Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Egy Európa-bajnokság négy napja

2011. július 11. 16:47 © handball.hu

A számunkra sikeresen végződött ifjúsági strandkézilabda Európa-bajnokság után a szövetségi kapitány, Gróz János értékelte csapata teljesítményét.

Egy Európa-bajnokság négy napja
Az első két nap történése:

Június 28-án érkeztünk Umagba a szűkített ifjúsági válogatott kerettel (egy nappal hamarabb, saját költségre).

Kapusok: Kántor Kamila (FTC), Szebellédy Fanni (SZNKE).
Mezőnyjátékosok: Sánta Dóra (Dunaújváros), Ivanics Dóra (SYMA Váci NKSE), Garamvölgyi Eszter (Balassagyarmat), Fekete Bozsana (Vasas-ASI), Tóth Emese (SZNKE), Sütő Sára (SZNKE), Kretz Fruzsina (SZNKE), Gróz Kitti (SYMA Váci NKSE).
Vezetők: Gróz János, Rovnyai Mariann, Bárány Zsolt, Havassy Kálmán.

Sikerült szerda délelőttre a norvégokkal egy három félidős edzőmérkőzést lekötni, amit meggyőző fölénnyel abszolvált válogatottunk, így már az Eb előtt kellő tekintélyt szereztünk. A csütörtöki hivatalos megnyitó előtt felkérték a szervezők válogatottunkat egy bemutató mérkőzés lejátszására a házigazda válogatottal szemben. Itt lányaink szintén meggyőző játékkal álltak elő, aminek köszönhetően tovább nőtt a tekintélyünk. A hivatalos megnyitón mind a két válogatottunk elsőként vonulhatott be, mint címvédő, ami nagyon jót tett a lányok önbizalmának. A megnyitó után egyből a hazai válogatottal játszottunk az ifi Eb centerpályáján:



Magyarország - Horvátország: 2-0 (15-10, 12-2)
Magyarország: SZEBELLÉDY, SÁNTA, GARAMVÖLGYI, Tóth 3, Ivanics, FEKETE 5, KRETZ 9, GRÓZ 10.

Védekezésünk a házigazdákkal szemben szenzációs volt, a Sánta-Garamvölgyi-Fekete hármas iskolavédekezést mutattak be egy olyan játékban, ahol a fault kiállítással jár együtt, mögöttük Szebellédy oktatta a horvát támadókat. Elöl a Tóth, Fekete, Kretz, Gróz négyes támadott.

Gróz János: Egy nyitómérkőzés mindig nagyon nehéz, főleg a házigazdákkal szemben. A lányok szépen megoldották a feladatot. A labdákkal volt egy kis problémánk, de meg fogjuk szokni őket. A védekezés kollégámat dicséri, tisztán, de szenzációsan védekezünk.

Lányaink két mérkőzés múlva Svájccal csaptak össze:



Svájc-Magyarország: 0-2 (6-18, 10-25)
Magyarország: KÁNTOR, SZEBELÉDY 4, GRÓZ 14, FEKETE 10, KRETZ 10, Tóth 2, GARAMVÖLGYI 2, Sánta.

Ennek a mérkőzésnek a pikantériáját az adta, hogy mind a két kapusunk be volt írva, így Szebellédy védekezett és támadott. A kapuban Kántor bravúrokkal igazolta, jó döntés volt elhozni ebbe a válogatottba. Elöl a támadásunk felszabadultabb volt, és végre a védőket is hagyhattuk támadni, hiszen az ifi csapat támadó sora a felnőtt Eb-n is érdekelt lesz, így pihentetni is kell őket.

Gróz János: Tiszta, gyors, felszabadult strandkézilabda volt, köszönhetően a sok magyar szurkolónak, nagyon jó hangulatú mérkőzés volt. Talán Kretz és Fekete játékát emelném ki, hiszen Kittitől elvárható a teljesítmény, amit nyújt. Reméljük lassan Tóth is fog forgóban is remekelni, nem csak nyúlban.

Este a csoport harmadik mérkőzésén a még veretlen Ukrajna várt válogatottunkra a csoportelsőségért. Az ukránok nagyon fogadkoztak a mérkőzés előtt.



Magyarország-Ukrajna 2-0 ( 23-14, 21-11)
Magyarország: SZEBELLÉDY, GARAMVÖLGYI,SÁNTA, Sütő, TÓTH 7, FEKETE 15, Kretz 6, GRÓZ 16,

A csoport legnehezebb mérkőzésén nyújtottuk a legjobb arcunkat a nap folyamán. A második félidőben a sporik sok egyest fújtak nekünk, hogy kicsit megnehezítsék a csoport döntőt. Most Szebellédy-t emelném ki a kapuban (de a védekezés most is fantasztikus volt) elől a Fekete, Gróz párost emelném ki. Még a sporik által generált nyomás is belefért a mérkőzésbe, képesek voltunk stílust váltani, és Gróz parádés nyúljátékkal állt elő a kritikus szakaszban. Ezen a mérkőzésen Tóth a legjobbkor talált magára, reméljük ez így marad.

Gróz János: Ezen a mérkőzésen a lányok magasra tették a mércét annak, aki jobb akar lenni náluk. Tudtuk, hogy ők a legjobbak ebben a sportban, de nem tudtuk, hogy reagálnak a játékvezetők ítéleteire. Csapatunk két, már Európa-bajnok játékosa megfelelve az elvárásoknak az élre állt a kritikus szakaszban, Fanninak nem lehetett gólt lőni, Kitti gyorsan lőtt 10 pontot 6 perc alatt, jelezve a sporiknak nem szeretnénk szétlövést. Így csoportelsők vagyunk.



A második két nap történése:

Pénteken délután Norvégiával folytattuk a középdöntőben.

Magyarország-Norvégia: 2-0 (16-10, 18-14).
Magyarország: SZEBELLÉDY, Sütő 1, IVANICS, TÓTH 4, GRÓZ 10, SÁNTA, FEKETE 10, KRETZ 9

Egy parádés védekezéssel megnyert első félidő után a norvégok stílust váltottak és kilenc egypontos gólt dobtak, így kicsi izgalom kerekedett, de a lányok ezt is jól megoldották. Tóth jó nyúljátékából kifolyólag forgóink tökéletes helyzetben dobhattak, és a norvégok is hamar megtanulták, mit jelent, ha a Fekete-Kretz-Gróz hármast kell megállítani.

Gróz János: Ezen a mérkőzésen Garamvölgyi Esztit pihentettük, helyette Ivanics Dóri volt a védőspecialista, aki kiemelkedően oldotta meg Sánta Dórival ezt a feladatot. Ezzel valószínűleg be is játszotta magát a kezdő nyolcba. Hihetetlen jó érzés a norvég juniorokat megverni, még ha az esemény homokon történik is.

Másfél órával később a középcsoport első helyéért Törökország várt ránk. Tudtuk, a török fiatalok jól strandkéziznek, elég sok mozgásvariációt átvettek tőlünk is, ezért a lányok kicsit izgultak.



Magyarország-Törökország: 2-1 (18-8, 17-18)
Magyarország: KÁNTOR, SZEBELLÉDY, IVANICS, GARAMVÖLGYI2, Tóth 7, Kretz 5, FEKETE 10, GRÓZ 18

Egy nagyon sima első félidő után volt pár fegyelmezetlen megoldásunk a második félidőben, ahol az egyébként nagyon jól bíráskodó játékvezetők is a szétlövésre játszottak. Három másodperccel a vége előtt nyerésre álltunk, a törököknél volt a labda, egy komoly védelmi hibából egyenlítettek. Az aranygólt a törökök szerezték meg hamarabb, így szétlövés döntött a mérkőzésről. A szétlövésben nálunk a védekezési hibát elkövető Garamvölgyi ment első szétlövőnek hogy javíthasson, szerencsére nagyon szép gólt lőtt, a török lövő szintén belőtte (2-2). A második török szétlövést Szebellédy védte, nálunk Tóth hidegvérrel - ahogy tőle elvárható - belőtte. A harmadik sorozatban Fekete is magabiztosan értékesítette a szétlövést, a török lány egypontos forgást produkált. A negyedik sorozatban a mindig biztos kezű Kretz Fruzsi hibázott, a török lány itt is egyest lőtt. Gróz ment, mint mindig a végén, és elég volt egy sima egypontos, amit sikerült nagyon nagy hidegvérrel értékesíteni. Az utolsó török szétlövést Kántor védte aki parádés védéssel jelezte a törököknek, nincs keresni valójuk ellenünk.

Gróz János: A két nap legfontosabb mérkőzésén kicsi megingás után is hoztuk amit hoznunk kellett, a két román bíró hölgy kicsit sokat hibázott a kárunkra a második félidőben. Ezzel együtt sikerült, így a négybe jutásért minden nehéz ellenfelet elkerültünk, és a nagyon szimpatikus svájciakkal játszhatunk, akik nagyon szeretik a magyarokat, mindenhol ahol lehet nekünk és a fiúknak szurkolnak. Nagyon köszönöm Mariannak a kiemelkedően szervezett védekezést és Bárány Break Zsoltnak a csapaton végzett munkát.

Este 19.45 kor Svájccal csaptunk össze, a lányok nem sok kétséget hagytak senkiben itt, ki szeretne jobban a négybe jutni, Umag harsogott a csatakiáltásoktól már a mérkőzés előtt negyven perccel.



Magyarország - Svájc 2-0 ( 27-7, 25-5)
Magyarország: IVANICS, TÓTH 10, GARAMVÖLGYI,GRÓZ 18, SÁNTA, FEKETE 6, SZEBELLÉDY 2, KRETZ 16

Parádés védekezés mögött (Garamvölgyi, Sánta, Ivanics) extra kapusteljesítmény (Szebellédy) hátul, egy szenzációsan támadó négyes (Fekete, Tóth, Kretz, Gróz) elöl, és sima mérkőzés lett belőle.

Gróz János: Nagyon jó érzés ilyenkor egy válogatottat vezetni, hosszú az út még a sikerig, de elszántak vagyunk, és ebben a sportban mi vagyunk a legjobbak. Kevés strandkézilabda válogatottban van ennyi jól teljesítő játékos, mint most a mienkben. Bárki hibázik, valaki javít helyette, a lányok küzdenek egymásért, nagyon büszke vagyok rájuk.

Szombat délelőtt a házigazda horvátok vártak lányainkra az elődöntőben, nagy volt az izgalom, a lányok érezték az elődöntő súlyát. 20 perces összevágás volt az ellenfélről, majd 35 perc motivációs videó blokk következett. Indulás előtt meghallgattuk a himnuszt, mert a horvátok nem forgatják le a mérkőzések előtt. Útközben a lányok kikiabálták a feszültséget magukból, így teljes harckészültségben érkeztünk az elődöntőre.



Magyarország- Horvátország: 2-0 (19-12, 18-12)
Magyarország: SZEBELÉDY, TÓTH4, KRETZ 7,SÁNTA, GARAMVÖLGYI, IVANICS, FEKETE, GRÓZ 17

Az elején kicsit szorosban maradtunk a horvát válogatottal, de aztán a tudáskülönbség - ahogy az az internetes közvetítésen is látszott - kijött a két válogatott között. Ez egy igazi csapatgyőzelem volt, egy nagyon együtt egymásért küzdő magyar csapat volt a pályán. A lányok amikor már vezettek, voltak olyan alázatosak, hogy biztos egypontosokra játszva nyerjenek, de azért minden félidő végén bemutattak valami extrát a végig kitartó, és ezzel nagyon sokat segítő közönségnek.

Gróz János: Életem második Eb-döntője előtt állok, és nagyon köszönöm ezt a lányoknak, a szövetségnek, a szülőknek, a szurkolóknak akik segítettek. A magyar ifi női válogatott még soha senkitől nem kapott ki hivatalos Eb-mérkőzésen, az előző válogatott 7/7-ig jutott. Most az új válogatottra vár a feladat, hogy 8/8-al megőrizze az Eb-címet. Biztos vagyok benne, hogy a két, már Európa-bajnok vezetésével megteszik a lányok, amit meg kell tenni az orosz válogatott ellen.

Eljött a szombat este, a lányok a délutáni csendes pihenő után videóztak, majd megismételték a motivációs részt kicsi ráadással, hogy biztos haraphassanak, de a feszültség jóval kisebb volt, mint az elődöntő előtt. Érezhető volt, hogy a lányok nem félnek az esetleges kudarctól, egy döntőben mindig az nyer, aki jobban akarja a győzelmet, és a lányok biztosak voltak abban, hogy náluk jobban senki nem akarhat itt győzni Umagban.



Magyarország-Oroszország 2-0 ( 26-16, 13-10)
Magyarország: SZEBELLÉDY, IVANICS, TÓTH 8, GARAMVÖLGYI, SÁNTA,FEKETE 5, KRETZ 6, GRÓZ 20

Nagyon jól küzdő és okosan játszó magyar csapat volt a döntőben, a második félidőben kicsit megremegtünk a siker előtt, de ahogy szokott lenni, a védekezés és mögötte Szebellédy ha baj volt, brillírozott. Elől a Gróz, Fekete, Tóth, Kretz négyes hajtott a pontokért. Szenzációs magyar szurkolótábor előtt a lányok megnyerték a második junior Eb-t is Magyarországnak. Magyarország úgy lett Európa bajnok, hogy nem vesztett mérkőzést, a lányok bármerre mentek, mindenki gratulált nekik, és mindenki őket tartotta a legjobbnak.

Gróz János: Kétszeres Európa-bajnokként fekhetek le a lányoknak köszönhetően. Volt egy kis rész, ahol izgulni kellett, de Fanni, Kitti megoldotta, amikor kellett. Hihetetlenül jó kis csapatunk van, nagyon jól működött a kollégám vezette védekezés végig az egész Eb-n. Biztos vagyok benne, hogy játékosaim megoldják a rájuk váró feladatokat a felnőtt Eb alatt is. Nagyon szépen köszönjük a szurkolóknak a szenzációs hangulatot, a szövetségnek a lehetőséget, a szülőknek a támogatást, a segítséget. Természetesen meg kell említeni a háttérben sokat segítő Firnicz Józsefet, Réti Attilát, Havassy Kálmánt, és a csapat csoda masszőrét Bárány Break Zsoltott. Nagyon sokat segített a két kint lévő játékvezetőnk (Oláh, Bonifert) valószínűleg nekik is köszönhető a csapatot a játékvezetők részéről érő szeretet. Nem lenne igazságos azokat kihagyni, akiknek a siker létrejötte alapjában köszönhető, így a Szentendrei Önkormányzatot, és a Szentendrei VSZZRT vezetőjét, akik engedték hogy kicsiny csapatunk a strandkézilabda pályát használhassa.

Mikor már azt hittük, a csoda nem fokozható, eljött az este, a horvát szervezők a meghirdetett Eb-csapatba beválasztották mint Európa legjobb junior kapusát, Szebellédy Fannit. Mivel biztosak voltunk benne, hogy egy ország csak egy játékost kap, így nagy meglepetés volt, amikor Fekete Bozsit Európa legjobb jobbszélsőjének választották. A nyúl a norvég lány lett, a balszélső az ukrán, majd megint mi adtuk a gólkirálynőt Gróz Kitti személyében. Majd egy horvát lány jött, és a meglepetés: Kitti megkapta a legjobb játékos díjat is. Amikor már azt hittük a csoda nem fokozható, kiderült, a lányok a fair play díjat is megkapták, mint csapat. Teljes henger volt itt Umagban a részünkről, és megtudtuk, hogy több más poszton is a mieink kapták a legtöbb jelölést. Elmondhatjuk, a lányok kitettek magukért és kicsiny országunkért. Nagyon reménykedve várjuk a felnőtt Eb-t, hiszen az ifi jelentős része ott is érdekelt. Reméljük, bírni fogják a rájuk váró terhelést, és sok örömet szereznek az országnak a szurkolóknak.

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi