Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Nem kalózbajnokságot akarunk"

2008. március 27. 20:37 © handball.hu

Több európai élcsapat képviselője is jelen volt csütörtök délután azon a tanácskozáson Bécsben, amelyen megalakult a Női Klubcsapatok Szövetsége (Women Clubhandball Association). A handball.hu-nak Maglódi Lajos nyilatkozott.

Fotó: Leo Hagen (hagenpress.com)
Fotó: Leo Hagen
(hagenpress.com)
handball.hu: Mely együttesek képviseltették magukat a megbeszélésen?
Maglódi Lajos: Mondhatom azt, hogy Európa élcsapatai voltak jelen. Ejöttek a Hypo-tól, a Viborgtól, a Krimtől, a Budućnosttól is, de voltak németek is, és magyar részről a Fehérép, a Dunaferr és a Ferencváros. A Győr az előzetes tervek ellenére sajnos nem jött el.

handball.hu: Mi volt a célja ennek a találkozónak?
Maglódi: A szervezők rengeteg dologban felnyitották a szemünket. Semmit nem tudunk például azokról a reklámbevételekről, amelyek egy-egy európai kupamérkőzés alkalmával folynak be az Európai Kézilabda Szövetséghez (EHF). Abban is egyetértettünk, hogy nem a kluboknak kellene fizetni a válogatott játékosok bérét akkor, amikor ők összetartásra vagy világversenyre mennek.

handball.hu: Más dolog is hátráltatja a csapatok működését?
Maglódi: Úgy érezzük, hogy az EHF versenynaptára nincs szinkronban a klubcsapatok kupa- és hazai bajnoki szerepléseivel. Ebbe a jövőben határozottabban szeretnénk beleszólni, hogy ne forduljon elő olyan, hogy egy Bajnokok Ligája-sorozatot megszakítanak egy válogatott felkészülési héttel, vagy egy nemzetközi tornával. Tehát mi nem kalózbajnokságot akarunk, hanem ebben a rendszerben, de tisztább és átláthatóbb körülmények között szeretnénk működni.

Fotó: Leo Hagen (hagenpress.com)
handball.hu: Miben állapodtatok meg?
Maglódi: Ahogyan elterveztük, megalakítottuk a Női Klubcsapatok Szövetségét (WCA). Megválasztottuk elnökünknek Gunnar Prokopot, valamint két alelnököt, Peter Cassøe-t a Viborgtól, és Predrag Boškovićot, a Budućnosttól. Az a célunk, hogy az EHF marketing- és versenybizottságában is képviseltethessük magunkat, a kluboknak ilyen módon lenne beleszólása az ott folyó munkába, döntésekbe. Ezt tehát egyfajta érdekvédő ligának nevezném, de nem célunk egy külön bajnokság elindítása. Szeretnénk, ha sikerülne megállapodnunk és megegyeznünk az EHF-fel: megérttetni a kifogásainkat, és elfogadtatni az érveinket, amelyeket Bécsben felvetettünk.

handball.hu: Az EHF hogyan viszonyul a WCA megalakulásához?
Maglódi: Még nem tudjuk, bár a találkozón jelen volt egy megfigyelőjük, aki meghallgatott minket. Gunnar Prokop ezután találkozik majd az európai szövetség vezetőivel, hogy megbeszélje velük azokat az észrevételeket és javaslatokat, amelyeket megfogalmaztunk.

handball.hu: Volt szerepe a találkozó létrejöttében Anja Andersennek?
Maglódi: Úgy tudom, nem. Gunnar Prokop és Geri Berger már két hónapja dolgozott azon, hogy a csapatok képviselőit összehívja, és egy közös álláspontot alakítson ki.

Fotó: Leo Hagen (hagenpress.com)
handball.hu: Mikor lesz a WCA következő találkozója?
Maglódi: Úgy érzem, nagy szükség van a rendszeres összejövetelekre, hiszen az európai szövetség részéről sok minden ránk van erőltetve, és nem hiszem, hogy el kell fogadnunk olyan dolgokat, amelyeket nem tartunk jónak. Két példát is említenék, amelyekről a klubvezetőkkel beszélgettünk: ha parkettaborítása van egy pályának, miért ne lehetne azon lejátszani a mérkőzést; vagy ha egy olyan országban, ahol nem annyira népszerű a kézilabda, miért kell egy BL-döntőt három- vagy ötezer férőhelyes csarnokban megrendezni, ha még egy kétezrest sem tudnak megtölteni a klub szurkolói. Nem kell plusz kiadásokkal megterhelni a csapatokat, hiszen egy három mérkőzéses sorozat megrendezése még mindig ráfizetéses. Éppen ezért a közös érdekek és tapasztalatok újabb megbeszélése alkalmából legközelebb június 20-án, Podgoricában találkozunk.

handball.hu

Több magyar csapat is részt vesz

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi