Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

„A meccsen kiderül, ki a jobb!”

2008. április 25. 7:58

A BL-elődöntő visszavágó mérkőzése előtt a Lada Toljatti vezetőedzőjével, Alekszej Gumjanovval a Szport-Ekszpressz orosz napilap készített interjút, melyet Dán Róbert segítségével olvashattok.

„A meccsen kiderül, ki a jobb!”
- Most, hogy videón is sikerült visszanézni a BL-elődöntőt, milyenek a benyomásai?
Alekszej Gumjanov: Egészében véve elégedett vagyok a csapatommal, különösen az első félidőben mutatott játékkal. Voltak hibák, de figyelembe véve azt is, mennyire nagy volt a mérkőzés tétje, szerintem nem játszottunk rosszul. Azok a taktikai figurák, amelyekre előzetesen nagy figyelmet fordítottunk, végülis beváltak. Sikerült például kivenni a játékból – ha nem is teljesen – a Hypo irányítóit támadásban, és elég sok lerohanásos akciónk volt, annak ellenére, hogy az ellenfelünk is nagyon magas színvonalon szervezte a játékát. Külön kiemelném a kapusunkat, Maria Szidorovát, aki nem először játszott tétmeccsen nagyon jól. Először tartottam tőle, hogy a Lada érzelmileg és állóképességben sem fogja bírni a csatát – rendkívül nagy iramú mérkőzés volt –, de végig bírtuk…

- Mit gondol, a háromgólos előny sok vagy kevés?
- Kevés, persze. Néha még a tíz gól előny sem bizonyul elégnek… A Hypo csapatának most egész Európában nagyon jó a renoméja, és gondolom azzal sem árulok el nagy titkot, hogy van, amikor a játékvezetők is segítik a klubot. Most vasárnap is ezt tették. Figyelmesen újranézve a vitás eseteket, egyértelmű, hogy a második félidőben két vitathatatlan góltól megfosztottak minket, és legalább három támadásunknál elvették a labdát, állítólagos „lépéshibák” miatt. Plusz kiállítottak tőlünk olyan helyzetekben, amiket a Hypónál nem toroltak meg. Tény, hogy a mi javunkra is voltak tévedések, de ezekből azért jóval kevesebb volt.

- Ez azt jelenti, hogy a visszavágón a bírók főszerepet játszanak majd?
- Amíg nincs vége a találkozónak, addig nem mondhatok ilyet; az a lényeg, hogy meg tudjunk birkózni a körülményekkel, és az utolsó pillanatig képesek legyünk küzdeni. Ha ez sikerül, a játékunk is jobb lesz.

- Áprilisban a Lada hullámzóan teljesített: nagyon jó meccsek után nem nagyon jó meccsek következtek (és még finoman fogalmaztunk). Mi ennek az oka?
- Felfedeztem egy törvényszerűséget: ha sikerül egy egész hetet készülni egy mérkőzés előtt, akkor a játék is jól megy. A csapatban sok a fiatal játékos, akiknek nincs elég tapasztalata, és nem bírják az ilyen mértékű mentális terhelést (és néha fizikailag is elfáradnak). A Zvezdát például otthonában le tudtuk győzni, de három nappal utána simán kikaptunk a Rosztovtól, egy kevésbé erős csapattól.

- Akkor ön szerint a Hypo az esélyesebb a BL-döntőbe jutásra?
- Ezt butaság lenne nem elismerni. Játéktudása és meccsrutinja alapján a Hypo jelentősen előtte jár a Ladának. A tavalyi elődöntővel összehasonlítva is nyilvánvaló, hogy az osztrák csapat minden téren erősödött, nekünk viszont sérülések miatt már régóta nélkülöznünk kell két kulcsjátékosunkat, akik a válogatottban saját posztjukon első számú alapemberek. Helyettük olyan fiatalok játszanak, akik néha remekül teljesítenek, néha meg képtelenek megbirkózni a feladatukkal. Azt sem felejthetjük viszont, hogy ebben a szezonban a Lada nem kevés olyan meccsen győzött, ahol előzetesen csak minimális esélyt adtak nekünk arra, hogy ez sikerülhet. Ezért azt nem mondom, hogy ennek a meccsnek most a Hypo az egyértelmű esélyese; különben is, az esélyesek sem szoktak mindig győzni. És azért három gól előnnyel utazunk Bécsbe.

- Idén nem egyszer nyilatkozott úgy, hogy a csapat számára most az orosz bajnokság a legfontosabb. Ennek ellenére a Lada a Bajnokok Ligájában is nagyszerűen szerepel…
- Mit mondjak, nem is tagadom, hogy ez számomra is meglepetés. Először nem is gondoltam arra, hogy bejuthatunk az elődöntőbe. Marennyikova és Bliznova sérülése után leginkább csak az volt a célunk, hogy fiatal játékosaink tapasztalatot szerezzenek egy ilyen magas színvonalú nemzetközi megmérettetésben. Ezért aztán nem tettünk mást, minthogy „egyszerűen” kimentünk a pályára, és játszottunk, nem nagyon törődve azzal, hogy meddig is jutunk a kupában. És ez a hozzzáállás segítségünkre is volt. Most sem az az elvárás a csapattól, hogy mindenáron jusson a BL-döntőbe. Persze ez nem azt jelenti, hogy feltett kézzel lépünk majd pályára Bécsben. A meccsen majd aztán kiderül, ki a jobb.

Forrás: Szport-Ekszpressz
Fordítás: Dán Róbert

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi