Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Minden pályán töltött percet élvezek"

2007. március 26. 14:20 © handball.hu

Gro Hammerseng, az Ikast-Bording norvég válogatott játékosa a Debrecen-Ikast EHF negyeddöntőt követően beszélgetett a Time Out Magazin két munkatársával.

"Minden pályán töltött percet élvezek"
Time Out Magazine: Gondoltátok volna, hogy két ennyire szoros meccsen fog eldőlni a továbbjutás? Előzetesen mennyi információval rendelkeztetek a Debrecenről?
Gro Hammerseng: Egyáltalán nem ismertük, én is csak a róluk kapott videofelvételeken láttam őket először játszani. A válogatott meccsekről viszont 1-2 játékos már ismerős volt számomra. Nagyon jó kézilabdázók alkotják a keretünket, így joggal vártuk el magunkkal szemben, hogy magabiztosabb győzelmet aratunk az első összecsapáson, hazai környezetben. Több alkalommal is elhúztunk 5-6 góllal, de a Debrecen egy percre sem adta fel, igazi csapatként küzdve rendre felzárkózott. Ugyanakkor az is ide tartozik, hogy az utóbbi időben sajnos sok meghatározó játékosunk bajlódott sérüléssel. Valaki mindig hiányzott a keretből, így értelemszerűen nem tudtuk eddig kihozni magunkból a maximumot.

Time Out Magazine: Mi volt az első meccs tanulsága számotokra - miben kellett javulnotok a visszavágóra?
Gro Hammerseng: Egyértelműen a támadások befejezésben - sokkal gyengébbek voltunk a kelleténél. Viszont a védekezésünkkel szerintem nem volt probléma. A hibák orvoslására kapóra jött számunkra a hétközi, Randers elleni bajnoki találkozó. Fölényes, önbizalomnövelő győzelmet arattunk (39-33), és remek lehetőség volt ez a meccs arra, hogy a Debrecen ellen tapasztalt hiányosságokat kijavítsuk, és felkészüljünk a visszavágóra. Külön öröm számomra, hogy mindkét mérkőzésen ennyire korrekt volt a bíráskodás. Voltak félelmeim a visszavágót megelőzően a korábbi rossz tapasztalatokból kifolyólag, de tényleg nagyon örülök, hogy nem a bírókról, hanem a kézilabdáról szólt a meccs. Életem legrosszabb emléke a bíráskodással kapcsolatban az előző fordulóban ért, amikor az Astroc Sagunto elleni idegenbeli meccsen egyszerűen katasztrofális volt, amit a bírók műveltek! A másik abszolút pozitívum a debreceni találkozón a csarnokban uralkodó atmoszféra! A hazai szurkolók az elsőtől az utolsó percig csodálatos hangulatot teremtettek. Érződött, hogy mennyire szeretik a csapatukat és a kézilabdát. Minket is nagy tapssal fogadtak, amikor kifutottunk a pályára. Dániában sajnos ritka az efajta szurkolás, egyedül az aalborgiak mondhatják el magukról, hogy rendszeresen több ezres lelkes közönség előtt játszanak. A dán és norvég csarnokokban más a légkör, ez egyfajta visszafogott szurkolás - ilyen tekintetben tehát sokat lehetne tanulni például a magyar, szerb vagy orosz drukkerektől.

Time Out Magazine: Ezek szerint nem hogy görcsössé tett benneteket a fergeteges hangulat, hanem még élvezni is tudtátok?
Gro Hammerseng: Valóban, valahogy ránk is pozitívan hatott a dolog, mindig sokat jelent a közönség jelenléte, akár még akkor is, ha az ellenfél szurkolóiról van szó.

Time Out Magazine: Kit emelnél ki a Debrecen játékosai közül?
Gro Hammerseng: Az irányítójuk (Orbán Annamária) gyors, bátran vállalkozik, és kifejezetten jó az 1-1 elleni játékban. A középen és jobbátlövőben is szereplő játékos (Ruta Latakaite) remek fizikai adottságokkal rendelkezik, de említhetném akár a balátlövőjüket is (Szűcs Gabriella). Ebből is látszik, hogy sok jó játékossal rendelkeznek, nagyobb eredmények elérésére is képesek lehetnek a későbbiekben.

Time Out Magazine: Most, hogy bejutottatok az EHF Kupa elődöntőjébe, ha választhatnál, ki ellen játszanál legszívesebben? Hogy érzed, mik az esélyeitek? Mik az elvárásaid?
Gro Hammerseng: Utazás szempontjából egyértelműen a Leverkusen vagy az Elda lenne az ideális, de valami azt súgja, hogy mi Trefilov csapatával, a Zvenigoroddal fogunk találkozni. De sebaj, Trefilov csapatai ellen mindig öröm játszani. Célunk nem lehet más, mint végigjátszani az összes meccset és nyerni.

Time Out Magazine: Nem régen tértél vissza hosszú sérülés után. Hogyan élted meg, hogy az elmúlt időszakban sokat ki kellett hagynod? Most milyen formában érzed magad?
Gro Hammerseng: Már a tavalyi Eb alatt is bajlódtam az Achillesemmel, a döntőn pedig újra rásérültem, és csak pár hete tértem vissza a pályára. Eddig maximum 20 percet játszottam, ezért nagyon boldog vagyok, hogy a Debrecen elleni visszavágón ennél többet tudtam vállalni. Szívem szerint minden meccset végigjátszanék, de még mindig érzem a sérülésemet. Jelenleg 50% körülinek mondanám a teljesítményemet, de tudom, hogy fokozatosan vissza fogom nyerni a formámat. El kell tudni fogadni, hogy minden játékos pályafutása során előfordulnak kisebb-nagyobb sérülések. Nem könnyű, de ezt fel tudom dolgozni, és miután nagyon sokat jelent számomra a kézilabda, minden pályán töltött percet élvezek. Borzalmas a lelátóról nézni a társakat, de hálás vagyok, hogy már eddigi pályafutásom alatt is számos nagy siker részese lehettem.

Time Out Magazine: A dán bajnokságban jelenleg a 4. helyen álltok. Látsz esélyt arra, hogy az előttetek álló Slagelse, Viborg, Aalborg trió valamelyikét megszorongatjátok, és előrébb léptek?
Gro Hammerseng: Ha nincsenek sérültjeink, bárki ellen győzelmi eséllyel léphetünk pályára. Az idei bajnokságban például idegenben nyertünk az Aalborg ellen (28-33), döntetlent játszottunk a Viborggal (32-32), és csupán 1 góllal kaptunk ki a Slagelsétől (23-24). A play-offban a Slagelsével találkozunk majd, és miért ne győzhetnénk most mi ellenük?

Time Out Magazine: Többször is nyilatkoztad, hogy jól érzed magad az Ikastnál. Mi az, ami mellette szól? Meddig köt még szerződés a klubhoz, mik a terveid utána?
Gro Hammerseng: Még egy éves szerződésem van, hogy utána mi lesz, még nem tudom, az még nagyon messze van, bármi megtörténhet. Ikast nem az a város, ahol legszívesebben élni szeretnél, ha izgalomra vágysz, de bizonyos szempontból előnyös: kisvárosról lévén szó, szoros kapcsolat alakul ki a játékosok között, rengeteg időt töltünk együtt a pályán kívül is. Segítünk egymás problémáinak megoldásában, kitűnő a csapatszellem, tényleg nagyon jól érzem magam a csapattársaim közt. A csapatvezetés is nagyban hozzájárul a jó hangulat kialakulásához, emellett szakmai tekintetben is minden a rendelkezésünkre áll, és jó kezekben vagyunk. A játékosok itt hosszú távra terveznek, így jó ideje hasonló kerettel tudunk dolgozni, ami szerintem az eredményesség szempontjából nagyon fontos tényező.

Time Out Magazine: Akkor lehet, hogy nem véletlen, hogy az évek során 7-re nőtt a norvég játékosok száma? Nincs olyan érzésed emiatt, hogy olyan, mintha a norvég bajnokságban szerepelnél?
Gro Hammerseng: Nem, azért én továbbra is dán csapatként tekintek az Ikastra. Arról van mindössze szó, hogy ha jól érzed magad egy klubnál, akkor jó szívvel ajánlod a barátaidnak. A norvég játékosok pedig szívesen igazolnak Dániába, több okból is. Egyrészt nincsenek különösebb nyelvi nehézségeink, hasonló a kultúránk, és természetesen vonzó az is, hogy a dán klubok nagyon előnyös szerződést és feltételeket tudnak kínálni számunkra.

Time Out Magazine: Akkor ezek szerint nem is jöhet szóba nálad, hogy egy másik bajnokságban is kipróbáld magad? Mert feltételezem, hogy lett volna bőven lehetőséged klubot váltani...
Gro Hammerseng: Persze, sok ajánlatot kaptam már más országokból is - Magyarországról ugyan még nem. Eddig minden komoly megkeresést mérlegeltem, de egyik sem volt annyira vonzó, hogy eligazoljak Dániából. Nagyon családcentrikus ember vagyok, szükségem van a családom és a barátaim közelségére, és Dániából bármikor könnyedén hazautazhatok Norvégiába. Hozzá kell még tennem, hogy eddig mindössze 2 klubban játszottam, szülővárosom csapatában, a Gjøvikben, és 2003 óta az Ikastban.

Time Out Magazine: Ha van olyan játékos, aki hiányzik a Bajnokok Ligája mezőnyéből, az szerintem egyértelműen Te vagy. Utoljára 2 éve léptél pályára a BL-ben - nem hiányzik?
Gro Hammerseng: De, természetesen. Fantasztikus dolog a BL-ben játszani, nem is lehetne más célunk az Ikasttal sem, de miután nagyon sok erős csapat szerepel a dán bajnokságban, rendkívül nehéz dolgunk lesz idén is BL-kvalifikációt érő helyen végeznünk. Csak amiatt, hogy BL-ben szerepelhessek, nem fogok mindenáron eligazolni az Ikastból - miért ne tudnánk újra kiharcolni a BL-szereplést mi is? Egyébként szerintem a Győrnek idén nagy esélye van megnyerni ezt a kupát, nem gondoltam volna, hogy a Larvik ellen ennyire simán jutnak tovább. Igaz, hogy csak az első összecsapást láttam, de az ott mutatott játékkal a Győr akár az aranyat is megszerezheti.

Göntér Zsuzsanna, Lund I. Solveig
Time Out Magazin (www.timeoutmag.com)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi