Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Fiatal csapat, szűkebb költségvetés

2008. augusztus 4. 17:36

A tavalyi idényben a Vasas kézilabdázói élet-halál harcot vívtak a bennmaradásért, amit aztán az utolsó fordulóban sikerült kiharcolni, a csapat így továbbra is az első osztályban fog szerepelni.

Fiatal csapat, szűkebb költségvetés
A Vasas SC vezetése - már csak a dicső hagyományok okán is- kiemelt figyelmet fordított az elmúlt években a felnőtt csapatra. Markovits László ügyvezető elnök számtalan alkalommal leszögezte, az ésszerű gazdasági keretek között működő kézilabda szakosztály elengedhetetlen része a Vasas családnak, de nem teheti meg a klub, hogy bármelyik sportág veszélybe sodorja a többit azzal, hogy tartozásokat halmoz fel.

Az elmúlt években a klub folyamatosan erején felül finanszírozta a saját forrásnak meglehetősen híján lévő szakosztályt, és hitt abban, ha átmenetileg túlnyújtózkodva reális anyagi lehetőségein támogatja a a szakosztályt, akkor a támogatók, és a „kézilabda család” összefogásával ismét lesz esélye a csapatnak folyamatosan a legjobbak közé tartozni.

Most azonban összegezve az elmúlt évek tapasztalatait, valamint felmérve, hogy milyen áron tudnánk női kézilabdában a magyar élvonalhoz tartozni, egyértelműen kiderült, hogy a Vasas SC lehetőségei végesek. Nem akarunk és nem is tudunk a rivális csapatok hátterével konkurálni. Ne felejtsük el, hogy a klubnak az ilyen mérlegelésnél figyelembe kell vennie a többi csapatsportágát is, amik közül jelenleg a vízilabda és a röplabda szakosztály mind eredményekben, mind pénzügyi háttér vonatkozásában messze felülmúlja a kézilabdát.

A Vasas SC az erőforrásait ezen szempontokat figyelembe véve osztjaa el, amit különben a pekingi olimpiát követő 4 éves időszakra elkészült – egyhangú közgyűlési határozattal elfogadott – sportszakmai és pénzügyi irányelvek is tartalmaznak.

Papp György vezetőedző, aki már sok mindent átélt Angyalföldön, második idényét kezdi a felnőtt csapat élén. Tizenötödik éve munkahelye a Fáy utca, számára a klubhűség nem ismeretlen fogalom.

„Korábban, ha egy kézilabdázó leigazolt egy klubba, akkor azt nem csak a pénzért tette, hanem mert esetleg szimpatikus volt neki a hely, egy közösség tagjává akart válni, és megpróbálta kiteljesíteni sportkarrierjét. Hosszútávra terveztek, az esetleges nehezebb időkben sem csak a saját érdekeiket nézték, hanem tekintettel voltak a csapatukéra is.” – magyarázta Papp György – „Manapság ez nincs így, a játékost csak a kapott szolgáltatás mennyisége és minősége motiválja, a csapat igazából nem érdekli őt. Profinak vallja magát mindenki, de ez sokszor csak az igényekben jelentkezik, a játéktudás közel sem nevezhető annak.”

Persze nehéz valamiféle értékrendet közvetíteni a fiatal játékosok felé, ha nagyon sok helyen komoly fizetést, utazást, jó szerelést, médiaszereplést csillantanak fel. Ez ellenállhatatlanná teszi az ajánlatot. Azt gondolják, hogy jobb peremembernek lenni egy jól menő csapatban, mint rendszeresen játszani egy szerényebb lehetőségekkel bíró klubban.

„Kevesen értik meg, hogy mennyire fontos a játéktudás folyamatos csiszolása, a szakma elsajátítása, amiből azután a későbbiekben esetleg sokkal többet profitálhatnának. Tőlünk rengeteg játékos lépett tovább idő előtt. Persze van akinek bejött, mint például Tomorinak, aki jól megállta helyét, de a váltást ő sem bonyolította korrektül. Sokkal többen vannak viszont, akik új csapatukban jóval kevesebb lehetőséget kaptak, mint nálunk, ráadásul távozásukkal nehéz helyzetbe hoztak minket.” – folytatta Papp György – „Ez a folyamat tartós, most is van két olyan fiatalunk, aki rossz döntés meghozatalára készül. Eszükbe sem jut, hogy együtt dolgozva a többiekkel húzzák ki a Vasast a csávából és még egy-két év folyamatos játék hosszú távon előnyösebb lenne számukra. Mindent, amit eddig kaptak, köszönet nélkül itt hagynak. Nem igazán tudom őket sportembernek nevezni.”

Minden idők legfiatalabb Vasas csapata három hete kezdte a felkészülést. Jelenleg tizenhat lány edz együtt. Három rutinosnak mondható játékosunk van, a tavalyi csapatból Balogh Bea és Olga Kuprichenkova, valamint a Goldbergerből érkezett ukrán átlövő Elena Kordyuk. Rajtuk kívül a 22 éves Szalontai Edit rendelkezik még komolyabb NB I-es rutinnal. A többiek mind saját nevelésű fiatalok, köztük három tizenhat éves lány.

„Ha kényszerből is, de utánpótlás csapataink legjobbjaira fogunk támaszkodni. Megadom a lehetőséget mindenkinek, szerintem sokan tudnak élni majd vele, hiszen rengeteg tehetségünk van. Most úgy tapasztalom fűti a lányokat a becsvágy, szeretnének meglepetéseket okozni.” – jelentett ki Papp György – „Az egyesület, az új vezetőség és támogatóink segítségével tudtuk megszerezni Kordyukot, mellé úgy tűnik sikerül még két rutinos játékost, egy kapust, valamint Szeberényi mellé még egy baloldali átlövőt is igazolnunk Ukrajnából. Persze tesztelni fogom őket, zsákbamacskát nem veszünk. Reálisan nézve valószínűleg a kiesés elkerüléséért fogunk harcolni. Türelmet kérek szurkolóinktól, biztos, hogy akadnak majd olyan meccsek, amikor nehéz lesz Vasas-drukkernek lenni, de hiszem, hogy hosszú távon ez a fiatal csapat még fog örömet szerezni mindannyiunknak.”

Augusztusban több felkészülési tornán vesz részt a Vasas. 7-8-án Derecskén a helyiekkel, a Békéscsabával és a Kiskunhalassal, majd egy hét múlva a Viharsarokban szintén ezekkel a ellenfelekkel találkozunk. 23-24-én a Fáy utcában rendezünk egy tornát, a Vác, az ukrán Lviv és a Kiskunhalas lesz a vendégünk. Majd újabb egy hét múlva itthon fogadjuk az FCK Bratislava-t és az FTC-t.
Szeptember 10-én jön a bajnoki nyitány Dunaújvárosban, első hazai meccsünk szeptember 14-én a Békéscsaba ellen lesz. Ettől az idénytől nem csak az ifik, hanem a serdülők is párhuzamosan játszanak a felnőttekkel.

A jelenlegi keret:
Kapusok: Antoni Viktória, Koszó Andrea,
Szélsők: Balog Beáta, Turcsányi Krisztina, Tóth Orsolya, Kolos Dorottya, Takács Orsolya,
Beállók: Szalontai Edit, Mikó Gréta,
Átlövők: Szeberényi Blanka, Elena Kordyuk, Olga Kuprichenkova, Kovács Bianka, Roszinszki Nóra, Kopecz Barbara, Mocsai Dóra,

Forrás: vasassc.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi