Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Stanca lemondta a válogatottságot

2008. október 29. 12:55 © handball.hu

A ProSport napi sportújság tényként közli: Ionela Gâlcă-Stanca visszavonult a román válogatotttól. A mindössze 27 éves játékos nem vállalja többet a nemzeti szín képviseletét, döntését egészségügyi gondokkal indokolja.

Stanca lemondta a válogatottságot
A Román Kézilabda Szövetség válaszként drasztikus szankciókkal fenyeget: többek között felfüggesztené Stanca játékjogát jelenlegi klubcsapatánál, a Brassónál.

Bensőséges berkekből hasonló hírek szivárogtak ki más kiváló játékosok felől is: Carmen Amariei-Lungu és Luminiţa Huţupan-Dinu neve is felmerült. Az ok egyszerű: nem akarják nevüket adni egy esetleges leszerepléshez a közelgő macedóniai Európa-bajnokságon, ugyanis egyre többen állítják, hogy nem csak Tadici és tanítványai között volt (van) feszültség, hanem a játékosok közt is, a magyaroktól elszenvedett csúfos olimpiai vereség után pedig mindezek a lappangó ellentétek felrobbantak.

Most a csapat emblematikus alakja, talán legjobbja, Ionela Gâlcă-Stanca jutott erre az elhatározásra. A hölgy a dániai Világkupa után jelentette be döntését, ahol a román nemzeti együttes a hátsó kapun hagyta el a viadalt, pedig nagy elánnal és bizonyítási vággyal vágott neki, hogy elfeledtesse az olimpiai rémálmot. Szereplése viszont csak erősítette a tényt: a román női kézilabda pillanatnyilag leszállóágban van.

Talán ez is fontos tényező Ionela elhatározásában, habár ő csak egy okot említ: "Egészségügyi problémáim miatt képtelen vagyok további magas szint folytatni az eddigi munkát, úgy a válogatottnál, mint a klubcsapatomnál. Nagyon fáj az egyik térdem, amely egyszerűen nem bírja a folytonos megerőltetést ennyi felkészülés és tétmérkőzés során. Ez az egyetlen ok, ami arra késztetett, hogy lemondjam további szereplésemet a nemzeti csapatban, és emiatt nem játszottam a Világkupán sem a németek ellen" - közli a hivatalos lemondólevélben, melyet a román szövetségnek címzett.

A játékos már tájékoztatta elhatározásáról a szövetségi kapitányt, Radu Voinát is, akinek minden erőfeszítése a meggyőzésre kudarcot vallott. "Ionela Gâlcă a világ legjobb beállója, így roppant nagy szükségünk lenne rá az Európa-bajnokságon. Igaz, hogy az utóbbi években nagy fizikai terhelést róttunk rá, és talán az egész korosztályára a minél fényesebb sikerek érdekében, de szerintem ő még mindig létfontosságú a válogatott játékának szempontjából, és fizikálisan is bírja még" - nyilatkozott a mester az újságírók érdeklődésére.

Érthető, hogy a hivatalos dokumentum egyáltalán nem esett jól a román szövetségnek, különösképpen annak elnökének, Cristian Gaţu úrnak, aki egyébként is nagy terveket szövöget egy-egy világverseny előtt. Így ez a "mélyütés" nagyon érzékenyen érintette, úgy tűnik, álmait újra kell értékelnie már a viadal kezdete előtt.

A hírt nem is hagyta szó nélkül, az első fenyegetések már el is hangzottak a szájából: "Aki nem felel meg fizikailag a válogatottunk számára, az a klubcsapatánál sem képes szerepelni."

Egyúttal megkérte Teodor Florescut, a brassói csapat főszponzorát, hogy lépjen közbe az ügyben, és beszélje rá játékosát, hogy vonja vissza határozott állítását.

"Remélem, nem fajul odáig a dolog, hogy eltiltsanak a játéktól. Képtelen vagyok tovább ennyi fájdalomcsillapító gyógyszert szedni, ennyi injekciót kapni" - védekezett a játékos. Klubedzője, Herbert Müller pedig mellé állt: "Ionela nincs nem egyedüliként van ebben a helyzetben: Steluţa Luca esete tudomásom szerint hasonló. Ő is egészségi okok miatt vonult vissza a nemzeti csapattól, mégis játszik a klubjánál, az Oltchim Rm. Vâlceánál. A játékos tett annyit a válogatott érdekében, hogy tisztességesen viselkedjenek vele szemben. Teljesen más bánásmódot érdemel.”

Voina, második nekifutásra
Mégsem vonulnak vissza

handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi