Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Mátéfi nálunk tanulta a kézilabdát"

2009. december 7. 12:43 © handball.hu

A jól ismert román derűlátás, legyen szó akár a válogatottról, akár a klubcsapatról, megint előbukkant, és valódi extázisba kergeti az újságírókat, velük együtt pedig a szurkolókat is, ahogyan az rendszeresen lenni szokott egy-egy világesemény előtt.

Radu Voina
Radu Voina
Talán az egyetlen, aki még nem szállt el a túlzásba vitt optimizmustól, az Radu Voina, a románok szövetségi kapitánya. Ez lehet, hogy a visszafogott természetével magyarázható, de az is elképzelhető, hogy még túlságosan a világbajnokság elején járunk. Nem úgy a román szaklapok és a média munkatársai, akik bármilyen szemszögből tekintik, bármilyen elemzéseket és számolgatásokat végeznek, egyetlen következtetésre jutnak: "Mi leszünk a világbajnokok, de a legrosszabb esetben valamilyen érmet szerzünk. Mindenesetre már két lépést megtettünk az aranyérem megszerzéséért. Jöhet a harmadik lépcsőfok... ". Ezt a "Hű, de jók vagyunk!" öntelt hangulatot még tovább táplálják mindenféle statisztikákkal és példákkal, amelyek persze kivétel nélkül a kedvező kategóriába tartoznak, ám a legkevésbé jókat (ha vannak olyanok) nem igazán említik. Miért is tartják a román szakértők saját csapatukat ezúttal is a világ legjobbjának?

"1. Tapasztalat. Még első ránézésre is észrevehető, hogy a mi csapatunk a legtapasztaltabb az összes közül, a játékosok java része már régi harcos, az átlag öt és fél világeseményen való részvétel fejenként. Cristina Vărzaru és Carmen Amariei vezetik ezt a különleges listát nyolc szerepléssel.
2. Összeszokottság. Radu Voina gárdája kitűnik hihetetlen összeszokottságával, mivel a Kínába utazott 18 fős keretből nem kevesebb, mint 11 játékos egy klubcsapatból került ki, az Oltchimból, Vărzaru ás Amariei pedig vannak akkora klasszisok, hogy habár más csapatokból kaptak meghívást, számukra nem jelent nagy kihívást, hogy gyorsan integrálódjanak az olajozott gépezetbe.
3. Motiváció. Válogatottunk mindig az érmekért küzdött az utóbbi világbajnokságokon, sajnos 2005-ben és 2007-ben csupán nüanszokon múlott, hogy elbuktuk az aranyérmeket. Mivel a jelenlegi együttesből néhány lány számára ez az utolsó esély, hogy a világ legjobbjai legyenek, biztosan mindent elkövetnek tudásukhoz képest, és még annál is többet, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő.
4. Értékek. Kétségtelenül számos poszton nálunk vannak a világ legjobb játékosai. Elég megemlíteni Ionela Stancát, Oana Maneát, Ramona Maiert, de Cristina Neagut is, akit korosztályában a világ legjobb játékosának tartanak.
5. Sorsolás. Továbbjutásunkhoz nem fér kétség. Tunézia, Japán, Chile a kézilabda világában amolyan banánköztársaságnak számít, így a csoportunk elsőségéért csupán a norvégokkal fogunk megküzdeni igazából, akik hozzánk hasonló erőt képviselnek. Magyarország ezúttal igen gyenge nagyszerű válogatottunkhoz képest, mivel hiányoznak legnagyobb sztárjai: Görbicz Anita még nem teljesen egészséges hosszú lábadozása után, és Pálinger Katalin lemondta a válogatottságot.

A volt szövetségi kapitány, a híres-hírhedt Gheorghe Tadici is üzent volt tanítványainak, akiket a világbajnokság legnagyobb esélyeseként emel ki: "Várom, hogy aranyérmekkel térjetek vissza!"

Carmen Amariei is tömören fogalmaz, igaz ő még nem lát annyira messze, csupán a következő ellenfélről szól: "Jobbak vagyunk a magyaroknál!"

"Vége az eddigi gyerekjátéknak a kínai Szucsouban! Chile és Japán még edzőpartnernek is kevésnek bizonyult. Arra viszont jók voltak, hogy ráhangolódjunk a mai, magyarok elleni összecsapásra. A Mátéfi Eszter által vezetett magyar válogatott (akiről - mivel nálunk tanulta a kézilabdát, és a mi válogatottunkban lett híres - mondatjuk, hogy Románia adta Magyarország jelenlegi kapitányát) a leggyakrabban visszaköszönő ellenfél a lányaink számára, hiszen nem kevesebb, mint 84 alkalommal találkoztunk velük.

Az utolsó öt évben sem volt másképpen, kegyetlenül gyűrtük egymást szinte minden világversenyen, a győzelmek okozta örömpillanatok fele-fele arányban oszlanak meg. Számunkra a legboldogabb esemény kétségtelenül a szentpétervári világbajnokság volt, amikor a magyarok legyőzésével az elődöntőben bejutottunk a fináléba. A visszavágás nem váratott magára, s a legfájóbb pillanat a pekingi olimpián elveszített negyeddöntő volt velük szemben, amikor a bombaformában lévő csapatunk csúnyán leszerepelt, akkor amikor a legrémesebb álmunkban sem tudtuk felfogni, hogy a csapatunk érem nélkül tért haza. A jelenlegi csoportból mindkét gárda biztosan továbbjut, mégis a pontoknak dupla értéke van, mivel aki ma nyer, annak szinte testközelbe kerül az áhított elődöntő" - írja a mai összecsapás bevezetőjeként a ProSport sportújság.

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi