Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Popovics, a sikergyűjtő

2007. július 15. 12:02

A világ egyik legjobb kézilabdázónője, Bojana Popovics pályafutásának új állomásán debütálásra készül: az előző csapatával, a Slagelsével háromszoros BL-győztes játékos az augusztus 4-5. között megrendezendő Stelioplast-Kupán ölti magára először tétmérkőzésen a Viborg HK mezét – oldalán a német válogatott sztárjaival, Grit Jurackkal, Anja Althaussal és Nora Reichével.

Popovics, a sikergyűjtő
„Minden megmérettetésen a győzelemért fogunk harcba szállni. Popovics jelenleg a világ legjobbja. Büszkék vagyunk rá, hogy mostantól értünk fog küzdeni a pályán” – nyilatkozta a Viborg vezetőedzője, Tomas Ryde, aki Wittlichben (Popovicshoz hasonlóan) először szerezheti meg a kupát.

A szomorkodás már a múlté, bár a váltás eléggé megviselte Bojanát. Május 20-án hivatalosan is elköszönt a sokak által a világ jelenlegi legjobbjának tartott játékosa. Popovics öt év után mondott búcsút annak a csapatnak, amellyel az elmúlt időszakban úgy gyűjtötte a sikereket, mint más a bélyegeket.

„Köszönjük! Te vagy a világ legjobbja, mindig a szívünkben őrzünk!” - állt azon a fél lelátónyi transzparensen a Brondby Arénában, melyet a Slagelse-szurkolók feszítettek ki neki. Popovics pedig rangjához méltóan búcsúzott, ahogy azt a szurkolói mindig is megszokhatták tőle: öt góllal, mely nem kisebb sikerhez segítette csapatát, mint a Bajnokok Ligája trófea visszahódítása. A döntő első mérkőzésén, Oroszországban nyújtott teljesítménye, a szenzációs 11 gólja pedig mindent elárul.

Két héttel azelőtt pedig a dán bajnoki döntőben, a Viborg felett aratott győzelemmel kettős trónfosztást hajtott végre a Slagelse Bojana jövőbeli együttesével szemben. „Mindkét címet visszaszereztük a Viborgtól” – mondta Slagelsében.

...És mindenki tudta, hogy a kapus, Cecilie Leganger mellett ki az a személy, akinek ismét a sikereket köszönhetik. 2004-et és 2005-öt követően harmadszor tudott csapata győzni a legrangosabb kupaszériában, és 96 góljával Popovics harmadszor is a BL-sorozat legeredményesebb játékosa lett. Emellett háromszoros dán bajnoknak, egyszeres EHF- és Dán Kupa-győztesnek vallhatja magát.
Mostantól azonban az új kihívásokat a Slagelse legnagyobb hazai és egyben nemzetközi riválisánál, a Viborgnál keresi.

„A kézilabdáért élek, a kézilabdát szeretem, és minden egyes találkozóra úgy készülök, mintha egy döntő mérkőzés lenne” – vallotta magáról Popovics.

Ő egy teljesen gólbiztos játékos, és a társait is tökéletes helyzetbe képes hozni. Egyszerre tud egyéniség, és egyben ideális csapatjátékos is lenni, attól függően, mit kíván meg éppen a játék menete.

„Ő a legösszetettebb kézilabdázó, akivel valaha együtt dolgoztam: úgy érkezett hozzánk, mint a világ egyik legnagyobb tehetsége, és úgy távozik, mint a legjobb játékos” – áradozott róla az immáron ex-edzője, Anja Andersen. Novemberben hozta nyilvánosságra a Viborg együttese az év átigazolásának hírét, és áprilisra a váltással járó hivatalos papírmunkák is befejeződtek. Popovics 2010-ig írt alá új klubjánál.

„Egy ilyen játékossal egy csapatban játszani a legnagyszerűbb dolog, ami csak történhet” – nyilatkozta róla a Viborg másik újonc szerzeménye, Anja Althaus.

„Öt, a Slagelsében eltöltött év után, ahol mindent elértem, amit egy kézilabdázó elérhet, szerettem volna még egyszer valami újat átélni; valami hasonlóan sikerekben telit” – mondta a minden bizonnyal legjobban kereső játékos.

Popovics a kézilabdázást tízévesen kezdte szülővárosában, az akkor még jugoszláviai Nisben, eredetileg balszélsőként, majd hátfájdalmai miatt kényszerült új szerepbe, ahol már korán bebizonyosodott kivételes tehetsége. Tizenhét évesen mutatkozott be a jugoszláv elsőosztályban a Nis együttesével, ahonnan tizenkilenc évesen került át a mai Montenegro területére, a Podgorica gárdájához, amellyel sorozatban négyszer lett jugoszláv bajnok és háromszoros kupagyőztes, mikor is 2002-ben elfogadta Anja Andersen ajánlatát, és a Slagelséhez igazolt.

Akármilyen sikeres is volt klubcsapatával, a válogatottjával nem jöttek össze az eredmények, annak ellenére, hogy több mint százszor szerepelt a jugoszláv, illetve a szerb nemzeti együttesben. Mindössze a 2001-es dél-tiroli világbajnokságon megszerzett világbajnoki bronzérme az egyetlen említésre méltó dicsősége. Egy szövetségben bekövetkezett feszültséget követően lemondta a válogatottságot, és csak akkor tért vissza csapattársával, Maja Szaviccsal egyetemben, mikor Anja Andersent nevezték ki a szerb keret élére. Az ő vezetésével az aktuális világbajnoki ezüstérmes Romániát ütötték ki az európa-bajnoki selejtezőn, így Svédországba esélyesként utazhattak volna. Andersen nem sokkal az Eb előtt lemondott, és vele együtt távozott Popovicson kívül még számos híres kerettag is.

Bojana azóta (férje révén) a montenegrói válogatottságot tartja már csak elképzelhetőnek. Jelenleg azonban kizárólagosan új klubcsapatára kíván koncentrálni, melyre nemcsak kötelességtudatból készül olyan nagyon, hanem a vele szemben támasztott elvárásoknak is meg szeretne felelni.

Forrás: handball-world.com
Fordítás: handball.hu (jj)

Rangos mezőny a Stelioplast-Kupán

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi