Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

„Norvégia a legjobb motivációm”

2009. december 1. 10:47 © handball.hu

Az IHF interjúsorozatának befejező részében Oroszország kapitánya, Jevgenyij Trefilov fejti ki véleményét a kézilabda népszerűségének hanyatlásáról, a csapatában történt szülési lázról és az oroszok vb-esélyeiről.

Trefilov legfőbb riválisa visszavonult
Trefilov legfőbb riválisa visszavonult
Jevgenyij Trefilov munkamániás. 1999-ben kezdődött sikerszériája az orosz válogatottal és Oroszország legjobb klubcsapataival. Klubszinten összesen hét bajnoki címet nyert együtteseivel, ötöt a Ladával, kettőt pedig jelenlegi csapatával, a Zvezdával. Ezen kívül alakulatai elhódították az összes jelentős nemzetközi kupát (KEK-győztes: Lada [2002], EHF-kupa-győztes: Zvezda [2007], BL-győztes: Zvezda [2008]). A nemzeti válogatottal még ennél is nagyobb sikereket ért el az ötvennégy éves Trefilov: 2001-ben, 2005-ben és 2007-ben Oroszország világbajnokságot nyert, 2008-ban olimpiai ezüstérmes lett Pekingben, Macedóniában pedig (akárcsak 2000-ben) bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon. A szakember egy rövid ideig másodedzőként is dolgozott az orosz legenda, Vlagyimir Maximov mellett a férfi válogatott mellett, amellyel 1997-ben a világbajnoki címig jutott. Trevilovot keménykezűsége ellenére imádják játékosai, hiszen bármikor számíthatnak rá. Az oroszok szövetségi kapitánya a kínai világbajnokságon nem vár túl sokat fiatal csapatától.

- Címvédőként utaznak Kínába. Ez azt jelenti, hogy Oroszország az arany főesélyese?
Trefilov: Nem, nincs túl sok esélyünk, hiszen a nulláról indulunk. Két évvel vb-címünk, egy évvel pedig az olimpiai finálé után a keretünk teljesen kicserélődött, rengeteg tapasztalt játékosom nincs többé a nemzeti csapatban. Több fiatalt is be kell építenünk, hiszen a harminc évesnél idősebbek nem lesznek velünk többé. Mivel együttesem ennyire tapasztalatlan, nagyon nehéz dolgunk lesz Kínában.

- Ráadásul a csapattagok körében sorozatos gyermekáldás kezdődött: Szidorova és Sipilova már kismama, Bliznova pedig állapotos…
Trefilov: Igen, ez így van. Az orosz kézilabdázásnak két fő problémája van: a férfiaknál a katonaság, a nőknél pedig az újszülöttek. Ezek a tényezők kihatnak egy egész karrierre, hiszen igen nehéz a szülés előtti szintre visszatérni – még az is a jövő kérdése, hogy ezek a játékosok egyáltalán visszatérnek-e. Vegyük például Németországot: senki sem lehet biztos benne, hogy Grit Jurack újra csatasorba áll-e a szülés után.

- Ez azt jelenti, hogy a 2012-es londoni olimpiára építi csapatot?
Trefilov: Ezt szintén senki nem tudhatja, hiszen még annyi idő van addig, ezalatt bármi megtörténhet. Egyelőre a 2009-es kínai tornára építkezünk.

- Mik a világbajnoki terveik?
Trefilov: Oroszországban úgy mondjuk: addig nem tudod lenyúzni a medvét, amíg meg nem ölted. A csapatomra vonatkozóan ez azt jelenti, hogy majd kiderül, mire lesznek képesek ezek a játékosok Kínában, egyáltalán milyen formában vannak? Nem tudunk találgatásokba bocsátkozni a célokat illetően, hiszen annyian vannak a keretben bármiféle nemzetközi tapasztalat nélkül. Nehéz a munka közepén célokat kitűzni. Még rengetek a tennivalónk ahhoz, hogy az egyénekből csapatot formáljunk.

- Oroszországot a tehetséges fiatal játékosok hazájaként emlegetik – ez a merítési bázis megkönnyíti a munkáját?
Trefilov: Régebben még valóban volt miből válogatnom, de manapság már nincs. A demokratikus reformoktól a fiatal lányok és fiúk megtanulták, hogy rengeteg pénzt kereshetnek komoly munka és kemény edzés nélkül is. Úgyhogy napjainkban sokkal kevesebb gyermek kézilabdázik. Pár éve még mindenütt űzték ezt a sportot. Sőt mi több, már a szponzorok is elpártoltak a kézilabdától. Összességében így kevesebb a tehetség, mint pár éve.

- Mekkora népszerűségnek örvend az orosz női kézilabda?
Trefilov: Semekkorának! Még a televízióban sincs közvetítés – se férfi, se női. Az egyetlen kivétel ez alól a Volgográd – Zvezda női bajnoki döntő volt (a találkozó alatt verekedés tört ki a pályán, a hírműsorok főleg erről szóltak – a szerző).

- A szövetségtől azért megkapják az eddigi támogatást?
Trefilov: Ezt nem akarom kommentálni, csak annyit mondok, hogy amikor Szasa Kozukov még élt, minden jobb volt. Az ő korszakában a szövetség professzionális szinten működött.

- Ön hosszú ideje edzősködik, és szinte mindent megnyert, amit egy tréner elérhet a világ kézilabdázásában. Mi motiválja a folytatásban?
Trefilov: Minden címet elhódítani szinte lehetetlen. A motivációm a kézilabda szeretete. Nem számít, mely csapatot trenírozom, fiatal, vagy idősebb játékosokat, az éltető erőt azt jelenti, hogy minden meccset meg kell nyerni. Ilyen hozzáállással pedig nem tudom abbahagyni az edzősködést.

- Két állása is van: a válogatott mellett a Zvezdát is dirigálja. Ez nem túl fárasztó?
Trefilov: Dehogynem, de valamiből meg kell élnem. A válogatottságért sem az edző, sem a játékosok nem kapnak pénzt.

- Ki a személyes favoritja a világbajnokság előtt?
Trefilov: Nincs fő esélyes, hiszen a résztvevő csapatokból hiányzik az állandóság. Románia tapasztalt csapattal érkezik, de nem játszanak megbízhatóan. Németország elég jó, de nem esélyes. Azonban óvakodni kell Koreától és Kínától, sőt, még Brazília vagy Angola is nagyon sokáig menetelhet ezen a versenyen.

- Nem említette az olimpiai bajnok Norvégiát…
Trefilov: Ez egy nagyon különleges történet, hiszen kiváló csapatuk van. Norvégia tulajdonképpen az én személyes motivációm, hogy továbbra is szövetségi kapitányként folytassam a munkám.

- Szomorú amiatt, hogy állandó riválisa, Marit Breivik felállt a norvég kispadról?
Trefilov: Marit kiváló edző, és fogalmam sincs, miért szállt ki. Egyrészről ő már a lehető legtöbb címet elhódította, én pedig vele ellentétben még nem.

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi