Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Csak országos tévécsatornán a meccsek?

2011. szeptember 1. 18:37

A Médiatanács javaslatot tett, hogy mely sporteseményeket minősítsenek kiemelten nagy jelentőségűnek. A már elfogadott médiatörvény rendelkezett arról, hogy ezeket csak azok a csatornák közvetíthetnék kizárólagosan, melyek legalább a lakosság 80%-a számára elérhetők ingyenesen.

Csak országos tévécsatornán a meccsek?
Megszűnhet a kis tévék kizárólagossága

Szeptember 14-én tart nyilvános meghallgatást arról a tervezetről a Médiatanács, ami szerdán került fel a testület honlapjára. A tavasszal elfogadott új médiatörvény értelmében ugyanis a tanácsnak kell javaslatot tennie a kiemelten nagy jelentőségű események listájára. "Audiovizuális médiaszolgáltató nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot olyan módon, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásokhoz hozzáférő hazai közönség jelentős részét – több mint húsz százalékát – kizárja a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményeknek az eseménnyel egy időben vagy későbbi közvetítés útján, előfizetési díj megfizetése nélkül is hozzáférhető audiovizuális médiaszolgáltatáson keresztül történő figyelemmel kíséréséből" - olvasható a törvényben.

A fenti kitételnek (a lakosság legalább nyolcvan százaléka számára elérhető) ma a közszolgálati csatorna (M1) mellett csak a két nagy kereskedelmi adó (RTL Klub, TV2) felel meg. Azaz a Médiatanács által meghatározott sporteseményeket csak ők közvetíthetnék kizárólagos joggal. Ez nem zárja ugyan ki teljesen a kis csatornákat, de a jövőben elképzelhetetlen lenne például, hogy a foci BL-döntő csak a DigiSporton jelenjen meg.

Bajnokok Ligája, olimpia, focivébé

A Médiatanács javaslatában 14 sporteseményt javasolt kiemeltnek minősíteni. "A kiemelt események meghatározásánál két alapvető szempontot vettünk figyelembe. Egyrészt megvizsgáltuk az elmúlt tíz év televíziós közönségméréseiből származó nézettségi adatokat a legnézettebb sportesemények körében. Másrészt felmértük, hogy a közvetítések közvetlen szórakoztató szerepén túlmenően az egyes sportágak milyen jelenlegi vagy potenciális jövőbeli társadalmi hatással bírhatnak" - olvasható a javaslatban.

A tanács első javaslata, hogy a téli- és nyári olimpiák szerepeljenek a kiemelt események között beleértve minden versenyszámot és eredményhirdetést, valamint a nyitó- és záróünnepséget. Ezzel eddig sem volt probléma, hiszen évtizedek óta minden olimpia a köztévére került Magyarországon, így nem fenyegetett az a veszély, hogy nem lesz látható.

A labdarúgás terén a tanács azt javasolja, hogy a világ- és Európa-bajnokságok minden meccse kerüljön be a kiemelt események közé. Emellett a tervek szerint a nemzeti válogatott minden meccse is kiemeltnek számítana, azaz a jövőben például a Sport TV nem köthetne kizárólagos szerződést a válogatott összecsapásokra, ami nekik komoly érvágást jelenthet.

"Az UEFA Bajnokok Ligája döntője, illetve az UEFA Bajnokok Ligája és Európa Liga selejtezőinek, csoportkörének és egyenes kieséses szakaszának magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzéseinek szerepeltetése a kiemelt események jegyzékében" - olvasható a Médiatanács javaslatai között. Ezzel megint a kis tévéknek tennének keresztbe, hiszen az utóbbi években többször előfordult, hogy valamelyik sportadón volt csak látható a magyar kupacsapatok meccse.

Ha elfogadják a tanács javaslatait, akkor a jövőben a férfi és női kézilabda világ- és Európa-bajnokságok magyar érdekeltségű meccsei is kiemeltnek minősülnének. Ezeket a világversenyeket korábban rendre a Sport TV közvetítette, azaz a szabályozás szintén nekik jönne rosszul. A világversenyek mellett a kézilabda kupacsapatok (EHF-kupa, KEK, BL) meccsei is kiemeltek lennének.

A foci és a kézilabda mellett a vízilabda és kosárlabda esetében is hasonló lenne a szabályozás: a világversenyeken a magyar válogatott mérkőzései, a nemzetközi kupákban pedig a magyar klubcsapatok összecsapásai lennének kiemeltek. Jégkorongban a világbajnokság magyar érdekeltségű meccseit adhatná országos csatorna kizárólagosan, míg kajak-kenuban a világ- és Európa-bajnokságok magyar érdekeltségű versenyszámai minősülnének kiemeltnek.

A fentiek mellett magyar sikersportágként az úszás kiemeltként kezelését javasolja a Médiatanács, illetve a tervek szerint a jövőben a Forma-1 Magyar nagydíj is csak országos csatornán kaphatna helyet.

Honnan lesz erre pénz?

A három országos lefedettségű csatornából kettőnek a Médiatanács nem szabhatja meg, milyen eseményeket vegyenek meg, hiszen a TV2 és az RTL Klub kereskedelmi csatorna. A fenti események közül az RTL-re a Forma-1 volt jellemző az utóbbi években, míg a TV2 a foci Bajnokok Ligájával próbált nézőket szerezni.

Az új szabályozás értelmében könnyen lehet, hogy a közszolgálati csatorna a jelenleginél sokkal több sportműsort venne, azonban az MTV anyagi helyzetét és a közvetítési jogdíjakat ismerve ez nem lesz egyszerű. Ugyanakkor a júliusban közzétett költségvetési irányszámok már tartalmaztak erre utaló jeleket: a tervek szerint az idei 58,7 milliárdról két év alatt 66,7 milliárdra emelnék a közmédia költségvetési támogatását, így lehetne mód újabb jogokat megszerezni.

Forrás: Beke Károly (www.mfor.hu)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi