Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Róth Kálmán világbajnoki értékelője

2012. július 17. 11:26 © handball.hu

A junior világbajnokságról bronzéremmel hazatérő magyar válogatott szövetségi kapitányát, Róth Kálmánt kértük a világverseny értékelésére.

Róth Kálmán világbajnoki értékelője
"Úgy indultunk a világbajnokságnak, hogy minimális célunk a legjobb nyolc közé kerülés volt. Elég nehéz csoportba kerültünk, hiszen ott szerepelt az előző junior Eb aranyérmese, Dánia, a negyedik Szerbia, illetve Spanyolország, amely szintén előttünk végzett az Eb-n. Tehát egy rendkívül kiegyensúlyozott, kemény csoport volt, ráadásul ott volt a teljesen sötét ló Kína, amelyről szinte semmilyen információnk nem volt, Uruguay pedig majdnem minden csapattal tudott játszani egy jó félidőt. Ezek után, megnézve a sorsolást megállapítottuk, hogy a velünk azonos ág viszonylag könnyebb, és onnan a svéd és a koreai együttes kiemelkedik. Tehát olyan helyezést kellett elérnünk a csoportban, hogy ezt a két válogatottat elkerüljük, hiszen utána már egyenes kiesés rendszerű volt a torna, így a cél minimum a csoport második helye volt.

Ez kis szerencsével és óriási akarással sikerült is, így elkerültük ezt a két sztárcsapatot, és a hazai pályán játszó Csehországgal vívtuk meg a nyolcaddöntőt - sikerrel. Így a legjobb nyolc között már kicsit felszabadultabban kézilabdázhattunk. Az elődöntőbe jutásért a lengyelekkel csaptunk össze, akik nagyon jó csapatot alkottak, kiváló adottságú játékosokkal. Sikerült a végjátékban eldönteni a találkozót, így bejutottunk a legjobb négy közé. Ez már egy nagy siker volt. A franciák elleni elődöntőben igazából semmi nem jött össze, jó volt az ellenfél, így maradt a bronzmeccs. Jellemző a csapat akarati tulajdonságaira és tartására, hogy a franciák elleni vereség ellenére a bronzmeccsen újra talpra tudott állni, és nagyon nagy küzdelemben, hosszabbításban megszerezte a győzelmet" - fogalmazott Róth Kálmán.

handball.hu: Minek köszönhető az, hogy a csapat többször is a végjátékban tudott fordítani, vagy épp kiegyenlíteni, ami nem túl jellemző a magyar együttesekre?
Róth: Megpróbáltuk a kollégáimmal belesulykolni a csapatba, hogy végig koncentrálni és hajtani kell. Az egész felkészülést megpróbáltuk úgy összeállítani, hogy fizikálisan és mentálisan is képesek legyünk arra, hogy szoros mérkőzésen helyt álljunk. Hiszen a tapasztalatunk az volt, hogy ennek az együttesnek ebben a rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben nagyon ritkán lesz olyan mérkőzése, amelyet könnyedén meg fog tudni nyerni.

handball.hu: Svédország nyerte a világbajnokságot. Ennyire erős a svéd utánpótlás?
Róth: Ők nyerték már az ifjúsági világbajnokságot is, tehát a meglepetés inkább az volt, hogy az előző Európa-bajnokságon halványabban szerepeltek. Egy nagyon jól összeszokott csapatról van szó, ahol szinte egymás minden gondolatát ismerik. Az egyik esélyesek ők voltak, tehát papírformának is mondhatnám a győzelmüket.

handball.hu: Korosztályváltás következik a junior válogatottnál. Ez mennyiben érinti a munkádat?
Róth: Igazából most egy kis bizonytalanság van a magyar utánpótlás szövetségi kapitányok kérdésében. Nem tudom, hogy mennyire számítanak a munkánkra. Szó volt arról, hogy a felnőttekhez hasonlóan ide is főállású kapitányokat szeretnének. Nem tudom, hogy ebből mi lesz, de az biztos, hogy engem a fő munkám Győrhöz köt, számomra Győr legalább annyira fontos, mint a válogatott, tehát ha főállású kapitányi kinevezések lesznek, akkor én nem tudok ilyesfajta feladatot a továbbiakban vállalni. Én kötődök Győrhöz, olyan munkát végzek itt, amelyből a magyar kézilabda is jócskán profitál, most is nyolc győri játékos volt a keretben és az ifjúsági válogatott keret nagy része is győri. Voltak olyan helyzetek, amikor az egész éves együtt munkálkodás, és az, hogy a játékosok jól ismerik egymást sokszor kisegítették a válogatott csapatokat a bajból.

handball.hu: Mégis mire számíthatunk a soron következő junior válogatottól?
Róth: Már tavaly jelezték az erejüket, hiszen akkor Danyi Gáborral vezettük ezt az együttest, akik az ifjúsági Európa-bajnokságon a negyedik helyen végeztek. Abban a csapatban talán még több jobb képességű játékos van, mint ebben volt. Az egy kiváló gárda lehet, és lesz is.

handball.hu: A most leköszönő junior együttes játékosai közül odakerülhet-e valaki a felnőtt válogatottba?
Róth: Planéta már játszott a felnőtt nemzeti csapatban, ez egy megelőlegezett bizalom volt, és Klivinyi is a bő keret tagja. Ezeknek a lányoknak most jön egy óriási lépcső, amelyre a legnehezebb fellépni. Egy-két éven belül eldől a sorsuk, hogy maradnak idézőjelben "csupán" NB I-es játékosok, vagy nemzetközi szinten is képesek lesznek-e teljesíteni. Ez nagyon sok mindentől függ: attól, hogy milyen közegben edzenek, milyen munkát végeznek, mennyi lehetőséget kapnak elsősorban az NB I-es mérkőzéseken.

Megvan a bronzérem

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi