Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Balhé az orosz bajnokságban

2012. április 23. 7:57 © handball.hu

Mint ismeretes, az orosz kézilabda bajnokság rájátszásának egyik mérkőzése után, április 11-én Toljattiban a két csapat edzője összetűzésbe keveredett egymással, amiből végül verekedés lett...

Balhé az orosz bajnokságban
Mivel a meccs alakulása erre nem adott okot, felmerül a kérdés, hogy miért is történt ez a kirívó eset, ami Oroszországban is szokatlan. A két főszereplő megpróbált utólag magyarázattal szolgálni, Trefilov - mint sértett fél - rövidebben, Gumjanov jóval hosszabban.

39.30-nél láthatjátok az ominózus esetet.

A Lada edzője, Jevgenyij Trefilov az országos kézilabdás hírportálnak (Russianhandball.ru) ezt nyilatkozta:

"A meccs után Gumjanov elment a zsűriasztal mellett, és mindenkivel, még Mariska nénivel is kezet fogott, csak velem nem. Odamentem hozzá, és a kezemet nyújtottam felé, erre ő arcon ütött. A videofelvételen ez jól látszik. Engem vágtak arcon, mégis mindenhol azt hallom, hogy mindkettőnket el kellene tiltani... Ezt nem tudom, hogyan képzelik. A válogatott szövetségi kapitánya is én vagyok, megjegyezném... Mostanában mindenhol megtalálnak engem, és a csapatomat is. Smelkov (a BL-meccsek kommentátora az NTV-Plusz tévéadón – szerk.) valahányszor a tudósításaiban megemlíti, hogy egyedül a Lada maradt állva a nemzetközi kupákban, rögtön hozzáteszi azt is, hogy "de csak a gyengécske EHF-kupában"....

Kérdem én: ez szándékos provokáció, vagy micsoda...? Hol a határ? Lassan már azt sem tudom, hogyan kellene viselkednem ebben a helyzetben. Az Orosz Kézilabda Szövetségben azzal fenyegetőznek, hogy eltiltanak a kézilabdától (ezt az OKSZ hamar cáfolta, kijelentve, hogy Trefilov egymeccses eltiltásnál többet semmi esetre sem kaphat – szerk.) Ám nem érdekel: tiltsanak el, felőlem... Legfeljebb beállok taxisofőrnek! Nem is tudom, hogyan süllyedhettünk idáig; Gumjanov viselkedését egyszerűen nem értem. Ráadásul ő a szövetségben a női edzőbizottság vezetője, hát - kérdem én - milyen példát mutat egy ilyen vezető a beosztottjainak...?"

Alekszej Gumjanov, a Kubány edzője (aki előtte néhány évig a Ladát is irányította) ennél jóval hosszabban fejtette ki véleményét az "R-Sport" orosz hírügynökségnek:

- Kezdjük azzal, hogy mi is történt pontosan a mérkőzés befejezése után?
- Csak az, ami előbb-utóbb elkerülhetetlenül megtörtént volna, ha nem velem, hát egy másik edzővel és Trefilovval. Ő eddig büntetlenül nyilváníthatott véleményt a játékvezetőkről a meccsek alatt, sértegethette az ellenfél játékosait és edzőjét. Megjegyezném, hogy az is gyakran előfordul, hogy Trefilov a mérkőzések után nem hajlandó kezet fogni az ellenfél edzőjével, hanem egyszerűen hátat fordít, és faképnél hagyja a másikat; feltételezem, hogy ilyenkor egyszerűen méltóságán alulinak tartja, hogy leereszkedjen hozzánk.

Ami a Lada - Kubány meccs utáni eseményeket illeti: a mérkőzés befejezése után a kezdőkörben kezet fogtam a Lada képviseletében ott megjelenő Alekszandr Ovszjannyikovval (ezt többen, akik ismerik a videofelvételt, cáfolják – szerk.) és a két játékvezetővel (Trefilov hivatalosan nem a Lada edzője, csak "edző-tanácsadója", azaz egyfajta szakmai igazgató, és a kispadon is csak január óta, külön engedéllyel foglalhat helyet, ezért az idei szezonban nem ő képviseli ilyenkor a csapatot – szerk.). Amikor indultam vissza a kispad felé, hallottam, hogy Trefilov mögöttem minősíthetetlen kifejezésekkel illet engem. Odamentem hozzá, először szavakkal próbáltam meg tisztázni, hogy mi is a baja velem, de aztán megfeledkeztem magamról, meglöktem, és utána kezdődött az egész. Végül a helyszínen jelen lévő rendőrök, és a saját játékosaim választottak szét minket.

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy Trefilov ámokfutásának a pálya szélén véget kell vetni. Lehet, hogy ő azt képzeli, hogy a meccsek alatti viselkedése a mai társadalmi normáknak megfelel, de ez nem így van: civilizált világban élünk, ahol nem megengedhető, hogy az ellenfél játékosait ilyen kifejezésekkel minősíthesse a másik csapat edzője. Még egyszer szeretném kijelenteni: Trefilov viselkedése nem megfelelő, de eddig mégis büntetlenül csinálhatta mindezt. Mondanom sem kell, hogy a saját viselkedésemet sem tartom a legkevésbé sem elfogadhatónak, de egy ilyen összetűzés Trefilovval már a levegőben lógott...

- Milyen volt a viszony ezt megelőzően a válogatott szövetségi kapitánya és Ön között?
- A szakmai munkáról és az edzésekről mindig is más elképzeléseink voltak, és amikor együtt dolgoztunk Toljattiban, nem maradtak el a kisebb konfliktusok sem – ő a felnőtt csapatot irányította, én meg a juniorokat (akik Lada II néven akkoriban a felnőtt első osztályban szerepeltek – szerk.) Néha ott is furcsán viselkedett, például amikor egymás ellen játszottunk bajnokit, a sajátjait azzal buzdította a pálya széléről, hogy "üsd-vágd, ne kíméld, verd fejbe!", és ilyesmi... Nem tudom, hogy lehet így viselkedni, valószínűleg arról van szó, hogy ez az ember egyszerűen beteg. Tudom, hogy egész életét a kézilabdára tette fel, és nem mondom, hogy nem ért hozzá, de teljesen úgy viselkedik, mintha még mindig rabszolgákat irányítana; ezzel a hozzáállással pedig csak azt éri el, hogy a játékosaiból kiöli az egyéniséget, akikből így aztán szürke verebek lesznek, semmi több. Sokszor hallom másoktól, hogy "Gumjanov Trefilov tanítványa". Szeretném egyszer és mindenkorra kijelenteni, hogy Trefilov sohasem volt a mesterem, én tőle soha semmit nem tanultam.

- Trefilov úgy véli, hogy Ön már régóta neheztel rá, méghozzá azért, mert azután, hogy átvette a Lada irányítását, Ön nem tudott olyan sikeres lenni a Ladával, mint amilyen Trefilov volt korábban...
- Ez egyszerűen nevetséges. Trefilov a maga idejében az ország legjobb kézilabda játékosait gyűjtötte össze a saját csapatába, ezzel meggyengítve a többi klubot. Így tudott velük többször is bajnokságot nyerni, mert gyakorlatilag nem volt versenytársa a Ladának itthon. Viszont ugyanezzel a csapattal a BL-ben már egyszer sem tudott a legjobb nyolc közé jutni, a csoportkörből a Lada sosem került tovább az ő irányításával. Amikor Trefilov elment Toljattiból, a legjobb játékosok közül többen vele tartottak a Zvezdába, mégis ez a játékerőben jócskán meggyengült Lada tudott az én vezetésemmel 2007-ben BL-döntőt játszani. Úgyhogy miről beszélünk...

- Mint tudjuk, Önt és Trefilovot is egyformán 30 ezer rubel bírsággal sújtotta az OKSZ. Ezt igazságosnak tartja?
- Egyértelmű és szigorú büntetésre van itt szükség, hogy a továbbiakban ilyesmi ne fordulhasson elő; a konfliktus kirobbantója, jelen esetben Trefilov esetében a diszkvalifikációtól és a kézilabdázástól történő örökös eltiltástól sem szabad visszariadni.

Az OKSZ versenybizottsága valóban kiszabta az ilyen esetekre előírt 30 ezer rubeles (=230 ezer forintos) büntetést, de ezzel nem fejeződött be az ügy. A szövetség elnöksége április végi ülésén is tárgyalni fog erről, igaz, többek szerint ez eleve azt jelenti, hogy komoly intézkedés nem várható (mert utóbbi esetben a fegyelmi bizottság elé utalták volna a kérdést). Az OKSZ nincs irigylésre méltó helyzetben: Trefilov a válogatott szövetségi kapitánya, és bármennyire nem népszerű a szövetségben – olyannyira nem, hogy egy sikertelen olimpiai szereplés esetén a leváltása szinte biztosra vehető –, ebben az esetben mégis inkább ő volt a szenvedő fél. Érdemi intézkedésre ezért aligha számíthatunk, különösen nem három hónappal London előtt.

Az orosz fórumozók véleménye természetesen megoszlik, bár legtöbben – a sikertelen brazíliai világbajnokság és a kudarcos idei kupaszereplés után – úgy gondolják, hogy Trefilov és módszerei fölött ugyan eljárt az idő, de nincs, aki átvegye tőle a stafétabotot. Gumjanov pedig – ahogy az egyik hozzászóló megjegyezte – "inkább a pályán, a csapatával mutassa meg, hogy mit tud, mint azt megtette nálunk a Ferencváros edzője".

Oroszországi tudósítónktól

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi