DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MY3xgW4c' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST Az itthonhagyott csapatorvos esete | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Az itthonhagyott csapatorvos esete

2008. augusztus 28. 9:28

Mint ismeretes, nem lehetett a nőikézilabda-csapat mellett a pekingi olimpián a válogatott keretorvosa, a győri dr. Balogh Péter, aki úgy döntött, megvárja az ötkarikás játékok végét, de mindenképpen szerette volna feltárni maradásának okait.

Dr. Balogh Péter (jobbra) csapatorvos Pekingben nem lehetett ott Görbiczék mellett
Dr. Balogh Péter (jobbra) csapatorvos Pekingben nem lehetett ott Görbiczék mellett
„Úgy gondoltam, nem lett volna elegáns, ha a versenyek közben szólalok meg, ám szakmai becsületem miatt szerettem volna elmondani, mi is történt valójában" – kezdte dr. Balogh Péter.

A keretorvos itthon hagyásának jelentősége akkor erősödött fel, mikor az elutazás előtti napokban Görbicz Anita, a válogatott irányítója súlyos égési sérülést szenvedett. Hála a kiváló hazai kezelésnek, a világklasszis irányító tulajdonképpen a rajtra majdnem teljesen rendbejött.

Az olimpiai esküt még letette

„Szerencsére elég gyorsan gyógyult Anita lábfeje, s mindenki láthatta a meccseken, hogyan, milyen állapotban játszott "Görbe". Azt hiszem, az elődöntőbe jutásban óriási szerepe volt" – kezdte Balogh doktor, akit egyébként a keretorvosi tisztségéről márciusban lemondott dr. Tállay András helyére április elején nevezte ki a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).

„Kiss István elnök és Hajdú János szövetségi kapitány kért fel erre a posztra, amit én megfontolás után el is fogadtam. Az erről szóló határozatot Sinka László főtitkár az MKSZ nevében, a sportkórház főigazgatójának, dr. Berkes Istvánnak is megküldte. A Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére az MKSZ leadta a Pekingbe utazó stáb névsorát, melyen az én nevem is szerepelt, s még az olimpiai eskütételen is jelen voltam" – kezdte az orvos, aki megbízatását követően azonnal felvette a kapcsolatot dr. Tállay Andrással, mint az olimpiai orvos csoport vezetőjével, hogy mi a teendője az olimpiai orvosi kvalifikációval kapcsolatban.

Eddig nem kellett szakvizsga?

„Legnagyobb meglepetésemre ő ekkor azt közölte, nincs módjukban szerződést kötni velem, mivel nincs sportorvosi szakvizsgám és egy korábbi miniszteri rendelet a keretorvosi tevékenységet ezen szakvizsgához köti. Nem mellékesen az évekkel ezelőtti miniszteri rendelet megjelenése után Tállay András még évekig volt szakvizsga nélkül a válogatott keretorvosa, míg az is tény, hogy az olimpiára kiutazott tíz orvosból volt olyan, akinek jelenleg sincs szakvizsgája…" – tette hozzá Balogh Péter, aki egyébként nem „nyeretlen kétéves", elvégre a győri orvos sebész, baleseti sebész, kézsebész szakorvos és a balesetsebészeti osztály vezető főorvosa, 1986 óta tevékenykedik csapatorvosként a győri női kézilabdacsapat mellett, míg 1995 óta tagja az MKSZ orvosbizottsága elnökségének. Emellett 1997 és 2006 között a magyar női juniorválogatott csapatorvosa is volt. Az 1995-ös osztrák-magyar rendezésű női kézilabda-vb győri helyszínének egészségügyi és doppingellenőrzési bizottság vezetőjeként szervezte az esemény egészségügyi biztosítását, csakúgy, mint a 2001-es győri női junior kézilabda-vb-n, ahol még a csapatorvosi teendőket is ellátta. Végül, de nem utolsósorban a 2004-es női Európa-bajnokság győri helyszínének egészségügyi biztosítását is megszervezte.

Balogh Pétert a második meglepetés akkor érte, mikor az olimpiai keret zalakarosi edzőtáborában megjelent egy szakvizsgával nem rendelkező orvos, a sportkórház csapatorvosi megbízásával, aki aztán szintén nem utazott.

Még él a szerződése

„Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy előtte a tatai edzőtáborban töltött hét során még én voltam a csapattal, kidolgoztam a válogatott táplálék kiegészítő és energiapótló, regeneráló tervét, beszereztem a szükséges szereket. Ami még leginkább fáj, hogy a szövetség részéről egyedül Kiss István elnök állt ki mellettem, aki a MOB júliusi ülésén fel is szólalt, felháborodásának adva hangot a fentiek miatt. Az ülésen résztvevők – köztük Borkai Zsolt polgármester – is az MKSZ mellett szólaltak fel, melynek következtében az olimpiai bizottság kijelölt egy bizottságot az ügy elrendezésére. Nem hivatalos információim szerint a bizottság tagjai között volt többek között Schmitt Pál elnök és dr. Kamuti Jenő is, a döntő tárgyaláson mégis Berkes István és Tállay András ült Kiss Istvánnal szemben. Innentől kezdve pedig már nem volt kérdéses a döntés. Ezek után írtam még egy levelet a szövetségnek, de erre – valószínűleg az időközben kezdődő olimpia miatt – azóta sem kaptam választ" – folytatta dr. Balogh Péter, aki a jövőről – elvégre hivatalosan még mindig ő a válogatott orvosa – a következőket mondta: „Egy tény, szerződésem van a szövetséggel, de a folytatás attól függ, hogy az MKSZ milyen feltételeket, garanciákat biztosít a jövőben. Még egy ilyen történetnek nem szeretnék a szereplője lenni..."

Forrás: Kisalföld

További hírek