Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

A második győri csapat is az NB I-ben?

2011. január 23. 8:57 © handball.hu

A Győri Audi ETO KC vezetői a napokban hivatalosan is megerősítették a korábbi szóbeszédet, miszerint szándékukban áll a második csapatukat is feljuttatni az első osztályba. Nézzük, hogy mit is jelentene, és mivel is járna mindez?

A második győri csapat is az NB I-ben?
Amikor január 20-án a www.handball.hu is közölte az ETO állásfoglalását egy második NB I-es csapat indításával kapcsolatosan, az olvasók több száz hozzászóláson keresztül értelmezték a bejelentett szándékot. Most készítettünk egy felmérést, hogy pontosan miről is van szó, mik a szabályozás által jelenleg engedélyezett lehetőségek - Németh Attila írása.

1./ A jelenlegi helyzet

Az NB I-es klubok számára kötelező csapatot indítani az első osztályú felnőtt, ifjúsági és serdülő bajnokságban. Az ifiben húsz év alatti (az idén konkrétan 1991. január 1. után született), a serdülőben 18 év alatti (1993-ban, vagy azután született) játékosok szerepelhetnek a versenykiírás értelmében. Nincs tiltva, hogy egyazon játékos (ha az életkori feltételeknek megfelel) egyazon fordulóban több korosztály mérkőzésén is pályára lépjen, vagy, hogy (szintén, ha életkora engedi) felváltva az egyik fordulóban a serdülő, a másikban az ifjúsági csapatban szerepeljen.

A Győri Audi ETO KC természetesen megfelel ezeknek a feltételeknek, sőt a tavalyi szezonban mindhárom kiírást megnyerték, és jelen cikk írásakor is mindháromban első helyen állnak: a felnőttben és a serdülőben hibátlan mérleggel, az ifiben egyetlen vereséggel (a Ferencvárostól kaptak ki idegenben). Ugyanakkor jó pár játékosuk folyamatosan több mérkőzést is játszik fordulónként (például játszik a serdülőben és az ifiben, vagy az ifiben és a felnőttben). Példának okáért Schatzl Nadine 6 felnőtt, 13 ifi és 6 serdülő mérkőzésen játszott már eddig a 15 forduló alatt.

Nem kötelező, de lehetőség az első osztályú klubok számára, hogy csapatot indítsanak az Országos Nyílt Serdülő Bajnokságban (OSB), azonban itt az OSB-ben és az NB I-es serdülőben is szereplő játékosok száma korlátozva van. A cél az, hogy csak akkor indítson egy klub az OSB-ben is csapatot, ha képes két külön serdülő keretet kiállítani (egyet az NB I., egyet az OSB számára). Több NB I-es klub is él ezzel a lehetőséggel, az ETO-nak is szerepel csapata az OSB-ben, és az alapszakaszt hibátlan mérleggel tudta le (az idei rájátszás még nem kezdődött el).

Szintén lehetőség, hogy az első osztályú klubok jogosultak második csapatot indítani valamely alsóbb osztályban (a szabályozás ennél kiterjesztettebb értelmű, a cikkben mindig csak azt vesszük figyelemre, ami a Győrre vonatkozik). Az ETO évek óta versenyeztet csapatot az NB I/B (tehát a másodosztály) Nyugati csoportjában, Győri ETO II néven. Itt felnőtt és ifjúsági csapatot kell indítani. Fontos azonban tudni, hogy az I. és II. csapatban felváltva azok a játékosok szerepelhetnek, akik ifjúsági korúak (az idén tehát 1991-es vagy későbbi születésűek). Emellett az egy évvel magasabb korosztály (idén a '90-esek) számára lehetőség van úgynevezett kettős játékengedély kiváltására, amellyel bármely alsóbb osztályú csapatban (tehát akár a saját klub II. csapatában) pályára léphetnek. Győrben (és mindazon csapatoknál, amelyek éltek ezzel a lehetőséggel) jellemzően az ifjúsági keret játssza a másodosztályú felnőtt, és a serdülő keret az ifimeccseket. Tóth Eszter például 3 első osztályú felnőtt, és 10 ifimeccs mellett 10 mérkőzést az NB I/B-s felnőtt bajnokságban is lejátszott már.

Az ETO II. a másodosztályban jól szokott szerepelni, két évvel ezelőtt megnyerte azt, tavaly ezüstérmet szerzett az Érd mögött, jelenleg (az NB I/B-ben a fél szezon ment le, éppen téli szünet van) két pont hátránnyal harmadik a listavezető Mohács mögött (a Ferencvárostól, a Pécstől és a Mohácstól szenvedett eddig vereséget).

Az említett lehetőség akár több, alacsonyabb osztályú csapat versenyeztetését is engedi, a győriek Győri ETO III. néven az NB II. (harmadosztály) Északnyugati csoportjában is szerepelnek, javarészt nagyon fiatal (14-17 éves lányokból álló, lényegében az OSB-s csapatra épülő) kerettel játszanak felnőtt csapatok ellen. Itt is kötelező ifjúsági csapatot is indítani, ami persze nem okozhat nehézséget ott, ahol a „felnőtt” játékosok mindegyike serdülőkorú.

Ez eddig tehát 8 különböző bajnokság, ahol részt vesz az ETO. Ehhez jönnek még hozzá a 16 évnél fiatalabb játékosok számára évenkénti korosztályos bontásban kiírt Erima bajnokságok (ez ugyanaz a sorozat, amely korábban egy másik sportszergyártó nevét viselte), ahol szintén indul, és általában jól szerepel a Győri ETO.

Emberanyag tehát van bőven, és nem csak a minőség, de a mennyiség is adott lehet a feljebb lépésre – még akkor is, ha látszik, hogy a különböző kiírásokban induló csapatok kerete részben átfedi egymást.

2./ Mit hozhat a következő szezon?

Az ETO vezetésének kimondott célja, hogy az idei bajnokságban az ETO II. olyan eredményt érjen el, amellyel kivívja az első osztályú szereplés jogát. Első nekifutásra ehhez meg kellene nyernie a bajnokságot, mivel azonban várhatóan a Pécs, a Mohács, a Vasas és az FTC II. nem akar feljutni, így elegendő lehet, ha előrébb végeznek, mint a Kispest (ez persze még változhat, hiszen az érintett klubok nem kötelesek előre jelezni, hogy élnének-e adott esetben az NB I-es szereplés lehetőségével).

Ugyanakkor a versenykiírás értelmében arra nincs mód, hogy egy klub azonos osztályban indítson két csapatot, azaz ahhoz, hogy a feljutást kiharcoló alakulat a következő szezonban valóban szerepelhessen az első osztályban, szervezetileg le kell választani az ETO-ról, tehát létre kell hozni egy új sportegyesületet (illetve egészen pontosan egy gazdasági társaságot). Az persze a tulajdonosi kör megfelelő meghatározásával biztosítható, hogy az új klub továbbra se legyen teljesen független az ETO-tól, azonban az azonos egyesület két csapatára vonatkozó engedmények ettől kezdve semmiképpen nem vonatkoznának az új csapatra (és az nem is viselhetné az ETO nevét sem).

Ami a legfontosabb, hogy ettől kezdve nem lenne mód arra, hogy ugyanaz a játékos (például Palkó Fruzsina, aki eddig 9 NB I-es és 10 NB I/B-s mérkőzésen szerepelt) felváltva játsszon a két csapatban. Ez a lehetőség már a korosztályos gárdák vonatkozásában sem állna fenn – hiszen jogilag két külön csapatról beszélünk, és nyilván furcsa lenne, ha például valaki egyszerre lenne a Debrecen ifjúsági játékosa, és egyben szerepelne a Békéscsaba felnőtt keretében. Azaz, míg ma jogilag több tucatnyi, de a napi gyakorlatban is húsz-huszonöt játékos kötődik a Győri ETO I. és II. csapatához egyaránt, addig a második csapat NB I-es feljutása esetén ez a lehetőség megszűnne, minden egyes játékost vagy ehhez, vagy ahhoz a csapathoz kellene leigazolni, és megszűnne az átjárás. Azonos osztályban szereplő együttesekben való szereplésre kettős játékengedélyt sem lehet kiadni.

Mivel járna ez? Mint az 1./ pontban láttuk, az biztosan nem okozna gondot, hogy mindkét klub létszámát feltöltsék a szükséges mértékben. Az OSB-t, a másod- és harmadosztályú szereplést szükség esetén fel lehet adni, az Erima bajnokságban sem kötelező indulni. Kétségkívül várható, hogy ebben az esetben mindkét győri klub jelentős számban szerepeltetne korosztály alatti játékosokat az ifi és serdülő kiírásban, de ennek nincs akadálya, mivel ezekben a bajnokságokban nincs alsó korhatár.

Ha az ETO-ifit kiszerveznék az új klubba, akkor a mögöttük lévő korosztály várhatóan már nem volna képes arra, hogy (akár az ETO, akár az új klub színeiben) megnyerje az ifjúsági bajnokságot, de ha egy klubnak olyan utánpótlása van, amely a felnőttek közt is megállja a helyét, akkor ez akár vállalható áldozatot is jelenthet (és legalább a serdülő korú játékosok sem unnák el a nagyarányú győzelmek sorát, hanem a több, komoly erőfeszítést igénylő meccs jobban szolgálná az ő fejlődésüket is).

Kétségkívül a győri klubok egymás elleni mérkőzése minden szinten hordozna magában némi pikantériát, de ez jogilag lényegében nem rendezhető kérdés.

Van azonban egy ennél sokkal komolyabb probléma. Az ETO keretében jelenleg összesen 11 felnőtt korú (1990. december 31. előtt született) játékos található. Ha ezt az ifjúsági korú, de az ifiben csak elvétve, vagy úgy sem előforduló játékosokkal kiegészítjük, az is mindössze 13 fő. Leszögezhetjük tehát (és tapasztalati úton is megállapíthatjuk), hogy az ifjúsági keret az ETO első csapatának hátországaként, tartalékjaként is szolgál. A cikkben már említetteken kívül például Planéta Szimonetta 10 mérkőzésen 12 gólt szerzett is már az NB I-es felnőtt bajnokságban. Ha a jelenlegi első számú ifikapust, Pásztor Bettinát például kiszervezték volna az ETO-ból, akkor a bajnokság elején, Haraldsen sérülése esetén Pálingernek csak gyengébb tartalékot tudtak volna állítani. Ám általánosságban is jellemző, hogy az ifi korú játékosok nagy szerepet kapnak az első sor pihentetésében, amennyiben az NB I-es meccseken is őket küldi be időszakosan Konkoly Csaba vezetőedző a pályára.

Ez a lehetőség az ificsapat önálló klubba szervezésével megszűnne.

Van lehetőség ugyan egy játékos szezon közben történő átigazolására, de egy játékos számára egy bajnoki évben legfeljebb kettő felnőtt játékengedély adható ki – azaz maximum egyszer lehet csapatot váltani.

Így a Győr az egyik oldalon príma fejlődési lehetőséget találna fiataljainak, a másik oldalon viszont elvesztené saját hátterét. Sőt, mivel ezek a lányok így nem a Győri ETO igazolt játékosai volnának, nemzetközi kupaszereplésük lehetősége is kérdésessé válna. Pedig amikor Spiridon sérült volt, és Mayernek nem ment a játék, Palkó bizony hozzá tudott tenni a mérkőzéshez a BL-ben is.

Alternatívaként felmerült, hogy a fiatalok közül a legjobbak maradnának az ETO keretében, és csak a mögöttük következők kerülnének az új klubba. Ezzel viszont éppen a legjobbaktól vennék el a folyamatos NB I-es játék lehetőségét, azaz jelentősen megkérdőjeleződne az egész akció értelme. Ráadásul a legjobbjaitól megfosztott győri ifiknek azért komoly bennmaradási nehézségei volnának az első osztályban.

Harmadik útként felvetődött, hogy nem is feltétlenül az ifi, hanem az onnét már kikerült, de a BL megnyerésére törő klub felnőtt keretében egyelőre helyet nem találó játékosok kerülnének az új csapatba. Nekik viszont jelenleg is van lehetőségük az NB I-es szereplésre (gondoljunk csak Orbán Adrienn vagy Mayer Szabina korábbi éveire). Aki meg sehová nem fér be az NB I-ben, arra valószínűleg nem lesz szükség Győrben mostanában, így nem érdemes otthon tartani. Ráadásul ezeket a játékosokat így az ETO-nak kellene fizetnie, míg ma ezt a terhet más klubok viselik.

3./ Lehetséges változások a versenykiírásban

A fenti gondolatok mind az idei évre vonatkozó versenykiírást tükrözik. Természetesen elképzelhető, hogy a következő évre akár spontán módon, akár célzottan a győri tervekhez igazodva, változtatnak a kiíráson.

Az NB I-es serdülő bajnokság eltörlése például jelentene bizonyos könnyebbséget, hiszen így egy versenynapra mindkét győri klubnak csak két-két (egy-egy felnőtt és ifjúsági) csapatot kellene kiállítania, úgy, ahogy ez 2008 előtt is volt. (Hogy a két éve bevezetett serdülő kiírás újbóli megszüntetése amúgy milyen hatásokkal járna, az nem képezi jelen gondolatmenetünk tárgyát.) Persze ez esetben vélhetően visszaállítanák az élcsapatok számára is az OSB-indulás számukra két éve eltörölt, és a másodosztályú csapatok számára jelenleg is fennálló kötelezettségét, azaz továbbra is három bajnokságban kellene csapatot indítani, csak esetleg jobb időbeli eloszlásban.

Elméletileg elképzelhető, hogy engedélyeznék második csapatok indítását és/vagy a kettős játékengedély megadását az első osztályban. Nem lenne példa nélküli az eset, a közelmúltban például a Lada 2. szerepelt az orosz élvonalban, és nem volt ritka, hogy egy-egy játékos azonos fordulóban két különböző csapatban (a Lada 1. és 2. csapatában) is pályára lépett. Én azt gondolom, hogy a magyar környezetben ez kizárható.

Egy másik lehetséges szabályváltozás, hogy engedélyeznék a játékosok számára, hogy bár igazolásuk egy klubhoz köti őket, a bajnokságban (meghatározott, vagy határozatlan ideig) egy másik csapatban játsszanak, de egy fordulóban feltétlenül csak az egyikben. Ez megkönnyítené, hogy szükség esetén egy-egy játékost visszahívjanak az ETO-ba, és a nemzetközi szereplés elé sem állítana korlátokat.

Még egy fokkal valószínűbb, hogy a lényegi szabályozás érintetlenül hagyása mellett az egy évben kiadható igazolások számát növelik meg, így mód keletkezne arra, hogy szükség (például sérülés) esetén az ETO valakit időszakosan visszaigazoljon a második csapatból, majd, ha úgy alakulnak az események, ismét visszaengedje oda.

Mindez azonban jelenleg csak fikció, a versenykiírás ilyen, vagy hasonló módosításai hivatalos szinten még fel sem merültek (egy részük várhatóan nem is fog), és nagyon valószínű, hogy a Győri Audi ETO II. csapatának NB I-be juttatása lényegében a 2. pontban leírt feltételrendszerben valósulhatna meg.

Győrben mindenesetre jelezték: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megnyerjék az NB I/B Nyugati csoportját. Ha az időzítés engedi, ehhez akár a másodosztályú ellenfelekkel szemben is bevethetik például Kovacsics Anikót, és ugye Ana Gros is ifjúsági korú még...

Németh Attila

Két csapatot indítana az NB I-ben az ETO

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi