DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYqE6jO1' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST A mindenkori ellenfél, Magyarország | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

A mindenkori ellenfél, Magyarország

2008. december 3. 14:30 © handball.hu

Néhány órával a magyar válogatott Eb-debütálását megelőzően a román sajtóból mazsoláztunk, miként is készülnek az örök rivális, azaz Magyarország ellen.

Magyar - román a 2007-es vb-n
Magyar - román a 2007-es vb-n
"A román nőikézilabda-válogatott az első nehéz feladat előtt áll az új edző, Radu Voina korszakában" - írja a Gazeta Sporturilor beharangozóként a mai találkozó előtt. Lányaink hihetetlenül nehéz csoportból kénytelenek kivívni a továbbjutást, mondhatni egy "tűzcsoportból", amelyben egyik nagynevű válogatott biztosan be fog égni.

A Voina mester által kiválasztott keret nagy változásokon ment keresztül ahhoz képest, amellyel Gheorghe Tadici, a volt szövetségi kapitány rendelkezett az olimpián. Több játékos a régi gárdából nincs most jelen: Valeria Beşe műtét miatt, Adriana Nechita és Tereza Tamaş egészségügyi gondokkal küzdenek, Ionela Stanca lemondta a válogatottságot, Aurelia Brădeanu pedig anyai örömök elé néz. Ezen hiányzók mellett lehet még megemlíteni a már korábban visszavonult Steluţa Lucát, vagy a még nem teljesen felépült Cristina Vărzarut. E fontos embereket felváltja ezúttal az új generáció, mely igen ambiciózus, ám még nem igazán rendelkezik tapasztalattal: Florentina Grecu kapus, Daniela Crap, Melinda Geiger, Oana Manea, Paula Ungureanu, vagy épp Cătălina Cioarec. Fontos visszatérő azonban Oana Şoit, a Spanyolországban szereplő átlövő, aki nem mellesleg húsz gólt szerzett az idei Bajnokok Ligája-fordulókban.

Két jelenlegi csoportbeli ellenfelükkel, Magyarországgal és Franciaországgal szemben elvérzett a román válogatott a 2008-as olimpián. Először a mindenkori ellenfelüknek tartott magyarokkal szemben, amikor is a szomszéd ország játékosai egy pillanatig sem adtak nekik esélyt valami reményre azon azon a rosszemlékű találkozón, majd a gallok is túljártak az eszükön egy drámai, két hosszabbításos meccsen. E pillanatban Magyarország tűnik a legkeményebb diónak, miközben a franciák erejét sem illik lebecsülni. Talán Dánia tűnik könnyebb falatnak, hisz már nem képviselik azt a köztudottan erőteljes játékot, amit korábban. Lehet, hogy az elit társaságból való utóbbi időbeli távolmaradásuk érződni fog játékukon.

Annak ellenére, hogy Románia egy eléggé rutintalan társaságot küldött Szkopjéba, mégis második favoritként vannak kikiáltva Norvégia után, ami persze nagy megtiszteltetés, de egy nehéz pszichológiai nyomás is egyaránt. "Szerintem túlértékelnek minket e pillanatban, amit nem könnyű elviselni. Túl kell tenni magunkat e nyomáson, és csapatként játszani az Európa-bajnokságon, nem csupán egyéni villongásokkal, és akkor várhatóan ott lehetünk a legjobbak között" - nyilatkozta Radu Voina, a román szövetségi kapitány.

A románok keddi edzésén lezajlott tegnap, ahol a legtöbb hangsúlyt a védekezésre, illetve az ellentámadásra fordították. Voina Vérten Orsolyát és Görbicz Anitát tartja a legfőbb veszélynek a magyar táborból: "Vérten remekül indítható ellentámadásban, muszáj lesz megakadályozni, Görbicz pedig mindig veszélyes, bármilyen formában is van. Ha tudjuk minél távolabb tartani őket a kapunktól, akkor lehet esélyünk.

Elégedett vagyok az eddig végrehajtott munkánkkal. A lányok már ráhangolódtak a nagy mérkőzésre, és reméljük, keményen megkarmolják holnapi ellenfelüket - persze átvitt értelemben".

Ehhez kapcsolódva egyébként a mester ilyen buzdításokkal hergelte tanítványait: "Legyetek kőkemények! Tudom, hogy a lányok érzékenyek egyes testrészeiknél, ne kíméljétek őket, mert ők sem teszik majd ..."



Adina Meiroşu így nyilatkozott kedden:

"Társaimmal együtt derűlátó vagyok, s remélem, közösen elérjük a kitűzött céljainkat. Mondom ezt azok ellenére, hogy minden kezdet a legnehezebb, a mostani pedig különösen, hiszen pont az elején az örök riválisunkkal csapunk össze, a magyarokkal. Mindent ki kell majd hoznunk magunkból, hogy győzelmi esélyünk legyen.

Egyes játékosok számára talán egyfajta visszavágóként is tűnhet a pekingi vereség után ez a találkozó, mások viszont nem is voltak kint az olimpián, így kevésbé érintettek. Részemről ezt nem tekintem visszavágónak.

Minden csapat épít új stratégiai elemeket a játékába, amivel meg akarja lepni ellenfelét. Nyilván a magyarok is ezt teszik majd, de mi is. Remekül ismerjük egymást, de azért még marad hely meglepetésekre is.

Minden tőlem telhetőt meg akarok tenni, és mindent kiadni magamból a pályán az Európa-bajnokságon, evvel segítve csapatomat a magas célkitűzések eléréséhez. Egyelőre nagyon jól érzem magam, igaz, van némi feszültség bennem, de ez természetes. Roppant fontos minden kezdet, hogy megadja a hangulatot, a mostani pedig különösképpen. Mindnyájan a sikeres debütálást várjuk!"



"Nem játszik Oana Manea?" - teszi fel a kérdést a ProSport.
A játékos állítólag hátfájdalmakkal küszködik, emiatt nem is vett részt az utolsó közös edzésen.



A volt szövetségi kapitány , Gheorghe Tadici is megszólalt egy rövid értékelő erejéig:

"Először is szeretnék sok sikert kívánni a lányoknak és az őket felkészítő edzőknek, mert nagy támogatásra van szükségük. Remélem, hogy Románia az eddigi legjobb Európa-bajnoki szereplést fogja elérni Macedóniában, és éremmel tér haza. Az elődöntő mindenképpen elérhető célnak tűnik ettől a csapattól. Nagyon erős együttest alkotnak, a fiatalok pedig kiugróan lelkesek, tehát minden feltétel adott a bizakodásommal kapcsolatban. Ráadásul a világ legjobb kapusa a mi válogatottunkat erősíti, így nehéz veszíteni bárki ellen is.

Feltétlenül Magyarország képviseli a legnagyobb erőt a csoportunkban; nehéz és kemény ellenfél! Az is igaz, hogy a magyarok nem mindig a pályán a legveszélyesebbek... leginkább azon kívül... Ellenük játszva a válogatottal vagy akár klubszinten, mindig a legnagyobb veszélyt a saját csapatom jelentette.

Franciaország egy nagyon gyenge együttes jelenleg, mivel alapjátékosok sora távozott tőle. Dánia esetén a jelennek egyáltalán nincs sok köze egykori nagy múltjához. Egy fiatal gárda, akit okosan, szorgalmas munkával nem olyan nagy feladat legyőzni.

Az Európa-bajnokság megnyerésére egyértelműen Norvégia a legnagyobb ellenfél. Számomra azért ők a favoritok, mert mindig harcosként küzdenek a pályán, soha nem adják olcsón a bőrüket, vért kell izzadni ellenük minden találkozón, és sokszor az sem elég a győzelemhez. Nem hiszem, hogy a nagy nevek hiánya problémát jelent majd a román csapatnál, mert úgy vélem, az edzők megtalálták a megfelelő megoldásokat minden szinten a jelenlegi kerettel."

handball.hu

További hírek