Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Mátéfi Eszter évértékelője

2010. május 20. 10:00

A 2009/2010-es bajnoki szezon zárultával a Békéscsaba vezetőedzője, Mátéfi Eszter értékelte csapata honlapján a mögöttük álló évadot, mely a bajnoki sorozaton túl kiterjed a Magyar Kupára és az EHF-szereplésre is.

Mátéfi Eszter évértékelője
Mátéfi Eszter 2007 óta vezeti a Mondi-Békéscsabai ENKSE nőikézilabda-együttesét. Az idő közben szövetségi kapitánnyá is avanzsált sportszakember felfelé ívelő eredményt ért el a békéscsabai női kézilabdával. Ennek, és szakmai munkájának elismeréseként 2010. februárjában Varga Zoltán önkormányzati miniszter a Magyar sportért emlékérem arany fokozatát adományozta Mátéfi Eszternek. A tavalyi eredményhez hasonlóan idén is negyedik helyen végzett a csapat a bajnokságban. A Békéscsaba a Magyar Kupában és az EHF-kupában elért teljesítményében jó és javítandó területeket látott.

A Békés Megyei Hírlap és a Népújság Kft. a harminchárom éves tradíciót folytatva Az év sportolója szavazást idén is meghirdette. A díjátadó ünnepségre 2010. február 1-jén Orosházán került sor. A hetven újságíróból, sportvezetőből és sporttámogatóból álló grémium a Mondi-Békéscsabai Előre NKSE NB I-es nőikézilabda-csapatát a 2009. év legeredményesebb Békés megyei csapatává, mindemellett Mátéfi Esztert Békés megye legeredményesebb edzőjévé választotta.

Békéscsaba önkormányzata – mint a női kézilabda egyesület tulajdonosa – 2009 nyarán A Magyar Kézilabdázásért kitüntető címben részesült. Az elismeréssel járó oklevelet a Magyar Kézilabda Szövetség közgyűlésén Hanó Miklós alpolgármester vette át Sinka Lászlótól, az MKSZ elnökétől. Az indoklás szerint az elmúlt tíz év következetes és tervszerű támogatásának eredménye, hogy az utánpótlás-csapatok az országos döntők résztvevői, érmes helyezettjei, és ennek köszönhető a felnőtt NB I-es csapat sikeres szereplése is. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának stabil támogatása, a régi és újonnan csatlakozó támogatók segítségével az egyesület kitűzött céljai maximálisan megvalósulhattak a hazai és a nemzetközi porondon.

A 2009/2010-es bajnokság alapszakaszát a lila-fehér csapat a negyedik helyen zárta 31 ponttal. A rájátszás felsőházában a Győr elleni dupla vereséget követően (24-32 és 22-30) a Békéscsaba a Váci ENKSE csapata ellen küzdött a bronzéremért. A sorozat első találkozóján bravúros győzelmet aratott idegenben (26-29), majd hazai környezetben a bronzérmet engedte ki a kezéből a hétméteres dobásokkal végződő vereséggel. A mindent eldöntő utolsó összecsapás során a bronzérmet a Vác a lélektani előny birtokában szerezte meg (28-22). Így a Békéscsaba - mondhatni - egy megnyert bronzérmet szalasztott el.

"Az alapszakasz végén meglepetést okozott a váci csapat mindenki számára azzal, hogy a második helyen fordult. A Debrecennek jót tett az edzőváltás, és végül ők jutottak a döntőbe a Vác legyőzésével. A rájátszásban, a Győr ellen, azt hiszem, egyértelműen nem mi voltunk az esélyesek, hiszen magasan kiemelkedik a mezőnyből. A bronzéremért folytatott csata első mérkőzésén, Vácon bravúrosan győztünk (26-29), bár a Vác ekkor nagyon csalódott volt, hogy nem sikerült a döntőbe jutniuk. Mi elhoztuk akkor a két pontot, de a mérkőzést követően is mindenhol azt nyilatkoztam, hogy még nem dőlt el semmi. A második meccsen húsz másodperccel a vége előtt még eggyel vezettünk (23-22), és a végjátékban több rossz döntés is történt a játékosok részéről, és időntúli szabaddobásból gólt kaptunk. A hétmétereseknél a lélektani előny a Vácnál volt, és élni tudott vele. Óriási csalódást okozott ez a nézőkben, a játékosokban, és személy szerint bennem is. Így került sor a harmadik mérkőzésre. Nem adtuk fel, tudtuk, hogy a Vác nem adja ki a lehetőséget a kezéből. Ez a meccs sajnos simább volt az előző kettőnél. Talán ez az eredmény a realitás, hiszen a Vácnál négy olyan meghatározó játékos van – Tóth Tímea, Herr Orsolya, Temes Bernadett és Lucia Uhráková –, akik képesek eldönteni egy-egy meccs kimenetelét. Ahogy azt a találkozó előtt is elmondtam, nekünk több jó egyéni teljesítményre lett volna szükségünk, hogy sikerüljön Vácon nyerni. Sajnos nem tudtuk a csalódáson túltenni magunkat, megnyert mérkőzést engedtünk ki a kezünkből május 8-án, hazai pályán. Így, néhány nappal a bajnokság lezárása után, azt gondolom, reális eredmény született. A Győr magasan a legjobb csapat Magyarországon, a Debrecen visszaküzdötte magát a megérdemelt második helyre, a Vác pedig bronzérmes lett. A lányokkal beszélgettem, mindannyian nagyon szerették volna a bronzérmet megszerezni, de Vácon ez most nem sikerült. Mindenesetre rengeteg tapasztalatot adott ez a rájátszás a csapatomnak a jövőre nézve, s ha netán ilyen helyzetbe kerülünk később, már másképp fogjuk tudni kezelni" – értékelte Mátéfi Eszter a rájátszásbeli mérkőzéseket.

"A bajnokságban az idény elején az 1-6. helyezés valamelyikének megszerzését tűzte ki az egyesület vezetősége, valamint titkon reméltük, hogy sikerül a felsőházi rájátszásba bejutni. Ezt teljes mértékben teljesítettük is. A mutatott játék képében is volt előrelépés. Olha Nikolayenko és Bódi Bernadett érkezése tényleg erősítést jelentett a baloldalon, ám Laluska Eszter év eleje óta fennálló sérülése miatt Szekeres Klárára több teher hárult. Az év végére elfogytunk egy kissé, Takács Bernadett, Kocsis Ágnes és Szögi Tímea hiányát megérezte a csapat. Az a tény, hogy a bajnokság alapszakasza során a legkevesebb gólt mi kaptuk (505 gól), mindenképpen említésre méltó. Olha Nikolayenko az alapszakasz góllövőlistáját a második helyen zárta, Szekeres Klára a tizenkilencedik lett. A támadójátékunk fejlődését mutatja, hogy több olyan mérkőzésünk van, amikor a lőtt gólok száma már a harmincat is meghaladta (a Vásárhely elleni hazai találkozón, a Dunaújváros ellen, a Vác elleni utolsó bajnoki mérkőzésen). Az utolsó pillanatig szépen küzdöttünk a bronzéremért.

A Magyar Kupa négyes döntőjében a Fradival kerültünk össze, nem sikerült a győzelem, viszont Békéscsaba kézilabda-történelmében 18 év után ismét nagy sikernek számított a bronzérem megszerzése.

Az EHF-kupában az elvárást úgy fogalmaztuk meg, hogy igyekezzünk minél több tapasztalatot szerezni a nemzetközi csapatok között, és minél több fordulón sikeresen túljutni. Az első fordulóban a Minszk ellen mindkét talákozón siker született. A második fordulóban a spanyol Valencia csapatát kaptuk, amely rutinos, Bajnokok Ligájában edződött együttes lévén nagy falatnak bizonyult. Annak ellenére, hogy a pályaválasztói jogot feladták, és mindkét mérkőzés lejátszására Békéscsabán került sor, az első találkozón elért döntetlen (30-30) eredmény nagyon szép volt" – összegezte a vezetőedzőnő az elmúlt év sikereit.

"Minden játékosnak voltak jobb és gyengébb periódusai. Nem vagyunk sztár alakulat, és eddig is csapatként működtünk. Volt, aki védekezésben, volt, aki támadásban vette ki jobban a részét a feladatokból, de továbbra is csapatként fogunk tudni sikeresen funkcionálni.

A Mondi-Békéscsabai ENKSE vezetősége már a tavasz folyamán megkezdte a tárgyalásokat és a szerződések megkötését a játékosokkal. Akik már biztosan jövőre is a csapat keretét alkotják, azok egy- vagy kétéves szerződést kötöttek a klubbal. 2011. június 30-ig kötött szerződést a csapat kapitánya, Mózes-Rácz Emese, Bódi Bernadett, Olha Nikolayenko, Tóth Katalin, Cifra Anita, Szekeres Klára, Kelemen Éva, Tóth Zsanett. Biztosan 2012. június 30-ig marad Hajduch Csenge és Gávai Szonja. A tavasz folyamán folytatott tárgyalások és megállapodások eredményeképpen Glusica Leposava, a szerb átlövővel ismét szerződést kötött az egyesület 2011. május 31-ig, valamint Kudor Kitti is Békéscsabán folytatja pályafutását. Az utánpótlás-korúak közül Tóth Sára a felnőtt csapattal dolgozhat a következő szezonban."

Mátéfi Eszter a távozó játékosokat megnevezve elmondta, még két játékos leigazolását tervezi az egyesület, amennyiben a tárgyalások kölcsönös megállapodásokat szülnek a költségvetés függvényében: "Távozik a csapattól Laluska Eszter, aki egész évben térdsérüléssel bajlódott, Kovács Anna és Kisfaludy Anett. Mivel Anettet a Győri Audi ETO KC-tól kölcsönjátékosként szerződtettük, így a következő szezont máshol folytatja. Kocsis Ágnes, Szögi Tímea egyelőre nem áll a csapat rendelkezésére, Takács Bernadett pedig műtét előtt áll. Glusica Leposava és Kudor Kitti leigazolásán túl még két játékos szerződtetése van folyamatban. A tárgyalások folynak, majd a konkrét szerződés-aláírásokat követően kerül nyilvánosságra az ő személyük. Alapvetően a csapat gerince megmarad, Hajduch Csenge és Gávai Szonja viszont napi két edzést látogat majd az elkövetkezőkben. Aki egy kicsit is tájékozódik a hírekből, tudhatja, hogy a Ferencváros négy válogatottat igazolt, a Debrecennél is lesznek játékoscserék, de nem lehet tudni, hogy a Vác és a Székesfehérvár hogyan erősít".

Szinte minden hazai mérkőzés teltházat varázsolt a békéscsabai sportcsarnokba, az 1500-2000 nézőt megmozgató színvonalas kézilabda meccsek parázs hangulatot eredményeztek. A szurkolók sokszor vidékre is nagy létszámmal elkísérték a lányokat, mely sok esetben átbillentette a csapatot a hullámvölgyeken.

"Személy szerint minden szurkolónak és kilátogató nézőnek köszönöm a támogatást, a szurkolást, a buzdítást. Eddig is mindent megtettünk a siker érdekében, és azért, hogy a nézők jól szórakozzanak a mérkőzéseinken, ezután is mindent meg fogunk tenni ezért."

A csapat június 2-án zárja egy közös összejövetellel az idei szezont, és a nyári pihenőt követően július 12-én kezdi meg felkészülését a 2010/2011. évi bajnoki évadra. Előtte azonban május 31-én a Mondi-Békéscsabai ENKSE vezetősége és játékosai a hagyományokhoz híven egy közös labdarúgó és kézilabda mérkőzést szerveznek a szurkolókkal, mely egy kötetlen beszélgetéssel zárul (ennek az eseménynek a pontos időpontja még szervezés alatt van).

Mátéfi Eszter elmondta, hogy a csapat junior válogatottjai a nyári világbajnokságra fognak készülni, míg a főiskolás válogatott keret június 17-21. között edzőtáborban vesz részt: "A felnőtt válogatottal május 21-22-én, Tatán edzőtáborozunk, ahol napi két edzéssel készülünk a május 26-i, csehek elleni Eb-selejtező mérkőzésre, melyet Pilzenben játszunk 18.00 órakor. Május 28-án, Nyíregyházán folytatjuk a készülést, és vasárnap (május 30-án) délben fogadjuk Azerbajdzsán csapatát".

Forrás: www.elorenkse.hu - Hajdu Lívia

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi