Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Gőzerővel folyik a szervezés

2007. december 21. 14:57 © handball.hu

Az első Ifjúsági Strandkézilabda Európa Bajnokságra 2008. június 26-30. között, a nagyatádi strandon kerül sor. A szervezőstáb a döntést követően neki is látott a munkának, már az első munkaértekezletét is megtartotta Győrben. Az eseménynek már működik a hivatalos honlapja is.

Gőzerővel folyik a szervezés
A fejleményekről Vártok Ákost, az MKSZ Strandkézilabda Bizottságának tagját faggatta a Somogy Sportja:

– Bevezetésül mondja el, Ön hogy ismerkedett meg ezzel a sportággal.
– A strandkézilabda bizottság vezetője testnevelő-tanárom volt annak idején Várpalotán. Neki köszönhetően kerültem bele a strandkézis vérkeringésbe. Illetve annak a révén, hogy a nagyatádi lányokkal elkezdtünk strandkézilabda versenyekre járni. Ekkor arra gondoltunk, hogy miért ne legyen saját pályánk. Horváth Lajos volt akkor a város sportreferense, és az ő segítségével hoztuk létre az első pályánkat, amelyet további háromnak az építése követett.

– Közben egyre rangosabb versenyeknek lett otthona a nagyatádi fürdő.
– 2002-ben a nemzeti bajnokság elődöntőjét rendeztük meg, 2003-ban pedig a Magyar Kupa döntőjének adtunk otthont. 2005-en a Klubcsapatok Európa Kupája magyarországi fordulójának lehetett helyszíne Nagyatád, idén nyáron pedig magát az EK döntőt (EBT Masters Final) rendezhettük meg.

– Már ez is óriási sportdiplomáciai sikernek számít. Minek köszönhették, hogy a másik kandidáló, a spanyolországi Malaga elől is elhappolhatták ezt a rendezvényt?
– Amikor az európai szövetség (EHF) szakembereinek bemutattuk a helyszínt, lenyűgözte őket az atádi strand, a jó körülmények, a kiszolgáló rendszer, a szállodák, az éttermek. Ezért döntöttek úgy, hogy mi kapjuk meg az EK döntő rendezésének jogát.

– A csapatok elégedettek voltak a helyszínnel?
– Először nem tudták elképzelni, hogy tengerparton kívül máshol is lehet ilyen versenyeket rendezni, de amikor megérkeztek, lenyűgözte őket a szép környezet, a barátságos fogadtatás és a jó feeling.

– Hogyan jött az ifi EB gondolata?
– A sportágban pár éve minden országban tartanak utánpótlás versenyeket. Sinka László főtitkár úr vetette fel az EHF egyik ülésén, hogy itt lenne az ideje Ifjúsági Európa Bajnokságot is rendezni. Az európai szövetség vezetői rögtön rá is bólintottak az ötletre.

– Kitűnően lobbyztak, hogy rögtön az első ilyen megmérettetést Önök rendezhetik.
– Az igazi álmunk, hogy egyszer felnőtt EB-t rendezhessünk, de ehhez nem adottak a feltételek (kevés a szálláslehetőség). Erősködtem a Magyar Kézilabda Szövetségnél, hogy akkor legalább az ifi EB-t mi rendezhessük meg. Júniusban írták ki a pályázatot, s novemberben a javunkra döntött az EHF szakmai testülete.

– Rögtön el is kezdte a stáb a szervezőmunkát?
– November 15-én tartottuk első hivatalos munkaértekezletünket, melyen részt vett Jesus Guerrero, az EHF versenybizottságának tagja, valamint Peter Fröschl, az EHF iroda munkatársa, Firnicz József az MKSZ Strandkézilabda Bizottságának elnöke is. A nagyatádi „színeket” Ivusza Tamás, helyi sportcsarnok igazgató és jómagam képviseltük. De a szervező bizottság tagja még Ormai István, városunk polgármestere, Sinka László főtitkár úr valamint Horváth Lajos, aki az ÖTM sport szakállamtitkárságáról segíti munkánkat.

– Miről esett szó?
– Az EHF képviselői ötoldalas követelménylistával érkeztek. Ezen lista minden pontjának meg kell felelnünk. Többek között létre kell hoznunk egy három méteres kifutóval rendelkező centerpályát, amely köré 800-1000 néző befogadására alkalmas lelátót kell építenünk. Ezen kívül kell még két pálya 300-400 fős lelátóval. Ezeket minden bizonnyal a Syma csarnokból fogjuk beszerezni. A szálláskapacitásra is nagyon kíváncsiak voltak, hiszen háromszáz versenyzőt kell „altatnunk”, valamint a kísérőiket és a szurkolókat. Ez lesz talán a legnehezebb feladat, de a megújult kollégiumunkkal nagyot léptünk előre ezen a téren is. Idegen nyelveket is beszélő jegyzőkönyv vezetőket is be kell tanítanunk, a csapatok szállítását is meg kell oldanunk. Versenyirodát is működtetni kell, ahol a számítógépes szakemberek azonnal az internetre tudják helyezni a mérkőzések eredményeit és az egyéb információkat. Tavaly több meccset is közvetítettünk élőben az internet segítségével, most alapkövetelmény, hogy a centerpálya történéseit folyamatosan követni lehessen a világhálón. Az EHF képviselői elmondták azt is, hogy milyen nyitó és záróünnepséget szeretnének, de még abba is belementünk, hogy milyen érmek és különdíjak kerüljenek kiosztásra.

– Sok feladatuk lesz. Hány nemzeti csapatot várnak a viadalra?
– Tizenkét női és tizenkét férfi (köztük a két magyar) válogatott csapat szerepelhet az EB-n. A beérkező nevezések alapján az EHF február végén hozza nyilvánosságra a résztvevők listáját.

– Még azt árulja el, mikor lesz pontosan a kontinensbajnokság?
– Június 26-án érkeznek a csapatok, 27-én kezdődnek meg a küzdelmek két hatos csoportban körmérkőzésekkel, majd jöhetnek a helyosztók, és 29-én a döntő. Ez rengeteg mérkőzést jelent. Egy biztos, ez lesz a 2008-as év legfontosabb eseménye Nagyatádon.

Nézd meg a torna hivatalos honlapját!
Korábbi cikkünk: Nagyatádé a 2008-as ifi strandkézi Eb

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi