DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYLTofTV' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST Kevés változás, az egészség védelmében | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Kevés változás, az egészség védelmében

2010. július 24. 10:17 © handball.hu

A junior világbajnokság a csapatok versengése mellett a sportágban július elsejétől életbe lépett új szabályok élesben kipróbálásához is lehetőséget biztosít. A helyszínen a játékvezetők tevékenységét felügyelő Andorka Sándor mesélt az új előírásokról.

Kevés változás, az egészség védelmében
A szabályokban július elsejétől történtek a változások. Az alapelvünk ezek kialakításánál az volt, hogy minél kevesebb változás mellett a játékosok egészségének védelmét tartsuk szem előtt. Ez sokkal konkrétabb megfogalmazás annál, mint hogy milyen szabálytalanságért milyen büntetés jár.

Teljesen új szerkezete van a "magatartás az ellenféllel szemben" szabálynak, és sokkal határozottabb utalások vannak arra vonatkozóan, mikor kell azonnal kiállítani, illetve kizárni a játékost.

A csapatok nagy része itt találkozik első alkalommal a szabályváltozásokkal, és ez az első napokban több esetben okozott is bonyodalmat. A lökések, visszahúzások, amelyek egyértelműen nem a labda megszerzésére irányulnak, azonnali kétperces büntetést vonnak maguk után. A különösen nagy erővel elkövetett, arcra, nyakra irányuló ütések azonnali kizárással járnak. Az Angola - Montenegró meccsen az első félidő tizennegyedik percében pont ezért történt kizárás. A kizárásoknak két fajtája van: az egyik, amikor nem következik be eltiltás (ilyen volt az előbbi eset), illetve ahol durva, felelőtlen magatartást tanúsít a hibázó játékos - ebben az esetben azonban a bíróknak azonnal közölni kell az edzővel, hogy ez bizony írásos feljelentéssel jár. Ha ezt a bírók nem teszik meg, azonnal a meccs befejezése után már késő bánat.

Jelentős változás a beállós játékának a megítélése. Az alaphelyzet elfogadott, de a karok, lábak, könyök használata nem megengedett, azonnali labdaelvétellel jár. Elég komoly gondot okoz mind a játékvezetőknek, mind a játékosoknak: különösen a nagytestű beállósok megszoktak egy stílust, széles terpeszben, aktív mozgással várták a labdát, és ezen most változtatniuk kell.

Komoly gondokat látszott okozni a kapus játékának a megítélése. A szabályváltozást azt mondja ki, ha a kapus kifut a kapu előteréből, és ütközik az ellenféllel, azonnal ki kell zárni. Teljesen mindegy, hogy látszólag támadó faultnak néz ki, mert a kapus előbb ott volt, így csak ő akadályozhatja meg az ütközést. A D-csoportban, ahol én felügyeltem a mérkőzéseket, legalább hat eset volt, ahol hajszálon múlott az ütközés, de végülis minden esetben szerencsésen zárult a szituáció.

Változás az úgynevezett "coaching zóna" is: az edző csak a cserepad hosszában dolgozhat, és a cserepad a középvonaltól 3,5 m-re kezdődik. Több gondot vártunk ebből, mint amennyi van, az edzők nagyon konstruktívak, és ténylegesen csak akkor veszik igénybe ezt a zónát, ha időt kérnek, de a zsűri felé is egyértelmű utasítás, hogy preventívnek kell lenni. Határozott utasítás a világbajnokság versenybizottságától, ha az edző nagy gesztikulációval, hangosan kritizálja a játékvezetőket, igyekezni kell megnyugtatni, és ismétlődő esetben sárgalappal szankcionálni.

A vb-n tizenhat bírópáros tevékenykedik, ebből három női, akik eddig egészen jó teljesítményt nyújtottak. Nagy feladata az IHF-nek, hogy a 2016-os olimpiára sikerüljön annyira fejleszteni a női játékvezetést, hogy az előírásoknak megfelelően a női mérkőzéseken csak női játékvezetők működjenek.

Andorka Sándor

© handball.hu

További hírek