sincsen, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség konkrétan értelmezte ezt a szabályt a Győri Audi ETO II. csapatával kapcsolatosan, és nem adott első osztályú indulási jogot a győrieknek - pedig ők is pont ezzel érveltek, miszerint a két bajnokság közt kiszervezték volna a II. csapatot az ETO-ból. Minden bizonnyal komoly viharokat kavarna, ha a jogilag teljesen azonos helyzetben (hiszen a Budaörs papíron akkor is az Érd II. csapata, ha ténylegesen nem érdi fiatalok alkotják a keretet), azonos szabálypont alapján ezúttal más döntés születne.

Lehet azonban egy kiskapu a budaörsiek számára. Nevezetesen, ha ők megnyerik a bajnokságot, nem szereznek indulási jogot, azonban a mögöttük végző csapat (feltehetőleg a Pilisvörösvár vagy a Szekszárd) nem vállalja a feljutást. Ekkor ugyanis a versenykiírás szerint az MKSZ szabadon adhat bárkinek részvételi jogot az NB I-ben. Ilyen esetben a frissen önállóvá alakuló budaörsi klub ellenfele valószínűleg a bajnokság 11. helyén végző csapat volna, és előre nem látható módon dőlhetne el a kérdés - ennek megvitatásától azonban, pont a rendkívül sok bizonytalansági tényező miatt, eltekintünk.

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi