Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Körültekintően körbejárta a Tomori-ügyet

2010. március 26. 15:42 © handball.hu

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány ismét megosztotta a gondolatait a handball.hu-val a Svédország elleni Eb-selejtező mérkőzések előtt, egyúttal pedig reagált az olvasóinkban felmerülő, a keret összetételére irányuló kérdésekre is.

Körültekintően körbejárta a Tomori-ügyet
A világbajnoki kerethez képest nem szerettem volna sok cserét eszközölni, mert mindössze két napunk van a svédek elleni első meccsre felkészülni, az idő rövidsége miatt megpróbáltam tehát ugyanarra a csapatra építeni, akik Kínában szépen küzdöttek. A decemberben lejátszott kilenc mérkőzés alatt mutatott taktikát próbáljuk felújítani, gyakorolni.

Kovacsicz Mónika viszonylag keveset játszik a BL-sorozatban klubcsapatában, a Viborgban, de volt olyanra is példa, amikor hétszer volt eredményes. A bajnokikon több lehetőséget kap. Ahogy a többi külföldön játszó játékos esetében, úgy vele kapcsolatban is a médiából, a statisztikáiból értesülök a játékáról, valamint telefonon tartom vele a kapcsolatot.

Szamoránsky Piroskával kapcsolatban örömteli, hogy százszázalékos állapotban van a lába, tehát maximálisan terhelhető. A héten Vácon edzett, mert a Podgorica játékosainak nagy része a montenegrói válogatottal készül. Sérülése előtt Piroska volt a csapat első számú beállója, tehát remélem, hogy most is jó formában van.

Görbicz Anitát azért neveztem a 28 fős bő keretbe, és azért nem a 18 fő közé, mert a sérülése olyan típusú, hogy nem szívesen kockáztatnám az egészségét. A Győr érdeke is, hogy a Bajnokok Ligája-elődöntőre felépüljön. Ha százszázalékos állapotban lesz, akkor nem kétséges a válogatottsága.

Herr Orsit, Pálinger Katit és Pastrovics Melindát a bajnokságban nyújtott teljesítménye alapján válogattam be. Mivel szem előtt vannak, folyamatosan figyelem őket.

Temes Bernadett folyamatosan jó teljesítményt nyújt klubcsapatában. Ahogy a többiek esetében is, az ő klubedzőjével, Németh Andrással is beszéltem, aki szintén megerősítette, hogy Temes kiváló formában van, emellett nagyszerű a hozzáállása is.

Szűcs Gabriella nem kapott sok lehetőséget a Vâlceában, de mivel Tomori ügye még nem zárult le a 28-as keret kihirdetésekor, mindenképpen beválogattam. Gabi egyébként a múlt héten felhívott, és elnézést kért azért a cikkért, ami a világbajnokság előtt megjelent a honlapján. Elmondta, hogy egy félreértés történt a honlapkészítő és közte, a cikk megjelentetése nem az ő engedélyével történt, azért is lett utólag megváltoztatva a szövege. Vele tehát tisztáztuk a félreértéseket.

Tomori Zsuzsanna esete nagyon megosztotta a közvéleményt. Vele kapcsolatban sok emberrel konzultáltam, többek között Sinka Lászlóval, Vass Sándorral, Vanyus Attilával és Konkoly Csabával, de több edzőkollégám véleményét is kikértem, tehát körültekintően körbejártam a kérdést. Hozzáteszem, hogy ekkor még nem lehetett az ügy végkifejletét tudni. Volt, aki azt mondta, ha fegyelmezetlen az ETO-ban, akkor a válogatottban se szerepeljen, volt aki pedig azt, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. A döntésemet egyáltalán nem a Győr ellen, hanem a magyar válogatott érdekében hoztam. A nemzeti csapatnak igenis szüksége van Tomorira. Hozzáteszem, hogy abszolút elítélem, amit a pályán mondott az edzőjének, és Zsuzsának is elmondtam, hogy ez nem a pályára való, de nem lehet mit tenni, sajnos ez megtörtént. Tomori Zsuzsa „nem könnyű eset”, de a junior és a felnőtt válogatottban semmi gond nem volt vele. Betartotta a taktikai utasításaimat, és megpróbálta maximálisan végrehajtani őket. Remélem, hogy az idő és az eredmények igazolják, hogy helyes döntést hoztam.

Tomori beválogatása, valamint Hornyák Ágnes mellőzése két külön dolog, melyeket nem lehet egy lapon emlegetni. Hornyák akkor mondta le a válogatottságot, amikor megkapta a 18 fős keretbe való meghívását. Sokkal korrektebbnek tartottam volna, ha időben szól, ahogy például Pálinger Kati ezt tette. Azért azt tudni kell, hogy a sok sérült megnehezítette a dolgunkat, hét újonccal és személyemben egy friss szövetségi kapitánnyal utaztunk Kínába. Hornyák rutinjára tehát igencsak szükségünk lett volna. Én nem a tanulás ellen vagyok, hanem a bejelentés módja és ideje ellen. Úgy érzem, Ági picit engem és a csapatot is cserben hagyott. Ebben a világbajnoki szereplésben akár a nagyobb bukás lehetősége is benne volt, de mi, akik ott voltunk, ezt vállaltuk, mert válogatottnak lenni mindig óriási megtiszteltetés.

A csapattal hétfőn találkozunk Tatán, amikor két edzés és egy rövidebb videózás a program, kedden pedig ismét két tréningen veszünk részt. Ezeken a foglalkozásokon elsősorban a taktikai gyakorláson lesz a hangsúly. A négy edzés alapján döntök az utolsó két kimaradó személyéről. Szerdán (már Svédországban) egy edzésünk lesz, egy videózás, a meccs pedig csütörtökön kerül megrendezésre.

A svédek mögöttünk végeztek a világbajnokságon, számszerűen a 13. helyen, de ebből nem kell semmilyen következtetést levonni. Az északi stílusú játékot képviselik, a baloldaluk elég erős, a balszélen Matilda Boson szerepel, a balátlövő Linnée Torstensson. A Győr Lipcse elleni BL-meccsén láthattuk a jobbszélsőjüket, Lisa Wirént, aki hét gólt lőtt a második meccsen, valamint Sara Erikssont is. Nekik is vannak sérültjeik, például Johanna Ahlm, ezért a svéd szövetségi kapitány, Per Johansson fiatalokat is kipróbál.

A svédekre oda kell figyelnünk, mert a védekezés után nemcsak a szélsőik, hanem az egész csapatuk is indul, mindenképpen meg kell állítani őket. Természetesen mindig győzni akarunk, de meglátjuk majd az erőviszonyokat. Tavaly Miskolcon barátságos meccsen már játszottunk ellenük, ahol igen keményen védekeztek, tehát kellemetlen stílusú ellenféllel találjuk magunkat szemben. A világbajnokságon többek között a franciák és németek ellen lejátszott meccseikből készülök. Nekik is igen fontos, hogy kint legyenek az Eb-n, ezért nagyon jól fel akarunk készülni a játékukból, és megtalálni az ellenszerüket. Természetesen a mi célunk is az Eb-részvétel, mégpedig ha lehet, az első helyről szeretnénk oda jutni. Ha esetleg kint, Svédországban nem is tudnánk nyerni, mindenképpen szeretnénk szoros, kemény meccset játszani. A békéscsabai visszavágón viszont feltétlenül nyerni akarunk.

Mátéfi Eszter

18-ra szűkült a létszám

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi