Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Loki: komoly nemzetközi tervek

2010. június 16. 9:58 © handball.hu

Olvasóink ezen a héten DVSC vezetőedzőjével, Köstner Vilmossal társalogtak. A tréner igyekezett mindenki számára kimerítő válaszokkal szolgálni, ezeket most cikk formájában közöljük.

Loki: komoly nemzetközi tervek
Attila: Azt tapasztaltam az utóbbi években, hogy ha egy csapat elenged egy tehetséges légióst, s az illető más ország csapatához igazol, nem látjuk soha többet az illetőt hazánkban; például azért, mert nem hívja vissza egyetlen magyar csapat sem, vagy akár a régi csapata; mintha kikerülnének a magyar csapatok látóköréből, pedig kár ilyen tehetséges játékosokat elengedni. Én személy szerint Ruta Latakaitét hiányolom, bár szerintem például Ana Dokicot is szívesen látnák viszont. Neked mi a véleményed erről; illetve mi a véleményed Rutáról, figyelted-e a pályafutását, amióta nem a Debrecen játékosa?
2. Az volt a szóbeszéd mostanában itt, a handball.hu fórumain, hogy jövőre már nem Te irányítod a Lokit. Ennek mennyi a valóságtartalma? Ugye csak pletyka?
Köstner Vilmos: 1. A légiósok jönnek-mennek, olyan, aki maradandót alkotott, aki szinte „hazai játékossá” emelkedett, viszonylag kevés van. Ezeket igyekszenek megtartani a klubok, de ha elmennek, nehéz őket újra visszaigazolni, mert általában jobb anyagi feltételek közé kerülnek, mint Magyarországon. Ilyen légióssá vált Latakaite Debrecenben. Jelenleg Németországban játszik, úgy tudom, szívesen vissza is tért volna Debrecenbe, de a vezetés más játékosban gondolkodott.
2. 2011. június 30-ig szól a vezetőedzői szerződésem a DVSC NB I-es csapatához, így jövőre is én irányítom a Lokit.

geri01: 1. Mi a véleménye Sopronyi Vásárhelyen mutatott teljesítményéről? Ön szerint vissza fogja nyerni régi formáját?
2. Ön szerint mi lesz jellemző a következő bajnokságra?
Köstner: 1. Sopronyi Anett nem a legjobb idényét zárta Hódmezővásárhelyen, bár a góllövésben nem maradt el túlságosan önmagától, de a játék többi elemében valóban visszaesett. Jövőre a DVSC-ben sokat kell dolgoznia azért, hogy újra a nyíradonyi formájához hasonlót nyújtson, ehhez tőlem minden segítséget meg fog kapni.
2. Jövőre az erőviszonyok lényegesen nem fognak változni, bár az FTC jelentős erősödésével komoly harc lesz az 1-4-be kerülésért. Remélem a színvonal javulni fog, többesélyesek lesznek a párharcok, és több lesz a néző, a szponzor és a pénz a női kézilabdában.

hijarna: 1. Többünket is foglalkoztat, hogy látjuk-e még Szűcs Gabit Loki-mezben valaha, illetve milyennek értékeli szakmai szempontból Gabica kétéves vâlceai "kiruccanását"?
2. Ön szerint meddig juthat el idén a női válogatott a dán-norvég közös rendezésű Eb-n?
Köstner: 1. Jövőre biztos, hogy Romániában fog Szűcs Gabriella kézilabdázni, hisz felkérésünket elutasította. Sajnálom, hogy ott maradt, Debrecenben több játéklehetősége lett volna, és a szakmai fejlődése itt megoldottabb lett volna – szerintem. Szakmailag Gabinak a Vâlcea nem hozott fejlődést.
2. Magyarország az Eb-n nehéz csoportba került, így még a továbbjutás is kérdéses, ehhez nagyon jó teljesítményre, csúcsformára lesz szükség. Mátéfi Eszti kezében jó helyen van a válogatott, amely képes az európai élvonal közvetlen közelében maradni.

Farmer: Sopronyi Anett igazolásával kapcsolatban kérdezném. Semmi bajom Sopival, de nem tartja-e lassúnak a Loki játékához? Esetleg el tudnám képzelni mellé Mehlmann Ibolyát jobblövőben, és szerintem hárman Csákival megoldanák a két balos posztot. Mit gondol erről Köstner úr?
Köstner: Sopronyi Anett döntésképességét kell felgyorsítani, hogy a szituációkban ki tudja választani a jó megoldást. Mehlmann Ibolya leigazolására nem gondolt a DVSC.

sanyesz: 1. Mi az elképzelésed Sopronyival kapcsolatban? Rá külön is odafigyelsz, hogy kijöjjön belőle az a tudás, ami sokak szerint benne van?
2. Látsz-e reális esélyt arra, hogy sikerüljön a BL-selejtező?
3. Mint mindenkitől, így tőled is megkérdezem, hogy mozogsz a konyhában? Ez számodra idegen bolygó, vagy elboldogulsz ebben a világban is? :-))
Köstner: 1. Sopi, ha sokat dolgozik, jó játékossá válhat, ebben bízok, ezért igazoltuk le. Jelen pillanatban a posztján Bulath Anita egyértelműen jobb, de egy jó Sopronyi őt is jobbá teheti, s ebből mindenki csak profitálhat.
2. A BL-selejtező lutri, de mindenképpen szeretnénk továbbjutni ebből az ismeretlen csoportból.
3. A konyhában otthonosan mozgok, ez a hobbim, kikapcsol, ellazít, szeretek főzni. Szerintem nálam sem hagynád kihűlni a húslevest…

Zsolti23: 1. Mikorra helyezi el azt az időt, amikor a Loki ismét esélyes lehet nemzetközi kupát nyerni? Ebben Bulath biztos aktív részt fog vállalni, hiszen nem tudom, hogy egyetért-e velem abban, hogy az ő csapatba érkezésével nagyot javult a Loki?
2. Mi alapján dönt Borbás és Szabó Vali pályára küldése közt?
Köstner: 1. A DVSC talán már jövőre is esélyes lehet a nemzetközi porondon való jó szereplésre, nyerésre két-három év múlva lehet esélye. Ebben mind Bulath, mind a többi DVSC-játékos nagy segítséget nyújthat, mert én nem egyénekben, hanem csapatban gondolkodom.
2. Szabó Vali az elmúlt évben támadásban jobb teljesítményt nyújtott, mint Borbás Rita. Ritát egész tavasszal sérülések hátráltatták a jó teljesítményben, remélem, a következő szezonban ismét válogatott formában fog játszani. Szerepeltetésükről a védekező taktika ismeretében döntök: zártabb, vagy nyitottabb formát választ-e az ellenfél.

hisdfgn sdofhg: 1. Mi a véleménye arról, hogy Csáki Viki lesz-e még stabil magyar válogatott? Mert én úgy látom, hogy a jelenleg a posztján lévő Bódi, Kovacsicz, Orbán hasonló korú és képességű, viszont a fiatalabbak is kezdenek feljönni.
2. Elképzelhető, hogy külföldi játékos érkezik Lovric helyére, illetve elsősorban hol keresnek új játékost?
Köstner: 1. Nagy problémája, sarkalatos pontja a válogatottnak a jobbszélső poszt. Csáki az elmúlt mérkőzéseken nálam kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Neki van a legjobb keze, viszont gyorsaságban, agresszivitásban elmarad a felsoroltakhoz képest. Ha ezekben képes lesz fejlődni – ebben bízok – akkor lehet stabil válogatott.
2. Lovric helyére érkezhet külföldi játékos, aki átlövőben és középső védőként is alkalmas a Loki céljainak megvalósítására.

Dremil: 1. Melyek azok a posztok, ahol további erősítés szükséges ahhoz, hogy "megfogjuk" a Győrt itthon, továbbá a Vác, a Fradi és a Csaba elé kerüljünk?
2. Mi az edző stratégiája Sopronyi Anett "felpörgetéséhez", akinek félelmetes a balkeze? Egy egészséges mértékű csibészséggel (Laurencz László is így látja) bármire képes lehetne ezen az általános hiányposzton.
Köstner: 1. Jelenleg egy játékos leigazolására van lehetőségünk, aki a hármas belső védekezésünk javításában, és bal oldali átlövő szerepkörben segíthet céljaink elérésében. Keretünket elég erősnek érzem az 1-3. hely megszerzésére jelenlegi állapotában is.
2. Sopronyi Anettet az a tény, hogy újra a DVSC keretének tagja lett, kellőképpen fel fogja pörgetni. Ő nem csibész fajta, inkább lövő fajta játékos.

dudi1977: 1. Az a kérdésem, hogy mit tud tenni Debrecenben azért, hogy ne ennyire egycsapatos legyen a bajnokság? Mennyire lehet motiválni a játékosokat, ha egy csapat (jelenleg a Győri ETO) ennyire kiemelkedik a mezőnyből?
2. A jelenlegi keret mennyire esélyes a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe való bejutásra, illetve (ha ez nem sikerül,) akkor milyen esélyekkel vág neki az európai kupaküzdelmeinek a Loki?
Köstner: 1. Szerintem 12 csapatos a női NB-I-es bajnokság, melyben a Győr a legjobb csapat. A döntőben a DVSC alaposan megszorongatta a bajnokot, komoly esélye volt a győzelemre is, a Vác, a Hódmező és Békéscsaba is szoros meccset produkált ellenük. Jövőre nagy motivációt fog számunkra jelenteni ez a kérdés, majd kiteszem a lányok öltözőjébe...
2. Nem ismerem még a BL-selejtező csoportbeosztását, de kis szerencsével továbbjuthat a Loki, komoly terveink vannak a nemzetközi szereplésre.

schanc: Mi az, amiben a leginkább fejlődhet még a csapat?
Köstner: Leginkább a nemzetközi szintű védekezésben, főleg az egy-egy elleni lábmunkában, illetve a sánc és a kapus együttműködésében van mit fejlődnie. Támadásban az átlövésből elért gólok számában kell javulnunk.

Ficzere Péter: Gratulálok a bronzhoz, és a remek helytálláshoz a Győr elleni meccseken. A kérdésem az lenne, hogy milyen játékosnak tartja Kazai Anitát? A csapatban ő a kedvencem, és kíváncsi lennék az ön véleményére.
Köstner: Kösz a gratulációt, de a megszerzett ezüstöt hagyd meg nekünk... Kazai Anitát jó játékosnak tartom, kiváló rugói vannak, és lövőtechnikája színes. Sokat javult a játéka és az önbizalma is ebben az évben. A teljesítménye azonban még ingadozó, és egy-egy elleni védekezésben, agresszivitásban is javulnia kell. A jövő szempontjából az egyik legjobb lehet a posztján.

7es: Az előző szezonban sokszor játszottak a lányok zavaró védekezést is, Rita és Bogi nagyon jól csinálják. Mivel nem túl magasak a játékosok,tervezi-e, hogy ezt a védekezési formát is alkalmazza, persze csak ha a helyzet úgy kívánja, mert tudjuk, minden meccs más, vagy a hatos falas védekezésben gondolkodik? Nagyon jó lenne, ha a lányok tényleg elhinnék, hogy a nemzetközi meccseken is van sanszuk - lásd Podgorica. Mivel lehet őket motiválni például lelkileg? Miért van az, hogy sokszor gyámoltalanul, hitetlenül mennek fel a pályára?
Köstner: Már ebben az évben is alkalmaztuk a 3-2-1-es védekezést, igaz a hatos falat gyakrabban. Szeretném, ha ezt a védekezést és a nyitottabbat is jobb szinten alkalmaznánk jövőre, de ebben az évben a 6-0-s védekezés javítására volt időm. Bízom benne, hogy idegenben is kiegyensúlyozottabb teljesítményre leszünk képesek, amely nagyobb önbizalmat szül a játékosok lelkében is.

Kovács Réka: Hogy tervezi, a kiöregedő ifistákat beépíti a felnőtt csapatba (Pácz Viki, Szilágyi Ágnes, Tóth Emese)? Vagy Tóth Emese végleg átigazol Gyöngyösre? Mi a vélemény Pácz Viki és Szilágyi Ági játékáról? Lesz esélyük bekerülni a felnőtt csapatba, és lehetőséghez jutniuk?
Köstner: Pácz Viki tagja a felnőtt keretnek, Sziszi és Mesi esetében NB I/B-s csapat jöhet szóba, a DVSC is tervezi a saját ifjúsági csapata másodosztályban való szerepeltetését. Tóth Mesi nem igazol végleg Gyöngyösre, mindhárom játékos sorsát egyengetni fogom, mert tehetségesek.

csak egy szurkoló: Ha választhatna, akkor melyik poszton erősítene?
Köstner: Természetesen lehetne jobb keretet összehozni, ha elengedném a fantáziámat, illetve ha korlátlan anyagi lehetőségeink lennének. Nekem ez a keret emberileg és szakmailag is tökéletesen megfelel, velük szerződtünk, velük akarok dolgozni.

Dona Péter: Juhász Gabi a magyar mezőny legtechnikásabb, legszélesebb lövőrepertoárjával rendelkező balszélsője, de ez a meccseken csak ritkán jön elő (nem valami pontosak a befejezések), sőt, néha Kazai Anita támad helyette. Valamit kellene vele kezdeni, mert nagyon nagy játékos lehetne belőle, Orsi mellett a válogatottban nagy szükség lenne rá.
Köstner: Juhász Gabi valóban a legképzettebb balszélsők egyike az országban. Született tehetség, aki valóban még nem játszotta ki a képességeit 100%-ban. Úgy érzem, megfelelő edzői bizalommal, több játéktapasztalattal, higgadtsággal sokat fog tisztulni a játéka, s elmaradnak ezek a néha előforduló hibák.

Gál Marcsi: 1. Mi az oka, amikor hitetlenül, minden elképzelés nélkül , az utasításokat elfelejtve látni a lányokat a pályán?
2. Juhász Gabi, aki szerintem egy zseniális szélső, miért kap olyan kevés lehetőséget?
3. Szűcs Gabi már nem kell nekünk? Nagy kár, ha így van.
Köstner: 1. Régebben valóban előfordult, hogy a taktikai elképzeléseket feledve játszott a csapat. Az utóbbi időben a taktika jobb megértésével, és több megoldási variáció megtanításával ez jelentősen javult.
2. Juhász Gabi szerintem edzősködésem ideje alatt megfelelő lehetőséget kapott a bizonyításra, amellyel jó színvonalon élt.
3. Szűcs Gabival komolyan számoltunk, de köszönve megkeresésünket a Vâlcea mellett döntött, valóban kár ezért.

Zoli: Lehet-e már valamit tudni, hogy Lovric helyére kikkel tárgyal a klub? Vannak köztük magyar és külföldi játékosok is? Vagy nem is terveznek már új igazolást Sopronyi Anett mellett?
Köstner: Lovric helyére nem keresünk játékost, elsősorban magas baloldali átlövőben gondolkodunk, függetlenül, hogy külföldi vagy magyar-e. Ilyen játékos még nincs a hálónkban, ezért türelmesen várunk. Ha nem lesz ilyen, saját utánpótlásunkból Karalyos Orsolya fogja ezt a feladatot megoldani.

Attila: 1. Szívesen látnám a válogatott élén. Elképzelhetőnek tartja, hogy előbb-utóbb erre sor kerül; s vállalná-e, ha felkérnék?
2. Volt egy vitám a döntő visszavágójával kapcsolatban. Egy győri szurkoló megnyilvánulása szerint, azért lett a meccs eredménye, ami; mert az ETO játékosai csak annyit adtak ki magukból, amennyi kellett a győzelemhez. Ez valóban ilyen egyszerű lenne? Vajon mi hiányozhat, hogy az ETO ellenfelei irányába billenjen a mérleg?
Köstner: 1. Még meg nem valósult álmom a nemzeti csapat vezetése, ez szent dolog, erre nem lehet nemet mondani. Úgy érzem jelenleg Mátéfi Eszti személyében fiatal, ambiciózus szövetségi kapitánya van Magyarországnak, vele sokat javult a csapat, és remélem, ez az Eb-n tovább folytatódik.
2. A döntőben a győri játékosok teljes erőből küzdöttek ellenünk, de a végjátékban a nemzetközi porondon szerzett rutinjuk érvényesült, jövőre módunk lesz ehhez hasonló küzdelemben edződni, és ezáltal megnyerni a hasonló párharcokat.

Kérdezd Köstner Vilmost!

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi