Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Remélem, idén minden összejön!"

2010. augusztus 13. 14:53 © handball.hu

A handball.hu megrendezte utolsó kérdezz-felelekjét a nyári uborkaszezon zárultával. Olvasóink ezúttal nem mást, mint a világ talán legjobb kapusát, Pálinger Katalint faggathatták, akihez rekordmennyiségű kérdés érkezett.

"Remélem, idén minden összejön!"
Görbe4ever: 1. Szerinted ki a világ legjobb játékosa, illetve kikből áll az álomcsapatod? 2. Ki a példaképed?
Pálinger Katalin: 1. Csapatsportban soha nem egyszerű választani. Nem is értem, miért válasszák meg például a világ legjobb játékosát, de ha választanom kellene, akkor Görbicz Anita. Álomcsapat: minden évben változhat, pont ezért. Mivel hosszú a pályafutásom, ezért többet is fel tudnék sorolni, de legyen akkor a jelenlegi ETO. 2. Gyerekkoromban Hoffmann Bea volt.

merliner: 1. Hogy látod a közös munkát Katrine-vel az első hetek után? 2. Szerinted mi az az apróság, ami eddig hiányzott, hogy az ETO-é legyen a BL-trófea?
Pálinger: 1. Teljesen profi módon dolgozunk együtt, csak pozitív benyomásaim vannak egyelőre. 2. Annak ellenére, hogy nagy bravúrnak tartom, hogy évek óta a legjobb négyben vagyunk, mindig közbejött valami, sérülés, rossz formaidőzítés, stb. Remélem, idén minden összejön!

ilacii: 1.) Szerinted mit kellene megváltoztatni ahhoz, hogy jobban beoszthassuk az erőnket, hogy maradjon majd szufla a BL-csoportmeccsek utáni gyilkos időszakra is, hogy nyerjünk már végre valamit nemzetközi porondon is?
2. 2010.03.13. Ljubljana, „Krim Mercator Ljubljana: Audi ETO” Bajnokok Ligája-középdöntő 59. perc az eredmény 24:23. Támadnak, Zácsik hetest harcol ki, és Ana Gros készülődik a büntető elvégzéséhez. A szlovén szurkolók már ünnepelnek! Egyszer lepattintotta a labdát, megszólalt a síp, és ő akkor felnézett. A szemedbe nézett? Mire gondoltál akkor?
Pálinger: 1. A felkészülés így zajlik, hogy legyen erőnk az év végére is, nagyon sokat edzünk. Majd meglátjuk, hogy hogy alakul az év közben. Erősödtünk, többen vagyunk, remélem, ez is számítani fog a végjátéknál. 2. Arra, hogy most ezt megfogom, természetesen :)

Erzsébet: 1. Szoktál férfi kézilabdát nézni, például Veszprém meccseket? Van kedvenced a csapatból? 2. A kislányom is kézilabdázik, ő is kapus. Elmondása szerint Miattad kezdte el. Milyen érzés, ha a gyerekek felnéznek Rád?
Pálinger: 1. Igen, szoktam fiú meccseket nézni, mert nagyon sokat lehet tanulni tőlük, a kapusoktól különösen. Szakmai szemmel nézem őket, Perics én Nándi játékát nagyon szeretem. 2. Ez az egyik legjobb dolog, amit a pályafutásom adott, hogy sok mindent kapok a gyerekektől, akik számára ha példakép az ember, az egy nagyon nagy siker.

Lipták Péter: 1. Privát jellegű kérdés: Iker Romero-val tartod még a kapcsolatot? 2. Az első öt sorrendjét meg tudnád-e nekem tippelni az idei szezonra?
Pálinger: 1. Maradjunk a szakmai dolgoknál. 2. ETO a bajnok, aztán 2. Fradi, 3. a Vác, 4. Debrecen. Ennyi. Utána nem tudom.

Szöszke: Olimpia? Tudom, hogy még messze van, tudom, hogy a jövő csapatát kell építeni, fokozatosan beépítve a fiatalokat. De: lehetne egy jó csapatunk az olimpiára. Ti, "régiek" ( bocs!) még jó életkorban lesztek, a fiatalabbak pedig már addigra beérhetnek. Elcsíphetünk egy jó eredményt, de világklasszis kapus nélkül aligha...
Pálinger: Mindig úgy kell hozzáállni, hogy a maximális célkitűzéssel. Álmodni kell nagyokat, velem kapcsolatban pedig egyelőre az Eb biztos, utána pedig meglátjuk.

vrt: Annak idején, amikor elkezdted a kézit, hogyan lettél pont kapus? Gondolom az ilyen magas, kiváló fizikai adottságokkal rendelkező lányokat az edzők elsősorban átlövőként képzelik el. Veled mi volt a helyzet, kipróbáltad Magad a mezőnyben is, vagy egyből kapusként indultál?
Pálinger: Az első edzésen beállítottak a kapuba, egyszerűen rám mutatott az edző, én pedig ügyesnek bizonyultam. Később aztán ki akartak próbálni a mezőnyben is, mert magas voltam, és jól bántam a labdával. Aztán azt mondták, hogy jó párosítás egy kapusnál, ha jól bánik a labdával. A mai kézilabdázás is azt mutatja, hogy fontos, hogy legyen labdaérzéke egy kapusnak.

Belényi Nikolett: 1. Az idei Eb-n részt fogsz venni a válogatottban? Nagy szükségünk lenne Rád. 2. Meddig tervezed még a játékot?
Pálinger: 1. Igen, reméljük, nem jön közbe semmi. Ha Eszter is úgy gondolja, akkor állok a rendelkezésére. 2. Igen, nagyon szeretnék jó anya lenni. Az biztos, hogy még kétéves szerződésem van.

Zsolti23: Az ETO-ban kivel vagy a legjobb kapcsolatban?
Pálinger: Végülis mindenkivel, rendszeresen eljárunk társaságba is Hornyák Ágival, Görbicz-cel, Dudával, de a fiatalokat is nagyon kedvelem.

schweizi: Melyek azok a legemlékezetesebb mérkőzés(ek) a számodra, ami ha eszedbe jut, mindig új motivációt jelent, és aminek a hatására újra kedvet kapsz a kézilabdához egy fárasztó idény közben?
Pálinger: Mindig van ilyen, év közben is sok a sikerélmény, mert jó csapatban játszom. Ha visszagondolok, minden olimpiai mérkőzés ilyen, a vb-döntő hangulata - még ha ki is kaptunk -, a megnyert Eb-döntő Bukarestben, a bajnoki aranyérmeim, egy-egy jó bajnoki meccs, szóval nagyon sok van.

FTC8: Olvastam egy Veled készült interjúban, hogy G. G. Márquez a kedvenc íród. Gratulálok az ízlésedhez! Örülök, hogy van még olyan élsportoló, aki nívós szépirodalmat olvas, nem mondjuk Coelho-féle gagyit. Melyik a kedvenc Márquez-regényed, és mi fogott meg benne?
Pálinger: Nem csak Márquezt olvasok, hanem sok mindent. Sokoldalú vagyok, de szeretem a komoly műveket. A Száz év magány nagyon tetszett. Most például a Napok romjait olvasom, ez ugyanúgy tetszik.

Baktai Roland: El tudnád Magad képzelni a Békéscsabánál?
Pálinger: Nem tudom, hogy jól állna-e a lila.

aqu: Az első benyomásaidra lennék kíváncsi Ana Grosról. Te, aki már tapasztalt vagy, és sok játékost ismersz, - kapus szemszögből - mi a véleményed róla, meghatározó játékos lehet a legnagyobb meccseken?
Pálinger: Mindenképpen nagyon nagy tehetségnek tartom, rendkívül jó lövései vannak kapusszemmel is, nehéz védeni a lövéseit, nagyon jó az alkata. Fejlődnie kell viszont a taktikai elemekben és a védekezésben. Hasznos tagja lesz a csapatunknak.

zoldlany: 1. Tartod a kapcsolatot valamelyik volt csapattársaddal? 2. Lélektanilag mennyit jelent Számodra, hogy egy BL-meccsen a szurkolók mögötted is állnak, és nem csak a lelátóról szurkolnak?
Pálinger: 1. Igen, Ferlinggel és Gáspárral rendszeresen találkozunk, és telefonon beszélünk. Gyerekkorom óta végigkíséri a pályafutásomat Pigniczki Kriszta, de Siti Esztivel is sokat beszélünk. 2. Nagyon szeretek ilyen éles BL-hangulatban játszani, nagyon sokat jelent, hogy szinte körbevesznek a szurkolók. Ez nagyon pozitív mindannyiunknak.

Nóra: Szerinted hányadik helyen végezhet a válogatott az Eb-n?
Pálinger: Minden adott egy szép eredményhez, de tippelni nem szeretnék.

Marcell: 1: Milyen százalékban védesz "érzésből", azaz tapasztalatból, és milyen százalékban a pillanatnyi helyzetből? 2: Megyek a Szabellára-kupára, most látlak Titeket először élőben. Ha elkaplak az utcán, ráérsz majd ugye egy közös fotó erejéig? :)
Pálinger: 1. Nagyon fontos a rutin, tehát érzem magamon, hogy évről-évre rutinosabb leszek, ez sokat segít, de kell a megfelelő forma, a higgadtság és a türelem a kapuban. 2. Természetesen.

Ibolya: 1. Álomcsapatod, ahol Te vagy a kapus! (külföldi és magyar játékosokkal). 2. A mostani junior válogatott kapusai közül kiben látod az igazi "nagy kapust", aki a későbbiekben a nyomdokodba léphet: Ogu vagy Vivi?
Pálinger: 1. Mindig más az álomcsapatom. Aki előttem védekezik :) 2. Mind a kettő tehetséges, idén mind a két játékos olyan helyre került, ahol bizonyíthatja, hogy komoly feladatot lehet rá bízni, mert tavaly nem sok szerephez jutottak mellettem. Kíváncsian várom, hogy hogy állják meg a helyüket. Megvan a lehetőségük egy sikeres pályafutásra.

Heelo: 1. Hétmétereseknél a játékos szemébe nézel, vagy a labdát figyeled? 2. Amikor nem igazán megy Neked a játék (szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő), olyankor pár percre leülsz a padra, és amikor visszatérsz, bombaformában folytatod. Olyankor az edzői tanácsokat fogadod meg, vagy csak egyszerűen "más mérkőzésre" térsz vissza?
Pálinger: 1. Először a játékos szemét, de a lövés pillanatában próbálom követni a labdát. 2. Megpróbálok egy kicsit lenyugodni, és átgondolni, min kell változtatni. Ilyenkor jól jön két-három perc pihenő. Próbálom inkább magamban lerendezni a dolgokat.

zsófiii: 1.Mennyire szeretsz/tudsz főzni? (valami specialitásod van? :) ) 2.Tartod a kapcsolatot a külföldön játszó Pigniczki Krisztinával?
Pálinger: 1. Tudok főzni, nem mindent, de igyekszem tanulni Édesanyámtól. Specialitásom nincs, jó pár dolgot meg tudok csinálni, csak sajnos időhiányban vagyok, de szeretnék rendszeresen főzni a későbbieknek. 2. Igen, rendszeresen beszélünk, nyáron találkoztunk is, illetve szeretnék hozzá ellátogatni Párizsba is egy hosszú hétvégére.

Andreeew: A klub kommunikációjában vannak időnként érdekes dolgok, pl. Tomori távozásának okai, vagy nemrég Mika orvosi vizsgálata. Véleményed szerint mi a jobb, ha bizonyos dolgok házon belül maradnak, vállalva ezzel, hogy táptalaj képződik a rosszindulatú pletykáknak, avagy jobb tiszta vizet önteni a pohárba?
Pálinger: Az arany középút megvan, valamilyen formában mindent kommunikálni kell, mert eléggé kirakatcsapat vagyunk, de vannak olyan magánéleti dolgok, amiket az ember szeretne magának megtartani.

sanyesz: 1. Milyennek látod most az esélyeinket, mennyire tud segíteni a két érkező lány? 2. Melyik a kedvenc konyhád?
Pálinger: 1. A balkezes átlövővel bővült a taktikai repertoárunk, illetve Katrine érkezésével is erősödtünk. 2. Kimondottan a kedvenc konyhám Anyukámé, illetve az olasz konyha, de szerencsés vagyok, mert nagyon szeretem a salátákat és zöldségeket, így nem esik nehezemre egészségesen táplálkozni.

PÁLINGERaKIRÁLY: Szerinted mi az oka annak, hogy jelenleg ameddig olyan országokban világhírű klubok szűnnek meg, mint Dánia, addig nálunk egy év alatt úgy megerősödött a magyar bajnokság csapatainak a kerete egy komoly válság után - női vonalon- , hogy rá sem lehet ismerni?
Pálinger: A játék népszerűsége. Nekünk is jó, hogy az Audi mellett több nagyobb szponzor is odaállt mellénk. Mindenkinek ez az érdeke.

pilllango: Valahol olvastam régebben, hogy miután befejezed a sportolói karrieredet, gyerekekkel szeretnél foglalkozni, saját ovit nyitnál. Igaz ez a régi hír? Ha (már) nem, elárulnád nekünk, hogy mik az elképzeléseid a kézilabda utáni életedről? Előfordulhat, hogy maradsz a kézilabda mellett (kapus)edzőként vagy az utánpótlás-nevelésben? Esetleg láthatunk néha majd valamelyik sportcsatornán szakkomentátorként?
Pálinger: Ha a kézilabdánál maradok, akkor esetleg marketing szinten, vagy szakkommentátorként, edzőnek nem tudom magam elképzelni, maximum gyerekeknél. Az álmom még mindig egy magánóvoda megalapítása, de nagyon kemények a jogszabályok, ezért nagyon sok időt és tőkét igényel, de nem adtam fel a tervem.

Talkme: 1. Melyik szövetségi kapitány volt Rád szakemberként eddig a legnagyobb hatással, akire esetleg a mai napig komoly szaktekintélyként gondolsz vissza (a fiúk közül, mivel Eszti még jelen idő) Mocsai, Hajdú, Csík, Kiss, Imre vagy Németh? 2. Nagy elégtétel volt-e Számodra az, amikor Mocsai Lajos a 2003-as vb-n a szlovén és a dán meccs után azt nyilatkozta, hogy Pálinger Katalin bebizonyította neki, hogy a magyar válogatott első számú kapusa? Az elégtételt arra értem, hogy 1999-ben a dán-norvég vb-n 0 pontra értékelte a teljesítményedet, aztán pedig gyakorlatilag az első számú kapusa lettél.
Pálinger: 1. Mindegyik edzőnek megvan az erőssége. Akivel csak egy évet dolgozik az ember, az nem azonos szint azzal, akivel hosszú éveket dolgoztam együtt, például Kiss Szilárddal, vagy Mocsai Lajossal, akiket a legnagyobb szinten emlegetnék, de Németh Andrást is említhetném. 2. Erre már nem is emlékszem, de az a vb tényleg jó emlék, kiváló csapatunk volt, remek hangulat, persze, hogy jólesik egy ilyen szakmai elismerés.

Zoli: 1. A győri klubvezetők azt nyilatkozták, hogy mielőtt leigazolták Lundét, kikérték a véleményed... Ez valóban így történt? Mindig a taktika (vagy pillanatnyi forma) fogja eldönteni, hogy melyikőtök kezd, illetve mennyit véd? 2. Néha rá szoktál üvölteni az ellenfél játékosaira egy-egy védés után, de mégse jellemző ez mindig Rád (legtöbbször csak ökölbe szorítva a magasba emeled a kezeid). Ez mitől függ? Csak azokkal a játékosokkal szemben csinálod ezt, akik úgymond előtte már "provokáltak" Téged?
Pálinger: 1. Nem kérték ki a véleményem. Amikor folytak vele a tárgyalások, akkor közölték velem a hírt. Mindig az edzőn múlik, hogy ki véd. 2. Nem jellemző ez rám valóban, minden ellenfelet tisztelek. Semmi olyan nincs benne, az üvöltés lehet, hogy csak a feszültséget vezeti le, persze előfordult provokáció, akkor felvettem a kesztyűt.

Huba Hegedüs: 1. Kipróbáltad Magad a dán bajnokságban is. Melyik meccs volt az, amelyiken a saját megítélésed szerint a legjobban védtél?
2. Nagyon érdekelne, hogy egy Bajnokok Ligája mérkőzésre hogyan készülsz fel?
Pálinger: 1. Talán egy hazai, Viborg elleni meccsen. 2. Megvan a megszokott ritmusom, egész héten erre készülünk, külön is videózom, az utolsó edzésen esetleg megkérek pár játékost, hogy lőjön hasonlóan, mint amire majd számítani lehet az ellenféltől.

matyasandras: Mit, és mikor szoktál a meccsek előtt enni?
Pálinger: Keveset eszek a meccsek előtt, alig ebédelek, maximum csak salátát, mérkőzés előtt három órával eszek csokit és kávét.

FERENCVÁROS: Mit szeretsz még a sporton kívül Győrben? 2. Szerinted mire lehet képes a Fradi a bajnokságban?
Pálinger: 1. Szeretem Győrt. Mindenképpen élhető város, ami nagyon fejlődik, ez örömteli. Ide köt minden, a családom is. Itt fogom leélni az életem. 2. Nagyon jó eredményt érhetnek el, minden csapat meg fog izzadni náluk. Erősödtek, és jobbak lesznek, mint tavaly.

Dona Péter: Kapusként - mivel már, ha jól tudom, kezdettől fogva az voltál - nem hiányzott a góllövés?
Pálinger: Nem, soha. Annyi szépséget ad ez a poszt, hogy nem.

gin16ginFOREVER: Hová, hányadik helyre sorolod a jelenlegi magyar bajnokságot a jelenlegi európai bajnokságok között, játékerősség szempontjából, média szempontból, a mérkőzések atmoszférájának szempontjából?
Pálinger: Itthon vannak a legjobb szurkolók, ez nem kérdés, néha túlzásokba is esnek. Média szempontjából van még mit fejlődnünk (lásd Skandinávia), erősségét tekintve az élre helyezném.

Gál Marcsi: 1. A döntők közelébe érve vannak-e olyan érzéseid, hogy most meglesz, vagy nem az a bizonyos győzelem?
Pálinger: Persze, az embernek vannak benyomásai, de mindig azt érzem, hogy nyerünk!

enci: 1. Ma van péntek 13, "hiszel" benne, illetve mennyire vagy babonás? :) 2. Szereted a tetoválásokat, esetleg van is Neked?
Pálinger: 1. Nem vagyok babonás. 2. Van tetoválásom. Azokat szeretem, amik jelentenek valamit.

belief: 1. Milyen sportot szeretsz, űzöl a kézilabdán kívül? 2. Szerinted ki a jobb kapus, Herr Orsi vagy Katrine?
Pálinger: 1. Szeretem a jó focit, természetesen. Az, hogy űzöm, az túlzás, maximum edzésen. 2. Mind a kettő remek kapus.

Üveges Máté: Ha lehet, kérhetek egy autogramot Tőled? Előre is Köszönöm.
Pálinger: Írj a klubnak, és kérj egy dedikált autogramkártyát!

Kirsnerfan: 1. Személy szerint hogyan tudod azt a vereséget feldolgozni, amit nem lehet visszacsinálni, illetve ez meddig tart? (Olimpiai döntő - bocsáss meg a példáért) 2. El tudnád-e Magad egyszer a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként képzelni?
Pálinger: 1. Szerencsére mindig van pozitív élmény is utána, tehát menni kell tovább. Nehéz feldolgozni, de ugyanúgy a győzelmet is fel kell dolgozni, ilyen a profi sport. 2. El, csak nem tudom, hogy hogy venném rá a lányokat, hogy naponta kétszer kell edzeni :)

kiss irén: Radulovics Bojanával milyen a kapcsolatod? Nem tudnád meggyőzni, hogy ismét válogatott legyen, legalább az olimpiáig?
Pálinger: Ezt talán inkább Bokitól kéne megkérdeni. Biztos, hogy nem én vagyok, aki meg tudná győzni, neki szerintem a család fontosabb.

Marcus Aurelius: Ha külföldiekkel beszélgetsz, és szóba kerül Zágráb, tőlük hallasz olyan véleményt, hogy azt a meccset a pályán Ti nyertétek? 2. Szerinted ki jelenleg a legjobban indító kapus a világon?
Pálinger: 1. Hallottam már ezt, mondták külföldről is, de nem szoktam ezen gondolkodni. Az már a múlt. 2. Én :)))))))

Császár Georgina Judit: A 2004-es hazai rendezésű Eb-ről szeretnék kérdezni, hogy érezted Magadat, illetve a csapat hogyan érezte magát? Valamint, 2004.12.12. Magyarország - Franciaország 32-23. Lefújás után mire gondoltál?
Pálinger: 1. Nagyszerű volt itthon játszani, örülök, hogy ez is megadatott, hogy itthoni rendezésű világversenyen szerepelhettem, a bronz pedig szintén szép emlék. 2. Biztosan nagyon örültem.

still: Szerinted a magyar mezőnyből lesz olyan csapat, aki meg tud szorongatni Titeket?
Pálinger: Remélem, hogy nem lesz!

sizi: 2. Tudom, hogy sok csapattársaddal vagytok nagyon jó kapcsolatban, barátságban. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a barátságok a magánéletben is barátságok, megbeszélitek a problémáitokat a pályán kívül is?
Pálinger: Igen, vannak barátságok a pályán kívül is, mint ahogy látható, hogy több régi csapattársammal is tartom a kapcsolatot.

ooooo: Mit gondolsz, gondoltok, hogy a sorsDÖNTŐ meccseket miért szoktuk elbukni válogatott és klubszinten egyaránt, az elemzéseken mit szoktatok leszűrni pontosan? Miért, mitől esik szét a csapat azon a meccsen, de akár öt-tíz perc alatt is?
Pálinger: Minden meccsen vannak hullámvölgyek, a győztes meccseken is. A kérdés, hogy ez mikor jön ki, a végén, vagy éppen a közepén. Sorsdöntő meccseket nyertünk is, csak mindig mindenki a vesztesekre emlékszik, pedig ugyanannyit meg is nyertünk. Például a 2000-es olimpián a legjobb négy közé jutásért és az elődöntőt.

Viking: 1. Amikor még kisgyerek voltál, mennyire vonták össze a szülinapi ajándékod a Mikulás bácsi csomagjával? A szüleid megoldották egy kalap alatt?
Pálinger: Mindig összevonták, ezért néha mérges is voltam :) Az első kézicipőmet úgy kaptam, hogy november 25-én van a névnapom, aztán ott a mikulás és a szülinap, aztán a karácsony, és erre a négyre kaptam a cipőt... De annyira örültem neki, hogy két hétig fel se vettem, csak néztem.

Keszericze Kitti: 1. Milyen tetoválásod van a csuklódon?
Pálinger: Gyere el egy meccsre, és megmutatom! Egyébként szép :)

PenteZsófia: Ha egy szóval kellene jellemezned az ETO szurkolókat, mi lenne az?
Pálinger: Fantasztikusak!

Schveiger Réka: Mivel említetted, hogy szeretnél családot, azután érdeklődöm, hogy mikorra tervezed a kisbabát?
Pálinger: Eljön majd az ideje a babának, bár tudatosan élek, annyira nem szeretnék pontosan tervezni.

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi