Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Nyomasztó gondok a Ladánál is

2009. július 27. 8:53 © handball.hu

Jevgenyij Trefilov még a nyári edzőtábor előtt Posztnovát és Bliznovát nevezte meg, akikre az orosz válogatott építkezhet. Ekkor még nem sejtette, hogy nemcsak a nemzeti csapat, hanem a Lada is nehéz idők elé néz - Dán Róbert írása.

Irina Bliznova
Irina Bliznova
„Kik lesznek a megfiatalított orosz válogatott húzóemberei?” - tették fel a kérdést Jevgenyij Trefilovnak még a nyári edzőtábor előtt, és ő nem is késlekedett a válasszal: „Ljudmila Posztnova és Irina Bliznova”. Az edzőtábor még véget sem ért, máris kiderült, hogy egyikükre hosszabb ideig nem számíthat…

Irina Bliznova, a Lada huszonhárom éves jobbátlövője ugyanis anyai örömök elé néz. A hírt július 20-án jelentették be hivatalosan, miután a játékos visszatért nyári szabadságáról, és az orvosok megállapították, hogy öthetes terhes. Bliznova ezek után természetesen nem kezdett el edzeni, és a szülési szabadság megkezdéséig (ami Oroszországban hetven nappal a szülés várható időpontja előtt kezdődik) gyerekeket fog Togliattiban kézilabdára tanítani.

„Ez nekem egyáltalán nem teher, sőt, érdekes lesz” - nyilatkozta. Arra a kérdésre, hogy mikor fog visszatérni a csapatba a szülés után, kitérő választ adott: „Nem szeretnék előre találgatásokba bocsátkozni. Majd akkor meglátjuk, hogyan is alakul. Azt, hogy fiút vagy lányt szeretnénk-e, jobb, ha inkább a férjemtől kérdezik. Körülnézve a rokonságunkban, könnyen lehet, hogy ikrek lesznek”.

„Én egyenesen négyes ikrekre készülök. Előre terveztük ezt a gyereket, és nagyon örülünk, hogy minden pont így alakult” - tette hozzá Bliznova (korántsem milliomos) férje, a helyi másodosztályú futballcsapatban játszó Alekszandr Szmirnov.

Közel sem örül ennyire Bliznova egyesülete, a Lada Togliatti, bár a klub igazgatója igyekezett pozitívan kommentálni az eseményeket: „Nagyon boldogok vagyunk, és kívánjuk, hogy Irinának egészséges gyermeke szülessen, akiben aztán sok öröme lesz majd” - nyilatkozta Raszul Battalov - „Ugyanakkor nem tagadhatom, hogy az egyesületünk felettébb aggódik amiatt, hogy rövid időn belül mindkét jobbátlövőjét elveszítette, pedig rájuk fontos szerep várt volna ősztől a csapatban”.

A helyzet ugyanis az, hogy a Lada másik – ugyancsak válogatott – jobblövője, Jekatyerina Davigyenko június végén, egy mezeifutó-versenyen szenvedett sérülést (amelyikre ráadásul önszorgalomból, egyéni felkészülése részeként ment el). Az MRI-vizsgálat térdszalag-szakadást állapított meg a jobb lábában, és éppen a múlt héten műtötték; az operáló orvos szerint az ilyenkor szokásos fél éves kihagyással nála is számolni kell. (Ezzel egyébként az orosz válogatott is elveszítette két balkezes átlövőjét hosszú időre.)

A Lada mindenesetre megpróbálja valahogy kezelni a helyzetet: az eddig jobbszélső – de szerencsére magas termetű – Csernoivanyenkót (akiről tavasszal az a hír járta, hogy a Hypóba igazol, de ezek szerint mégse) máris átirányították a jobblövő posztra, és itt készülnek bevetni a védekező-specialista Muravjovát is. Némi vigaszt jelenthet, hogy Marennyikova – egy év kihagyás után – újra visszatért a csapatba, és ő mindkét szélső poszton megállja a helyét, ezen kívül pedig Posztnova is rendelkezésre áll előbb-utóbb. Mondjuk róla a Lada-honlap még július 15-én is csak annyit írt, hogy hamarosan megkezdi az edzéseket, de Togliattiban ezekben az ínséges időkben már ez is jó hírnek számít.

A felnőtt csapat két beállósa közül az egyik (Lukjanyenko) nyáron abbahagyta a kézilabdát, helyére megpróbáltak Rosztovból igazolni játékost, de ez nem sikerült; az is igaz, hogy megfelelő szintű beállóst lassan már az orosz válogatott is nehezen talál magának. Külföldről igazolni a Ladának nincs pénze, és ugyancsak nincs pénz az Olimpiai Sportcsarnok tetőzetének javítására. A létesítmény tavasz óta beomlás-közeli állapotban van, és az ottani hat kézilabdapálya közül csak egyet lehet úgy-ahogy használni, így aztán a csapat kénytelen lesz a meccseit ősztől is egy másik csarnokban játszani, amelyik azonban korántsem olyan jól felszerelt (itt voltak már a tavaszi rájátszás mérkőzései is). S ha mindez nem lenne elég, úgy tűnik, hogy a Lada még a saját ifi játékosaiban sem bízhat annyira, mint régebben.

Alekszej Gumjanov mindenesetre sikerrel csábított át magával új klubjához, a bajnokságot amúgy az ötödik helyen záró krasznodari Kubány csapatához két togliatti játékost, a balátlövő Iljinát, és a jobbszélső Kudrjasovát. A két lányt szerződése egészen 2011-ig a Ladához köti, ennek ellenére júliusban mindketten elhagyták Toljattit, és kijelentették, hogy ezentúl a Kubány csapatával edzenek (jelenleg amúgy az orosz U19-es válogatottal – amelynek ugyancsak Gumjanov az edzője - készülnek a nálunk rendezendő augusztusi Európa-bajnokságra, bár állítólag ezt megelőzően már a Kubány csapatával is rövid ideig együtt tréningeztek). Mondani sem kell, a történteket Togliattiban árulásnak tartják, ami annál fájdalmasabb, mert a kiötlője az a Gumjanov, aki több éven át volt a Lada vezetőedzője, és még két hónappal ezelőtt is a klubnál dolgozott.

„Őszintén szólva számítottam tőle valami ilyesmire, még ha kínos is most ezt itt szóba hoznom” - jegyezte meg Raszul Battalov. (Orosz fórumozók szerint ehhez nem kellett olyan nagy jóstehetség, mivel a Lada játékosai már több hónapja nem kapnak fizetést, így aztán nem csoda, ha ketten közülük megelégelték a helyzetet. A Lada viszont azt állítja, hogy májusban és júniusban is pontosan fizetett.)

Akárhogy is történt, a Volga partján nagyon elszántak, és minden áron vissza akarják szerezni a két játékost, vagy legalábbis elérni, hogy az Orosz Kézilabda Szövetség vezetőségének soron következő ülésén 2011 nyaráig eltiltsák őket, „amennyiben egy másik klubhoz is aláírnak”. Érdekes kérdés, hogy egy ilyen, az OKSZ által hozott eltiltás kiterjedne-e a két lány U19-es válogatottbeli szereplésére is (alkalmasint igen), bár könnyen elképzelhető, hogy erre az ülésre csak nyár végén kerül sor, és addigra ez a probléma már nem lesz igazán aktuális.

Ősszel a Lada – hosszú idő után először – nem a BL-ben, hanem a Kupagyőztesek Európa Kupájában kezdi meg a nemzetközi szereplést: „Az igazság az, hogy a csapatunk nincs olyan jó, hogy sikerrel tudjon szerepelni a Bajnokok Ligájában” - állapította meg lehangoltan már májusban az egyik helyi lap. „Régóta nyilvánvaló, hogy csak a saját utánpótlásra támaszkodva – még ha nem is tehetségtelen játékosokról van szó – lehetetlen ma már a kézilabdában komoly sikereket elérni… A Ladát nyáron igen komolyan át kell alakítani…” Azóta két hónap eltelt, új játékosokat nem sikerült igazolni, Bliznova és Davigyenko hosszú időre kidőlt a sorból, és a legjobb ifi játékosok közül ketten is rövid úton távoztak. A következő bajnoki szezon nehéznek ígérkezik: a Lada előtt felrémlett a középcsapattá válás riasztó perspektívája.

Oroszországi tudósítónktól


© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi