Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Véget nem érő szappanopera

2009. május 25. 11:06 © handball.hu

Nem valósultak meg a Brassó álmai. Sem a bajnokságot nem nyerték meg, sem a Bajnokok Ligájában nem tudtak bent maradni, és még az EHF-kupa sem az övék lett ezek után. Cikkünkben a klub egyéves történetét ismerhetitek meg.

Herbert Müller pakolhat?
Herbert Müller pakolhat?
Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött minden, amikor a brassói vezetők úgy gondolták, elérkezett a pillanat, hogy véget vessenek az Oltchim uralmának a román bajnokságban, és végleg letaszítsák a hazai trónról. Ennek érdekében példátlan vásárlási hullámba kezdtek, amely az egész kontinensen végigsöpört, kezdve Oroszországtól – ahonnan Natalija Szpirovát hozták –, és befejezve Portugáliával, ahonnét Alexandrina Barbosával erősítettek. Sőt, Ázsiából a világ egyik legjobb szélsőjét is kiszemelték, Vu Szun Hit. Mindenféle játékost felkerestek, csábítottak nagyobbnál nagyobb értékű pénzajánlatokkal. Odáig jutottak a túllicitálással, hogy Barbosa szerződése jelenleg a világon a második legmagasabb összegű, csupán Bojana Popović előzi meg e téren. A meggyőzöttek sorában volt magyar is, horvát is, szlovák is, de a román válogatott Carmen Lungu, vagy Ionela Stanca is, akiket a pénzzörgés odavonzott.

Előzetes ígérgetések

„Világverő csapatot szándékozunk létrehozni Brassóban, amely egy, legfeljebb két éven belül Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatja magát. Nem hiába játszik majd nálunk a világválogatott szinte fele, Vu Szun Hi, Ionela Stanca, vagy akár Cristina Neagu” – hangoztatták büszkén minden írott vagy nem írott sajtóban az egyesület képviselői, vagy annak újságíró szószólói. Ezt a nagyratörő szándékot még jobban megerősítendő, az alakuló csodacsapat élére egy – szerintük – csodamestert állítottak, Herbert Müllert, aki a német bajnok Nürnberggel a lehetőségekhez képest nagyot alkotott a BL-sorozatban, ráadásul az osztrák női válogatott szövetségi kapitánya is.

Román bajnokság

Amint várható volt, Romániában mindenki kiemelten foglalkozott az „új csoda” születésével, de ahogyan ilyenkor szokás, hamar kijózanodtak a mámoros álmodozásokból. Rögtön az első hivatalos mérkőzés után, amelyet a Brassó a hazai bajnokságban játszott: a „csodacsapat” erejéből a HCM Nagybánya otthonában csupán egy döntetlenre futotta, ami a viszonyokat tekintve óriási szakadék a Vâlcea és a Brassó között. Ez az eredmény gyakorlatilag felért a bajnokság elvesztésével. A szezon kezdete előtt oly gyakran hangoztatott elképzelés – miszerint az elsőség sorsa apró dolgokon fog múlni, és kizárólag e két csapat párharca között – már az első forduló után füstbe ment.

Bajnokok Ligája

Mivel a Brassó számára az első célkitűzés a bajnokság megnyerése volt, amely ily hamar elúszni látszott, nekiveselkedtek a második teljesítésének. A Bajnokok Ligájában az első lépés az volt, hogy feljussanak a főtáblára. Igaz, hogy ennek érdekében nyerniük kellett a dániai selejtezőcsoportot az Ikast otthonában, de a már annyira dicsért csapatot mindenki képesnek érezte erre. Nagyszerű játékosai pedig készségesen nyilatkoztak a sajtóban arról, hogy meglesz az áhított feljutás, és csupán nüanszokon fog múlni egy esetleges, nem kívánt kudarc. A realitás eléggé csúnyán cáfolta a híres önbizalmukat, a sorsdöntő találkozón ugyanis az Ikast leradírozta a Brassót, és nem kevesebb mint 45 góllal tömte meg a kapuját, ami ezen a szinten rekordnak számít.

Viszályok

Gyülekezni kezdtek a fekete felhők az egyesület feje fölött, és nem csak az elpuskázott célkitűzések miatt, hanem anyagi gondok is nyugtalanították a főszponzor életét. Úgy tűnt, a kezdeti nagy ígérgetéseknek, vastagon aláírt szerződéseknek kevés a realitása, hiszen azoknak nem igazán volt pénzügyi fedezete. Mind több hír látott napvilágot arról, hogy egyes játékosok hónapokig nem kaptak fizetést. Azonban érdekes módon nem mindenki ugyanúgy élte meg a gazdasági válságot. Több román válogatott tag – ha késve is, de – hozzájutott a béréhez, ellenben az idegenlégiósokkal, akik nem kaptak semmit. Ennek a „csapatépítő” szellemnek meg is lett az eredménye: belső viszályok robbantak ki a játékosok között, sokan perrel fenyegették a vezetést, ha nem teljesítik a vállalt kötelezettségeiket. Panasszal fordultak a román szövetséghez annak érdekében, hogy szabadon igazolhassanak más klubokhoz. Néhányan nem bonyolították az ügyet: köszönés nélkül távozott Natalija Szpirova és Miriam Šimáková.

EHF-kupa

A játékosok inkább ígéreteket kaptak, mintsem pénzt. Sőt, elveszítették egyik legjobb játékosukat, Cristina Neagut, aki a nagy riválishoz húzódott - igaz, rosszabb szerződés birtokában, amelyet viszont könnyebb betartani. Mindezek ellenére a Brassó bejutott az EHF-kupa elődöntőjébe, amelynek első felvonásában egy kitűnő döntetlent értek el Estellában, az Itxako otthonában. Ennek köszönhetően az addig elég szűkmarkú Teodor Florescu üzletember – nagyvonalúan – egy havi fizetést utalt minden egyes játékos számlájára. Most azon folyt a vita a csapaton belül – amely a sajtóban is kiszivárgott –, hogy melyik ellenféllel találkoznának legszívesebben a nagy döntőben. Azzal a Lipcsével, amelynek játékát Müller mester jól ismerhette, hisz gyakran találkozott velük a német bajnokságban, vagy a Dinamo Volgográddal, amely akkor vezette a bajnokságot, az orosz csapatok viszont elég halványan muzsikáltak például az európai kupákban. A Volgográd például elég körülményes módon jutott tovább a Ferencváros ellenében. A lehetséges ellenfelek feltérképezésébe vetett munkában annyira belemélyedtek, hogy közben elfelejtették, hogy egy visszavágó még maradt a spanyol gárda ellen. A leírt Itxako pedig nyert is egy góllal Brassóban, és ezzel Müllerék utolsó álma is szertefoszlott.

Újabb ígérgetések

A helyzet azóta is változatlanul képlékeny maradt, a játékosok, és persze az edzők is vágynak elmaradt jutalmukra. Vannak viszont vadonatúj ígérgetések. Az például, hogy a vezetőség immár vállalja minden aláírandó szerződésnek a betartását, ha az alkalmazottak is beleegyeznek a fizetések csökkentésébe. Az egyszemélyes főszponzor, Teodor Florescu pedig külön szándékozik tárgyalni minden egyes játékossal, aki jelzi maradási szándékát. Csakhogy itt az újabb meglepetés! Az első ilyen jellegű beszélgetések elmaradtak, s hiába várták a játékosok a kijelölt helyen, a kitűzött időpontban, Florescu nem jelent meg, és senki sem tudta, miért, de még azt sem, hogy hol tartózkodott. „Teljes mértékben kiábrándító Florescu úr magatartása. Azt sem tudom, mit mondjak a lányoknak. Arról volt szó, hogy elsőként találkozik Horvattal és Barbosával, még mielőtt azok a nemzeti válogatott rendelkezésére állnak. Egyik találkozó sem valósult meg” – mondta keserű szájízzel Herbert Müller a Gazeta Sporturilorban.

Müllernek távoznia kell?

És hogy a helyzet még zavarosabb, a kép még homályosabb legyen, egy új fejlemény látszik tetézni az eddig történteket. Belső forrásokból arról értesültek a ProSport újságirói, hogy Herbert Müller már nem élvezi a vezetőség bizalmát, különösképpen a főszponzorét. Felróják neki, hogy minden kitűzött célt elbukott. Még azt a KEK-döntőt is, amelyet a csapat Târcă edzősége alatt játszott, pedig az idei keret sokkal erősebb volt. Ráadásul ezt a sikertelen sorozatot tetézi a csapaton belüli fejetlenség, a játékosok közötti marakodások és a fegyelmezetlenségek, amelyek abban nyilvánultak meg, hogy napokig nem jelentkeztek az edzéseken. Florescu úr végül adott jelt magáról, és válaszolt a lap munkatársának afelől, hogy igazak ezek a felröppent hírfoszlányok: „Komolyan fontolóra veszem, hogy tovább folytatjuk-e Herbert Müllerrel a következő szezont. Egyelőre nem keresünk utódot. Sok minden függ majd a négyszemközti beszélgetésünktől.”

Új jövő?

Lehetséges, hogy új fejezet kezdődik e véget nem érő szappanoperában? Eltávolíthatják azt az embert, aki legtöbbször azt nyilatkozta, hogy maradna a csapatnál, és azt, hogy a nehézségek és viszontagságok ellenére folytatni szeretné az alig egy éve megkezdett munkát. Azt, aki a jól jövedelmező németországi állását feladta, hogy Romániában egy „világverő alakulat” felépítésében fáradozzon.

Sokak véleménye szerint mégis inkább elkeseredett nyilatkozatai – amelyekben megkérdőjelezte a főszponzor komolyságát, – mintsem az eredménytelensége az okai az esetleges eltávolításának.

Brassó: Müller maradna
Újra döntőben az Itxako

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi