Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Zvezda - bombaerősítés!

2010. január 5. 18:15 © handball.hu

Ljudmila Posztnova, a Lada világbajnok balátlövője a Zvezdába igazolt. Bár hivatalosan még nem jelentették be, honlapunk megbízható forrásból arról értesült, hogy a szerződést aláírták, így a kínai vb "legértékesebb játékosa" Trefilov csapatát erősíti.

Posztnova (középen) a Zvezda számára is komoly erősítést jelent
Posztnova (középen) a Zvezda számára is komoly erősítést jelent
A győriek azonban megnyugodhatnak, hiszen Posztnova még nem léphet pályára új csapatának színeiben a vasárnapi BL-csoportmérkőzésen. A verseny második fázisától, azaz a középdöntőkör kezdetétől azonban már nevezheti őt a Zvezda.

A klasszis átlövő – nem mellesleg a kínai vb "legértékesebb játékosa" (MVP) – átigazolásáról már közvetlenül a világbajnokság befejezése után szárnyra kaptak a hírek.

Posztnovát, Muravjovát és V. Zsilinszkajtyét, a Kínából visszaérkező aranyérmes orosz csapat három toljatti játékosát december 23-án fogadta a Volgai Autógyár igazgatója, aki ezen a találkozón csak annyit tudott ígérni hogy "a nehéz gazdasági helyzet ellenére igyekeznek biztosítani 2010-ben is a csapat finanszírozásához szükséges pénzeket". Erre a nem túl biztató ígéretre a három játékos csak annyit válaszolt, hogy ők ugyan egyáltalán nem szeretnének Toljattiból máshova menni, de más klubok előnyösebb ajánlatokkal keresték meg őket.

Az egyik helyi lapban másnap megjelent interjúban Posztnova megjegyezte, hogy a fizetését a Ladánál csak késve, vagy egyáltalán nem kapja meg, de "komoly remény van arra, hogy ez megváltozik", és hogy "nem szeretne másik csapatban játszani". Ugyanebben az interjúban Posztnova megértően nyilatkozott Trefilovról, a válogatott edzőjéről is, akinek a meccsek alatti vehemens viselkedését így próbálta megértetni a laikusokkal: "Csak azért csinálja ezt, hogy felrázzon minket. Nemcsak kiabál, inkább arról van szó, hogy nagyon együtt él a játékkal, és megpróbálja valahogy hozzánk, a pályán levő játékosokhoz is eljuttatni azt, amit gondol..."

Egy nappal a december 27-i, Zvezda elleni bajnoki mérkőzés előtt a világbajnok csapat tiszteletére Moszkvában adott fogadás után Vjacseszlav Kirilenko, a Lada edzője is nyilatkozott. Mint kiderült, Posztnova eligazolása ekkor még nem volt eldöntött kérdés, foglalkoztak vele, méghozzá a "legfelsőbb szinten", mert "csak ott lehet erre igazából megoldást találni". Azt is hozzátette, nincs kizárva, hogy Posztnova távozása után példáját a csapatból többen követik majd, megnyugtatásul mindenesetre hozzátette: "a többi lánynak egyértelműen megmondtam, hogy élő szerződésük van velünk, és a klub nem fogja őket elengedni, erre ne is számítsanak". (Figyelembe véve, hogy Posztnova szerződése is ilyen volt, 2010. júliusáig szólt, ez korántsem tűnik azért annyira megnyugtatónak...)

A másnapi, december 28-i Zvezda elleni zvenyigorodi meccs volt az utolsó alkalom, amikor Posztnova a Lada színeiben pályára lépett (és öt gólt dobott). A végül 27-24-es hazai győzelemmel végződött találkozó legnagyobb eseménye nem is annyira ez, mint inkább Poltorackaja teljesen váratlan szerepeltetése volt Trefilov részéről. A Zvezda és a válogatott irányítója nyáron esett át egy térdszalag-műtéten, és a visszatérését márciusra várták. A jelenléte most is inkább csak lelki támogatást jelenthetett a csapatának, bár egy büntetődobás erejéig pályára is lépett: a hetest a kapus védte, de a kipattanó labda újra Poltorackajához került, aki másodszorra már nem hibázott.

Amúgy a mérkőzés 38. percében a Lada négy góllal (17-21) vezetett, és a 48. percben is még döntetlen volt az eredmény (22-22). Ezután hét percig nem esett gól, végül az utolsó hat percben a jóval komolyabb játékerőt képviselő Zvezda be tudta biztosítani a győzelmet. "Többen már temettek minket, de hiába" - nyilatkozott optimistán Kirilenko, a Lada edzője a meccs után. "A csapatunk létezik, jól van, köszönjük."

Akárhogy is, mostantól ez az együttes a legjobb játékosa nélkül kénytelen folytatni a bajnoki küzdelmeket, és főszponzorától, az autógyártól aligha számíthat már segítségre. Az egyetlen jó hír, amit a toljatti kézilabdások az utóbbi hetekben hallhattak, az, hogy január elsejétől városi tulajdonba került az "olimpiai" sportcsarnok, és végre lesz pénz az épület több mint egy éve roskadozó tetőzetének megjavítására, méghozzá a kormány által kiutalt központi pénzből. A toljatti kézilabda, így a most tízéves sportiskola jövőjét helyi forrásokból – legyenek azok céges vagy önkormányzati pénzek - többé már aligha lehet megfelelő szinten biztosítani.

Oroszországi tudósítónktól (Dán Róbert)

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi