Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Győri dominancia – minden szinten

2012. május 22. 6:46 © handball.hu

Az alsóbb szintű és a korosztályos bajnokságok végeredményei.

Győri dominancia – minden szinten
Az NB I felnőtt bajnokságát az előző évekhez hasonlóan az idén is csont nélkül, azaz százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a Győri Audi ETO KC. Ugyanezt a bravúrt lekopírozta a Rába-partiak junior csapata is: az alapszakaszban 22 mérkőzésen 44 pontot gyűjtött, majdnem +500-as gólkülönbséggel (konkrétan 965-482) állt a tabella élén.

A junior (U20) rájátszást nagyban befolyásolta, hogy a felnőtt kereteknél is számba vett játékosok mely mérkőzéseken tudtak szerepelni. A rájátszás meccseit általában hétköznap délután rendezték, amikor a felnőtt csapatok edzést tartottak. A Ferencváros és a Debrecen komoly hiányokkal állt ki a junior meccsekre, voltak hiányzók a dunaújvárosiaknál is, így nem meglepő, hogy a rájátszást is hibátlan mérleggel zárta az ETO junior, egypontnyi előnyét hat forduló alatt hétre növelve, ráadásul úgy, hogy a rájátszásban minden mérkőzést legalább tíz gól különbséggel nyertek meg (az ezüstérmes Dunaújváros ellen idegenben nyertek 21-31-re).

A feltűnően tartalékosan felálló DVSC Győrben és a Népligetben is komoly verést kapott (55-12, ill. 51-14), és a több kulcsemberét nélkülöző Ferencváros is kikapott Dunaújvárosban, így a rájátszás alatt a sorrend nem változott: bajnok a Győr, második a Dunaújváros, bronzérmes az FTC, a negyedik helyen maradt a Debrecen.

Az ifjúsági (U18) bajnokság nem volt ennyire egyhangú, bár a végeredmény ott is egyértelmű lett. Az ETO ebben a kiírásban három vereséget is begyűjtött az alapszakaszban (kikapott a Népligetben, viharos körülmények között Vácott és Debrecenben is), de mivel az ellenfelek egymást is gyűrték (a Vác például kikapott Békéscsabán), a Győr pedig hozta a hazai meccseit, így az alapszakaszt megnyerte az ETO, ám mögötte mindössze egy-egy pontnyi különbséggel következett a Vác, a Siófok és a Debrecen.

A rájátszást aztán itt is meghatározták a felnőtt keretektől való függőségek, a második helyről induló, de négy, a felnőtt keretben is szereplő kulcsjátékosát is nélkülöző Vác otthon is nagyon simán kapott ki a Győrtől (15-26), amivel lényegében el is dőlt a bajnokság. Az ETO a rájátszást már hibátlan mérleggel hozta, és ebben a korosztályban is bajnok lett. Az alapszakasz sorrendjét a Debrecen – Vác mérkőzés változtatta meg valamelyest, ezzel a hajdúságiak előztek egyet, a Győr és a Vác mögött végül ők szerezték meg a bronzérmet, a Siófoknak a negyedik hely jutott.

A másodosztály nyugati csoportját is uralta a jórészt a Győr junior csapatával azonos Győr II. 22 mérkőzés, 22 győzelem, kereken 800 lőtt gól, hibátlan mérlegű bajnoki cím. Ez a keret tehát az idei évben játszott huszonkét mérkőzést az NB I junior bajnokság alapszakaszában, hatot a rájátszásban, és huszonkettőt az NBI/B felnőtt bajnokságban, kereken ötven mérkőzés, kereken ötven győzelem, hibátlan, százszázalékos teljesítmény. Különösen feltűnő volt ez hazai pályán, a Magvassy-sportcsarnokban ugyanis a Nyugati csoport második helyezettje tizenöt, a harmadik helyezett pedig huszonhat gólos különbségű vereséget szenvedett.

Az NBI/B nyugati csoportban ráadásul komolyan jelen voltak az első osztályú klubok második csapatai, a bronzérmet ugyanis ebben a ligában az FTC II szerezte meg. A két zöld-fehér utánpótlás-gárda közt a címvédő Mohács szerezte meg a második helyet. A tavaly mindössze egymás elleni eredménnyel második helyre szoruló Pécs az idén csak a kilencedik helyre futott be. Nem minden II. csapat lett eredményes: a Siófok II 12. lett, mivel pedig a bajnokságot létszámhiányosan rendezték, ez egyben azt is jelenti, hogy ők lettek az utolsók.

Az ETO csapatszintű játékerejét jelzi, hogy a góllövőlistán a legjobb győri, Tóth Eszter csupán a 17. helyezést érte el (95 gól, kerek ötös átlag meccsenként), a gólkirálynő a siófoki Varga Nikolett lett, 165 góllal (8,7-es átlag).

A Keleti csoportban még ennél is kevesebb, tizenegy csapat vett részt a küzdelmekben (elméletileg tizennégy csapatos volna a bajnokság mindkét csoportban), így itt senki nem lett tizenkettedik. Itt egy kis változatosságot találhattunk, ebben a bajnokságban nem indult ugyanis győri csapat, így mások harcolhattak a bajnoki címért. A verseny már az őszi szezonban kétszereplősre szűkült: a Nyíradony és a BSE-Főgáz maradt harcban a téli szünetre. Közülük is a jórészt volt NB I-es játékosokkal felálló nyírségiek álltak jobban, és mivel a tavaszt hibátlan mérleggel játszották végig, így már az utolsó forduló rangadója előtt bebiztosították a bajnoki címüket. Az arany- és ezüstérmes csatája tehát a bajnokság végén már tét nélküli maradt: a budapestiek a magát túlságosan meg nem erőltető hazai csapatot Nyíradonyban is simán megverték, de ez a végső sorrenden már nem változtatott. Harmadik a tavaly csak a feljutók hiánya miatt bennmaradó, ám az idei évre komolyan erősítő egri Eszterházy Károly főiskola csapata lett.

A gólkirálynő itt a nyíradonyi Flasková Mónika lett 137 góllal (7,2-es átlag).

Ami a feljutási szándékokat illeti (mivel bizonyára erre kíváncsiak a legtöbben): Nyugatról a bajnok Győr II kiürül, játékosai, mint közismert, Veszprémbe igazolnak, így ők végül lemondtak a feljutásról. A második Mohács előtt elvileg nyitva állna a lehetőség, de ők olyan nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek, hogy jövőre valószínűleg már a másodosztályú indulást sem fogják tudni vállalni, hanem visszalépnek az NB II-be. A harmadik helyről az FTC II feljutása nyilván fel sem merülhet. A negyedik helyről a Kispest elvileg pályázhatna a feljutásra, de úgy tudni, jelenleg ők nem vállalják az első osztályt.

Keleten a Nyíradony igen látványos pályát futott be: miután három évvel ezelőtt visszaléptek az NB I-től, sorozatban megnyerték előbb a Hajdú-Bihar megyei, majd az NB II Északkeleti, és legvégül az NBI/B Keleti bajnokságot. Játékosaik egy része azonban már hosszabb pályafutása vége felé közeledik, erősítésre a nemhivatalos hírek szerint nincs lehetőségük, így az újabb előrelépést már várhatóan nem fogják vállalni (bár ennek végleges eldöntésére még van néhány hetük). Amennyiben nem vállalnák, akkor a szövetség felkérheti az ezüstérmes BSE-Főgáz csapatát. Papp György együttese a kiszivárgott hírek szerint nem zárkózna el feltétlenül a lehetőségtől, így előfordulhat, hogy egyéves szünet után ismét lesz az FTC-n kívül másik fővárosi egyesület is az első osztályban. A dolog pikantériája, hogy a BSE-Főgáz, korábbi nevén Főgáz-Gázművek a korábbi Vasas II helyét örökölte meg az NBI/B-ben, amikor a Vasas kiesésével a II. csapatuk létjogosultsága is megszűnt, így előfordulhat, hogy miközben az angyalföldiek középcsapatként szerepelnek a nyugati csoportban, addig keletről az egykori Vasas II jogutódja feljut az NB I-be.

A másodosztályban ifjúsági bajnokság nincs, csak junior mérkőzéseket rendeznek (a teljesség kedvéért el kell mondani, hogy a csapatok nagy része ifjúsági korú, főleg a kisebb, kisvárosi klubok nem képesek a két junior évfolyamból kiállítani egy csapatot).

Az talán senkit nem lep meg, hogy Nyugaton ezt a versenyt is a Győr ETO nyerte, bár nem százszázalékos mérleggel, mivel kétszer is kikaptak Budapesten, egyszer a Vasas, egyszer a Spartacus vendégeként. Második a Spartacus, harmadik a Siófok II lett.

Keleten nagy küzdelemben az Orosháza nyerte meg a junior bajnokságot, a sorsdöntő mérkőzést május elején vívták a DVSC II ellen – itt a Békés megyeiek helyzetét segítette, hogy az első csapat széthullása miatt a DVSC II kicsit kiürült a szezon közben.

Az Országos Ifjúsági Kupában hatalmas meglepetés született. Az első fordulóból induló, NB II-es, azaz harmadosztályú szombathelyi Haladás csapata nyerte meg a kupát. Ezt a versenyt új módon, 1995-ös és későbbi születésű játékosok számára írták ki az idén, és ez alaposan felbolygatta az erőviszonyokat: a hagyományosan Dabason rendezett négyes döntőbe egyetlen NB I-es csapat jutott csak be (a Győri ETO), rajtuk kívül az NBI/B-s Szent István SE, valamint két harmadosztályú csapat, a már említett Haladáson kívül a Kézilabda Szeged SE.

A Haladásra nem mondható, hogy könnyű útja volt a végső győzelemig, hiszen a legjobb tizenhat közt a Siófokot, az elődöntőbe jutásért pedig a Ferencvárost kellett búcsúztatniuk. A SZISE elleni nyertes elődöntő után az utolsó mérkőzésen a Győr várt a szombathelyiekre. Itt kaptak egy kis könnyítést, mivel az ETO csapatában egyetlen '95-ös játékos sem volt (az ifjúsági keret tagjai Róth Kálmánnal egyéb munkát végeztek ezekben a napokban, és nem vettek részt az OIK-döntőn), a tartalékos ETO pedig csak megszorítani tudta a Haladást, legyőzni nem (25-23 a döntő végeredménye), így a kupa Szombathelyre került.

Nagy izgalmakat hozott az Országos Nyílt Serdülő Bajnokság (OSB) döntője. Itt az ország három régiójából érkező két-két csapat küzdött a bajnoki címért három napon át. Az erőviszonyokra jellemző, hogy a közép-magyarországi csoportból az FTC I és II jutott be az országos döntőbe. Az ország más tájainak csapataival viszont az év során itt találkoztak először. Az Ferencvárosnak talán éppen a két csapat indítása lett a végzete: az FTC II megverte ugyanis az FTC I-et, de ez így is csak az ezüstéremhez lett elég. A bronzérem is a Ferencvárosé lett, a legszebben csillogó, az arany viszont ebben a korosztályban is a Győrnek jutott.

A harmadosztályban (NB II) az idén először már nem hat, hanem csak öt csoportban zajlott a bajnokság. A Délkeleti csoport bajnoka idén is az abonyi Abonett KC lett kilenc pont előnnyel, Délnyugat bajnoka a Rinyamenti KC, Nagyatádról, szintén kilenc pont előnnyel (ebben a csoportban a tavaly még másodosztályú Nagykanizsa utolsó lett, nulla ponttal, mínusz 500-as gólkülönbséggel). Az Északi csoport bajnoka a Pilisvörösvár hat ponttal előzte meg a Tökölt. Északkeleten a Hajdúböszörmény öt ponttal előzte meg a DVSC III-at. Az Északnyugati csoportban volt a legszorosabb a bajnokság, a Haladás egyetlen ponttal előzte meg a Celldömölköt, úgy, hogy a Celldömölk az utolsó előtti fordulóban kikapott a középmezőnyben végző Bük együttesétől. A szombathelyi bajnokcsapatban egyébként a felnőtt mérkőzéseken is komoly szerep jut az OIK-győztes csapat legjobbjainak, még ha az igazi húzóemberek nem is közülük kerültek ki.

Ebben a bajnokságban amúgy a Győr III lett a negyedik, és a szintén ETO-s bázisra épülő Győrújbarát szerezte meg a bronzérmet.

Meg nem erősített információk szerint a Pilisvörösváron, Nagyatádon és Szombathelyen is kacérkodnak a feljutás gondolatával, így, ha csak a Mohács lép vissza, akkor telt házas lehet a Nyugati csoport, főként akkor, ha esetleg ide jut egy-két, az első osztálytól pénzügyi okok miatt visszalépő együttes is (ami várhatóan azt eredményezi, hogy egy vagy két fővárosi csapatot áthelyeznek Keletre).

Gratulálunk a bajnokoknak!

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi