Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Vértennek tanítványai is szorítanak

2009. január 22. 16:30 © handball.hu

Az ehfCL.com nyolc héten át tartó interjúsorozatában a kézilabdavilág legnagyobb ászai közül csemegéz, őket mutatja be olvasóinak. A sort éppen a mi Vérten Orsolyánk nyitja, akit sportágában 2008-ban hazánk legjobbjának választottak.

Vértennek tanítványai is szorítanak
handball.hu: Más sportágakban is kipróbáltad magad, mielőtt leragadtál a kézilabdánál?
Vérten Orsolya: Gyermekként három és fél éven keresztül úsztam, ám ebben ott nem volt sikerélményem, nem szereztem érmet. A szüleim szerint mégis szerettem, de ők próbáltak másfelé terelni, hogy inkább olyan sportot válasszak, amelyben eredményes lehetek. A kosárlabda ugyan tetszett, de alacsony termetű voltam hozzá. Édesapám azt javasolta, hogy válasszak inkább a röplabda és a kézilabda között, de a triatlon is szóba került.

handball.hu: Végül miért pont a kézilabdát választottad?
Vérten: Mert a Vasas-pályától alig öt percre laktunk, s csak át kellett sétálnom a csarnokba. Úgyhogy tizenhárom éves korom körül bele is vetettem magam az edzésekbe. Először (két meccs erejéig) jobbszélsőként, majd balszélsőként próbáltam ki magam, végül irányító vált belőlem.

handball.hu: Mikor kötöttél ki a balszélső posztján?
Vérten: A Vasas felnőtt csapatának akkori edzője, Zsiga Gyula tett ide, de a mai napig nem tudom eldönteni, hogy melyik pozícióban szeretek jobban kézilabdázni, balszélen, vagy irányítóként.

handball.hu: Akkoriban még sikeresebb volt a Vasas, mint manapság...
Vérten: Amikor a felnőttekhez kerültem, a negyedikek lettünk a bajnokságban, ezután viszont szépen lassan elfogyott a pénz, sokan elhagyták a csapatot. Zsiga Gyula távozása után fél évvel lehetőségem adódott rá, hogy a Győrhöz igazoljak, hiszen a Vasasnak átlövőre volt szüksége, az ETO-nak pedig szélsőre. Így került Prok Bea a Vasashoz, én pedig Győrbe.

handball.hu: Hogy érezted magadat új klubodban?
Vérten: Nagyszerűen, hiszen már az első évben EHF-kupa-döntőt játszottunk a Siti Beával felálló dán Ikast ellen, igaz, sajnos kikaptunk. Innentől kezdve azonban minden évben bajnoki döntőt játszottunk, illetve az utóbbi években rendre a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé jutottunk.

handball.hu: Az ETO-t évek óta a BL egyik esélyeseként emlegetik, ám a végjátékban nem jön ki a lépés. Mi volt eddig ennek az oka, illetve elég érettnek tartod-e az idei csapatot legalább egy döntőbe kerüléshez?
Vérten: Minden szezon kezdetén képesnek tartottam magunkat kiemelkedő eredményre, ám rendre nem várt történések jöttek közbe. Bár a tavalyi BL-elődöntőben a Zvezdát idegenben le tudtuk győzni, különösen fájó, hogy éppen hazai pályán kaptunk ki, és így kellett búcsúznunk a versenytől. Idén azonban az, hogy idegenben az Ikastot, a Kometalt és a Zvezdát is legyőztük, okot adhat arra, hogy a fináléba kerüljünk. Örülök a középdöntőcsoport-sorsolásunknak is, hiszen a közeli helyszínek miatt rengeteg szurkolónk el tud kísérni bennünket. Remélem, hogy ez a tény, illetve az, hogy képesnek tartom magunkat akár mindhárom ellenfelünk elleni idegenbeli győzelemre, esélyt ad a továbbjutásra.

handball.hu: Több magyar lány ellen is pályára léptek majd a középdöntőcsoportok küzdelmei során. Mit gondolsz, ez előny, vagy hátrány számotokra?
Vérten: Nem mondanám előnynek, ám olyan szempontból mindenképpen örülök, hogy találkozhatok a Valceánál légióskodó Borbás Ritával, aki az egyik legjobb barátnőm. Úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki erre vágyik, ki kell magát próbálnia külföldön. Nekem is megfordult már a fejemben a gondolat, nemrég lett is volna rá lehetőségem, de valamiért nagyon szeretek itthon játszani, és biztosan a családom nélkül is nehezen bírnám.

handball.hu: Ha már a családnál tartunk: anyukád személyében egy igen közelálló törzsszurkolód is van...
Vérten: Nemcsak ő, hanem apa is kijár a meccsekre, amikor csak tud. Egészen gyerekkorom óta minden mérkőzésen a helyszínen szurkolnak, nekem pedig jó érzés, hogy kíváncsiak rám. Ha sportoló lesz, biztos, hogy majd én is elkísérem a gyermekem, ha nem bánja.

handball.hu: Az edzések mellett gyerekekkel is foglalkozol, mesélnél erről bővebben is?
Vérten: Két és fél éve szakosztályigazgatónk, Vanyus Attila javasolta, hogy nézzek meg egy általános iskolás elsősökből és másodikosokból álló csapatot, azóta tartok edzéseket a kicsiknek. Szívesen vállaltam a feladatot, hiszen régi vágyam, hogy gyerekekkel foglalkozhassak. Minden évben új csoport, új elsős és másodikos kislányok kerülnek hozzám, de volt már ötödik és hatodik osztályos csoportom is. A kicsiknek heti két edzés tartok, a nagyobbaknak pedig egyet. Örömmel mondhatom, hogy több tehetséget is felfedeztem, köztük nagyszerű balkezest is. Tanítványaim közül főképp az idősebb korosztály képviselői gyakran megfordulnak ETO-meccseken is.

handball.hu: Ezek szerint pályafutásod után szívesen edzősködnél is?
Vérten: Elkezdtem a tanítóképzőt, és be is szeretném fejezni, mert gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Bár harminc évesen igen nehéz elkezdeni a tanárnői pályát, de szívesen dolgoznék például az ETO egyik utánpótláscsapatánál is. Persze addig még sok mindent kell tanulnom.

handball.hu: Ha nem a gyerekekkel foglalkozol, mivel ütöd el a szabadidődet?
Vérten: Szeretek moziba járni és a csajokkal színházba. Ha van egy kis időm, általában inkább pihenek, vagy akár közértben, akár ruhákat vásárolok. Elég sűrűn járok haza Gyömrőre is. Ez egy olyan Pest közeli kisváros, amely mindig megnyugtat. Bár a pezsgésre is szükségem van, mégis a csendesebb életet szeretem jobban, ezért sem Pesten lakom.

handball.hu: Kikkel szerettél a legjobban játszani karriered során?
Vérten: Mindenkivel, hiszen olyanokkal kézilabdáztam, kézilabdázom együtt, akikkel élmény együtt játszani. Azért külön kiemelném fiatalabb korom meghatározó egyéniségét, Erdős Évát, hiszen őt emberként és játékosként is igen sokra tartottam, tartom.

handball.hu: Melyek a legjobb emlékeid eddigi pályafutásodból?
Vérten: Klubszinten az, amikor legelőször, 2003-ban nyerni tudtunk Dunaújvárosban. Görbiczen, Sirinán és rajtam kívül mindenki ifi korú volt a csapatban. Anita a balátlövő poszton szerepelt, én pedig irányítottam. Válogatott-szinten pedig a pekingi olimpián a románok ellen sikeresen megvívott negyeddöntő.

handball.hu: A magyar válogatott jó ideje leszállóágban van az eredményeket és a játék képét tekintve is. A pekingi negyedik hely kiugró eredménynek számít. Te hogy látod, mi a hanyatlás oka?
Vérten: Úgy gondolom, hogy például Norvégia válogatottja olyan képességű játékosokból áll, hogy ha cserélnie kell Marit Breiviknek, akkor egy ugyanolyan teljesítményű embert tud pályára küldeni, mint az előtte lévő. Azért az Eb-8. helynél többre tartottam volna magunkat, persze többen nem voltak velünk Macedóniában. Úgy gondolom, ha Tóth Timi és Mehlmann Ibi visszatér, nagy sanszunk van, hogy újra a legjobb négy közé kerüljünk.

Vérten Orsolya adatlapja:

Posztja: balszélső
Születési helye: Budapest
Születési ideje: 1982. július 22.
Magasság/súly: 170 cm/69 kg
Válogatottság/gól: 85/250
Eddigi klubja: Vasas SC
Nevelőedzői: Gyömörey István és felesége
Eddigi edzői: Czirjék János, Palásti László, Róth Kálmán, Konkoly Csaba
Eredményei: világbajnoki bronzérmes (2005), junior vb-ezüstérmes, EHF-kupa ezüstérmes (2004, 2005), háromszoros magyar bajnok (2005, 2006, 2008), kétszeres magyar bajnoki ezüstérmes (2004, 2007), kétszeres magyar bajnoki bronzérmes (2002, 2003), négyszeres Magyar Kupa-győztes (2005-2008), a pekingi olimpia All Star csapatának tagja (2008), a legjobb magyar kézilabdázónő (2008)

A portrésorozat követező részeiben Andrea Lekicset, Oh Seong Okot, valamint a Lunde-ikreket mutatja be a ehfCL.com oldal. Az interjúk fordításait teljes terjedelmében közöljük.

2008-ban Vérten a legjobb
Vérten az All Star-csapatban

handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi