Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Északi hírek

2010. június 19. 6:53 © handball.hu

Miután az északi országokban is befejeződtek a bajnokságok küzdelmei, a kézilabda-rajongóknak most "csak" a kedvenc csapatok átigazolási hírei és ezek elemzése marad. Cikkünkben aktuális összefoglalónkat olvashatjátok a dániai és norvégiai hírekből.

Anja Edin nem hagyja el a Storhamart
Anja Edin nem hagyja el a Storhamart
Frederiksberg IF

A FIF csapata, amely a megszűnő FCK licencével indulhat majd a Guldbager-ligában jövőre, újra erősített. Ezúttal fiatal, de ígéretes játékosokat igazolt különböző dán első- és másodosztályú kluboktól. A Frederiksberg IF sajtóközleményben jelentette be három újabb játékos igazolását. A következő szezontól a klub játékosai lesz az FCM-ből leigazolt fiatal kapus, Pernille Kristensen, a fiatal balátlövő, Olivera Jurisic, aki a Viborgban játszott korosztályos csapatokban, utolsó szezonját pedig a Horsensnél töltötte (mindkét játékos tagja volt már a Romániában szereplő B-válogatottnak is), valamint a huszonöt éves Sisse Alker, aki az aarhusi AGF csapattól érkezik, amellyel az elmúlt szezonban a dán első divízióban játszott.

A FIF edzője, Morten Østergaard elmondása szerint Pernille Kristensen sokat tanulhat majd Karin Mortensentől, míg Jurisic is nagy fejlődést mutathat majd a balátlövő poszton, amelyen nem mással, mint Tanja Milanovic-csal kell majd osztoznia. Sisse Alker a saját 129 góljával az elmúlt szezon legjobb játékosa lett az első divízióban, nagyon gyors, jól cselez, és veszélyesek a betörései is.

A FIF idáig igazolt játékosai:
Karin Mortensen (SK Aarhus)
Christina Krogshede, Tanja Milanovic, Julie Transel, Marianne Bonde, Michelle Skovgaard (mind az FCK-tól)
Ida Olesen (NFH)
Olivera Jurisic (Horsens HK)
Pernille Kristensen (FCM)
Sisse Alker (AGF)



Team Tvis Holstebro

Lizette Zeigermann Pedersen a Horsens HK csapatából igazolt a Team Tvis Holstebro-hoz. A tapasztalt jobbszélső már hét éve játszik a dán legfelsőbb osztályban, így új csapatánál is kezdőként számítanak rá. A huszonhét éves játékos egy éves szerződést írt alá.



SK Aarhus

Az SK Aarhus is erősít a következő szezonra: a napokban tett bejelentést két új játékos leigazolásáról. Egyikük a megszűnő FCK-ból érkezik, a másik pedig a norvég bajnokság egyik legjobb góllövője volt az elmúlt szezonban, és a horvát válogatott kapuján is kopogtat.

Sophie Bloch-Sörensen az FCK-ban játszott, ahol többnyire csak védekezésben számítottak rá, de az utóbbi hónapok sérülései miatt támadásban is bemutatkozott, és több szakembert meggyőzött. Közöttük az Aarhus edzőjét, Morten Arvidssont is. A 180 cm magas balátlövőt a dán liga egyik legjobb kettes védőjének tartják, és még csak huszonnégy éves, így nagy potenciált látnak benne. Arvidsson szerint a játékstílusa beillik az Aarhus játékába, és mindkét fél nagy elvárásokkal néz az együttműködés elé.

A másik játékos nem más, mint a horvát származású, de Norvégiában (Trondheimben) született és nevelkedett irányító-átlövő, Marta Tomac, aki mindössze tizenkilenc éves, és nagyon nagy tehetségnek tartják. Az elmúlt szezonban ő lett a második legjobb góllövő a norvég bajnokságban 143 találattal (csak Heidi Løke tudta megelőzni). A a Selbu színeiben játszott az utóbbi években, és már a horvát felnőtt válogatottban is bemutatkozott. Marta Tomac-csal kétéves szerződést kötött a klub.

"Nagyon örülök az új szerződésnek, és már nagyon várom a közös munkát új klubomnál. A Selbu-nél nagyon szép éveket töltöttem, sokat fejlődtem játékosként, de most, hogy befejeztem a középiskolát, ideje volt a váltásnak. Alig várom, hogy megismerjem a csapattársaimat, a várost, ami úgy érzem, nagyon megfelelő lesz nekem úgy szakmai téren, mint a tanulásban" - nyilatkozta Marta Tomac a www.hbold.dk oldalon.

A játékos közgazdasági szakon lesz hallgató a nyártól Aarhus-ban, ahová majd a dél-korai junior vb után érkezik.



HC Odense

A HC Odense csapata is két átlövőt igazolt. Thea Keller Roesbjerg a Sönderjyske-től érkezett, és kétéves szerződést írt alá, míg Nikoline Nielsen sérülés után tér vissza a kézilabdapályára, és már hónapok óta új csapatával edz. Előző klubja az Ålholm IF volt.

Ugyanakkor a HC Odenséből távozik a holland jobbszélső Joyce Hilster, aki négy szezont játszott a klub színeiben, ahová a Bundesligából (a Bayer Leverkusentől) érkezett akkor, és most újra oda tér vissza, igaz egy másik csapathoz, a Challenge-kupa döntős Frisch Auf Göppingenhez.
Petra Skogsberg svéd válogatott balszélső is búcsút int az Odensének, és a Lugi Lund-ban folytatja, amely csapattal egyéves szerződést kötött.



Storhamar Håndball

A norvég bajnokság legfontosabb híre, hogy a Storhamar mégsem szűnik meg, sőt sikerült támogatókat szerezni, de kisebb költségvetésből kell majd gazdálkodnia a következő szezonban. A bajnokságban való induláshoz a licencet megkapták, de négy büntetőponttal indulnak a táblázaton a gyengébb gazdasági státus miatt, és 2010. szeptember 15-ig pozitív egyenleget kell felmutatniuk a könyvelésben. Nagy veszteség viszont, hogy a Norvég Kézilabda Szövetség határozata szerint nem indulhatnak az európai kupákban, annak ellenére, hogy harmadikok lettek a norvég bajnokságban.

Ettől függetlenül Anja Edin marad a csapatnál, aki a napokban írta alá újabb kétéves szerződését a klubbal. Más kérője is volt,és abban az esetben, ha a Storhamar nem kapta volna meg a licencet, akkor valószínűleg a Team Esbjerghez igazolt volna.

"Az élettársammal, a kutyámmal, valamit Thorir-ral és Mia-val tanácskoztam (a válogatott edzői) a folytatásról, és végül a maradás mellett döntöttem. A válogatott edzői csapata is a Storhamart ajánlotta, mert a norvég válogatotthoz hasonló gyors játékot játszik, és véleményük szerint számomra fontos a folytonosság. Szeretem Hamart, itt nagyon kedvesek az emberek, és így a civil munkámat is tudom folytatni" - nyilatkozta Anja Edin a Hamar Dagblad-nak.

Skandináviai tudósítónktól (Sz. I.)

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi