Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

„Jóval több a pozitív visszajelzés”

2009. május 12. 19:16 © handball.hu

Az EHF a női BL elődöntői előtt vezette be a titkos bíróküldés módszerét, melyet a döntő két találkozójára módosított. A változtatás okáról és hátteréről az EHF Játékvezetői Bizottságának vezetőjét, Andorka Sándort kérdeztük.

„Jóval több a pozitív visszajelzés”
handball.hu: A BL női mezőnyében az elődöntők előtt került bevezetésre a titkos bíróküldés, most, a döntőkre pedig ismét visszatért az EHF az ezt a döntést megelőző verzióhoz. Minek köszönhető ez? A tapasztalatok alapján nem látszott életképesnek, nem lehetett megvalósítani ezt az elképzelést?
Andorka Sándor: Az életben mindig vannak váratlan szituációk és fordulatok. Alapvetően és általában ezt az elvet az EHF továbbra is tartani kívánja. Ez alól kivételt a női vonalon a két finálé-mérkőzés jelenti, minden más esetben marad az eredeti változat, legalábbis a szezon hátralévő részében. Ennek prózai oka van: mind a két találkozó olyan helyszínre került, melyek mind a játékvezetők, mind pedig az ellenőrök számára nehezen megközelíthetőek, és már maga az utaztatás sem egyszerű, így szükség van hozzá a rendező csapat segítségére.

handball.hu: Az első összecsapásnál ezt miként oldották meg?
Andorka: Fontosnak tartottuk biztosítani, hogy a játékvezetők továbbra is minden gyanú felett maradjanak. Éppen ezért a döntő első csatájára a bírók Koppenhágából az ellenőrrel együtt érkeztek Aalborgba. Ott egy, a hazai csapat által biztosított autóval közelítették meg a dán együttes által rendelkezésre bocsátott szállodát.

handball.hu: A második mérkőzés esetén is ugyanerre a megoldásra kerül sor?
Andorka: A veszprémi visszavágóra is hasonlóak a kondíciók. A mérkőzés ellenőre Budapestre érkezik, ezt követően a győriek gondoskodnak a szálláshelyre szállításáról. A két játékvezető Bécsből indul, onnan az EHF egyik munkatársa segíti őket a szállodába érkezésben. Ott találkoznak a meccs hivatalos ellenőrével, és ez lesz az a pillanat, mikor a dán csapat is értesítve lesz a személyükről. A bírók és az ellenőr magyarországi tartózkodása alatt a vendéglátásról az ETO-nak kell gondoskodni.

Mindenképpen az volt a változtatás fő megkönnyítője, hogy az EHF által a döntő esetére rögzített feltételeket egyik csapat saját csarnoka sem tudta teljesíteni, így az extrém helyzet mindkét oldalon előállt. Emiatt mindkét klub részére azonos kondíciókat tudtunk létrehozni. A döntés megszületése után mindkét együttes részére ugyanazt a tartalmú értesítő levelet küldtük ki az elmúlt hét elején, amelyben az EHF tájékoztatta őket az összes szervezési kérdésről, hogy pontosan mi is a teendőjük a játékvezetőkkel és az ellenőrrel kapcsolatosan. Ebben olyan információk voltak, mint például, hogy mikor derül fény a bírópáros személyére, vagy mikor kell a technikai értekezletet megtartani.

handball.hu: Az eddigi mérkőzések tapasztalatai alapján sikeresnek mondható a titkos bíróküldési rendszer bevezetése?
Andorka: Tudjuk, a napi élet tapasztalataiból kiindulva is, hogy akadtak bizony nehézségek, hogy két órával a találkozó előtt kell a csarnokba érkezni, és a személyükre csak akkor derülhet fény. Ebben az esetben, a gyanúsítási botrány után viszont annyi volt a feladatunk, hogy minél inkább zökkenőmentesen, mindkét érintett fél számára fair és egyenlő feltételeket biztosítsunk ebben a kialakult extrém szituációban.

Teljes körben próbáljuk ezt a kérdést folyamatosan figyelemmel kísérni. A csapatok részéről egyértelműen pozitív visszajelzéseket kaptunk idáig. Az első mérkőzéseken, a férfi BL-negyeddöntők alatt a klubok érdeklődéssel fogadták ezt a megoldást, de már akkor látszott, hogy ez nem egy rossz ötlet. Ma már nem is számít szenzációnak, „beleszoktak” a csapatok. Ugyanígy a játékvezetőket is folyamatosan kérdezzük a tapasztalataikról. Ők mindössze néhány kisebb dologban jeleztek kellemetlenségeket. Többen túl korainak tartják két órával a mérkőzés megkezdése előtt a csarnokba érkezést, ezt én, mint egykori játékvezető, el is fogadom. Mások lényegesen érzékenyebbek a saját nemzetiségükre, és hiányolják, hogy nem kerül kifüggesztésre a nemzeti színű zászlójuk. Ez pedig érthetően sok esetben két óra alatt megoldhatatlan feladat. Összességében viszont azt mondhatjuk, hogy szerencsére jóval több a pozitív visszajelzés, mint a negatív.

handball.hu: Vanyus Attila említette nekünk korábban az aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy a titkos bíróküldés megnöveli az eddig sem alacsony kiadásait a klubnak. Eddig ugyanis lehetőségük volt arra, hogy a játékvezetőket, ellenőröket abban a szállodában pihentessék, mellyel kedvezményes megállapodásuk van, míg az EHF egyéb helyet választ.
Andorka: A szövetség egy utazási irodával áll szerződéses kapcsolatban, aki lényegesen kedvezőbb kondíciókat biztosít számunkra mind az utazások, mind a szállások vonatkozásában, mint ha valaki privát személyként megy oda. Nekünk egyetlen dolgot kell szem előtt tartanunk, hogy a gyanú legminimálisabb árnyéka se vetődjön fel a bíróink személyét illetően. Nekünk is egyszerűbb lenne a dolgunk, ha nem kellett volna ezeket a feladatokat átvállalni, de – mint tudjuk – ez egy rendkívüli helyzet volt, mely azonnali intézkedéseket kívánt meg tőlünk. A szezon után természetesen nekünk is újra kell gondolnunk az eddigieket, felül kell vizsgálnunk, hogy jó-e így ez a rendszer, vagy mit kellene csiszolni rajta, esetleg vissza kéne-e térni az eredeti módszerhez.

handball.hu: Megtudhatunk esetleg valamit arról, hogy állnak a vizsgálódások a felbukkant vesztegetési kísérletekkel kapcsolatban?
Andorka: Az EHF Fegyelmi Bizottsága pont ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig ül össze Bécsben. Minden illetékes és érintett féltől bekérte az írásos jelentést, és az érdemi munka ezt követően veheti kezdetét.

Dán segítséggel érkeztek a bírók
Andorka Sándor: Derült égből villámcsapás
Vanyus Attila: Erkölcsi megtisztulás kellene
Titkos bíróküldés női vonalon is?

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi