Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Szabálymagyarázó, oktató videók

2012. november 26. 8:00 © handball.hu

Az Európai Kézilabda Szövetség oktató videókat tett közzé játékvezetők számára - Németh Attila írása.

Szabálymagyarázó, oktató videók
A videók a nagyközönség számára is elérhetőek, Bonifert Ferenc és Oláh Viktor játékvezetők pedig magyar nyelvű feliratokat is készítettek hozzájuk. A bemutatott eseteket többször, lassítva, esetleg több kameraállásból is megmutatják (televíziós felvételek alapján), hogy a néző pontos képet kaphasson a szituációról, amelyhez azután a videó készítői a helyes ítéletre vonatkozó megjegyzéseket is fűznek. Ez utóbbiak megértése laikusok számára néha nem egyszerű, mivel alapvetően játékvezetők számára készültek, és helyenként egyszerűbben fogalmaznak, olyan kifejezésekkel, amit talán egy átlagos néző nem ért meg.

Többször szerepel például a "támadó" szó, olyan értelemben, hogy "támadó szabálytalanság", vagy köznapi elnevezéssel "belemenés". Ha tehát azt olvassuk, hogy "a helyes ítélet: támadó", az azt jelenti, hogy a játékvezetőnek támadó szabálytalanságot kell ítélnie, azaz a védők javára kell szabaddobást adni. A többször alkalmazott "progresszív ítélet" sárga lapot, kiállítást vagy piros lapot jelent, a szituációnak megfelelően.



Az első videó olyan eseteket mutat be, amelyeket két perces kiállítással kell büntetni. A szabályok alapján enyhébb szabálytalanságokra mindkét csapat játékosai kaphatnak három-három sárga lapot (de egy játékos csak egyet), ezt követően az amúgy sárga lapot érő szabálytalanságokért is kiállítást kell ítélni. A játékvezetők egy része hajlamos azonban arra, hogy a mérkőzés első szakaszában a súlyosabb faultokat is csak sárga lappal büntesse. A videó, egyebek mellett, ennek a gyakorlatnak a helytelen voltára is felhívja a figyelmet, bemutatva olyan eseteket, amire a mérkőzés legelején is a kiállítás a megfelelő ítélet.



A második videó a beállós tevékenységét elemzi. A zárásra vonatkozó szabályok 2010-ben változtak, és a játékvezetői gyakorlat még ma is bizonytalan, hogy pontosan mely zárást kell szabályosnak elfogadni. A leglátványosabb változás, hogy, a korábbiaktól eltérően a karok használata ma már nem engedélyezett, de testtel lökni sem szabad már az ellenfelet. A videó bemutat néhány példát, illusztrálandó, hogy mikor kell szabálytalannak ítélni a beállós tevékenységét.

Ugyanebben az összeállításban láthatunk ellentétes példákat is: olyan eseteket, amikor a védő a szabálytalan, és a játékvezetőknek a védőt kell büntetniük, akár kiállítással is. Olyan példát is láthatunk, ahol a védő szabálytalan, de, mivel gyengébb a beállósnál, ezért a szabálytalansága nem lesz látványos, és emiatt – hibásan – megússza a büntetést.



A harmadik összeállítás a szélső ziccereket elemzi. Gyakoriak a heves viták ezeknek a szituációknak a megítélése kapcsán: a támadó vagy a védő volt-e előbb szabálytalan? Ennek pontosabb megértéséhez hoz példákat az EHF videója, rövid magyarázatokkal ellátva.



A negyedik videó a piros lappal (hivatalos elnevezéssel "kizárás") büntetendő szabálytalanságokra hoz példákat. Az összeállítás érdekessége, hogy a bemutatott esetek egy jelentős részénél jól látható, hogy a játékvezetők ténylegesen nem adtak piros lapot a szabálytalan játékosnak, azaz a videó készítői ily módon is utalnak arra, hogy a játékvezetők sok esetben csak két perces kiállítást alkalmaznak, holott súlyosabb büntetés volna indokolt.



Végül az ötödik összeállítás a büntetődobás-szituációt elemzi. A belül védekezés témáját néhány hónappal ezelőtt egy hosszabb cikkben is körbejártuk, most erre láthatunk is néhány példát. A videó bemutat olyan eseteket, amikor a játékvezetők hétméterest ítéltek, holott nem állt fenn a tiszta gólszerzési lehetőség – ezek hibás ítéletek. Láthatunk viszont pozitív példákat is, amelyekből természetesen szintén tanulni lehet.

Ezeket a videókat az Európai Kézilabda Szövetség illetékes testülete állította össze és látta el magyarázatokkal, azaz lényegében az EHF hivatalos szabálymagyarázataiként tekinthetünk rájuk. Ennél fogva az értelmezésekkel vitázni nem érdemes. Az egyszerű néző számára érdekesek lehetnek az összeállítások, hogy a felmerülő esetekben ezután jobban megértse, miért is ítél a játékvezető, úgy, ahogy. Szokásainkkal eltérően ezúttal kifejezetten biztatnánk az olvasókat, hogy, ha bármelyik eset nem világos, nem érthető számukra, tegyenek fel kérdést a cikkhez tartozó fórumban (az "Írd meg a véleményedet" feliratra kattintva), cikkünk szerzője igyekszik minden érkező észrevételre válaszolni.

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi