Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Egy verekedésmentes botrány utóélete

2005. november 6. 20:21 © handball.hu

A pénteki forduló egyik rangadója komoly indulatokat gerjesztett, a Debrecen-Cornexi összecsapást követően ugyanis tumultuózus jelenetek játszódtak le a Hódos Imre Sportcsarnokban. A sportnapilap szerint Szabó Edina, a fehérváriak vezetőedzője a bírókra támadt, a játékvezetők és a Cornexi klubigazgatója cáfolt. A handball.hu kísérletet tett arra, hogy fellebbentse a fátylat.

Egy verekedésmentes botrány utóélete
A nőikézilabda-bajnokság 10. forduló két komoly rangadót tartogatott a szurkolók számára. A bajnok és idén százszázalékosan teljesítő Győri Graboplast ETO a Ferencvárost fogadta, s bár a szakemberek szerint is talán idei leggyengébb formáját futotta, mégis magabiztosan győzött a remekül küzdő zöld-fehérek ellen.

A másik csatában már a rájátszás felső ágára kerülés volt a cél: a Debrecen a Cornexi-Alcoa HSB Holding együttesét fogadta. A Loki népligeti diadal után újabb bravúrra készült, de a fehérváriak számára is csak a győzelem jelentett volna megnyugvást az eddig elveszített rangadók miatt.

A félideji 12-11-es hazai előny után a 44. percre 21-17-re elhúzott a Loki, a Cornexi azonban az 55. percre megfordította az állást, s már a fehérváriaknál volt az előny. 24-27 után azonban már csak a DVSC talált be, Szűcs időntúli hetesével 28-27-re megnyerve az összecsapást.

A hajrában esett Cornexi-kiállítások és Debrecen-hetesek megviselték a vendégeket, akik a lefújást követően azonnal nyilatkozatstopot rendeltek el, ahogy a székesfehérvári klub igazgatója, Balássi Imre állásfoglalásában közölte, a klub nem kíván elhamarkodott véleményt nyilvánítani a mérkőzésről és a körülményeiről, ezért a videofelvétel tárgyilagos elemzése után áll csak a média rendelkezésére.

De ezzel még nem ért véget a botrány, a pályán ugyanis tumultuózus jelenetek játszódtak le, amelyeket a sajtó különféleképpen látott, illetve értékelt.

A Nemzeti Sport szerint "a csata még nem ért véget, hiszen Szabó Edina nekiesett a játékvezetőknek, a bírókat csak a biztonságiak tudták megvédeni."

Hasonlóképpen vélekedett a Fejér megyei Hírlap is, amely másnap "Botrány Debrecenben, a sporik 'belenyúltak' a mérkőzésbe" közölt tudósítást, s azt írta: "A slusszpoén: a végén a biztonsági őrök Sugárra támadtak..!"

Lássuk a debreceni oldalt!

"Jöhetett a mindent elsöprő Loki-örömmámor, amit csak kis ideig tudott beárnyékolni a vendégek trénere. Szabó Edina ugyanis verekedést kezdeményezett a játékvezetőkkel szemben, és csupán a biztonsági őrök, illetve csapatának roppant sportszerű vezére, az olimpiai ezüstös Siti Bea lélekjelenléte mentette meg attól a túlhevült trénert, hogy örökös eltiltás ne fenyegesse a bizonyára folyatást érdemlő ügy miatt" - írta a Debrecen Online.

"A vereséget láthatóan nehezen viselő, korábban már kétperces büntetéssel is sújtott Szabó Edina a lefújás után kis híján ölre ment a debreceni biztonságiakkal és a játékvezetőkkel is" - állította a Hajdú Online.

Az Index fórumának drukkerkocsmájában megszólat az egyik játékvezető is: "A Debrecen-Cornexi mérkőzés egyik játékvezetőjeként szeretnék megszólalni az itt többek által említett esettel kapcsolatban... Ami a mérkőzés utáni perceket illeti. Lefújtuk a meccset, a pálya közepén álltunk, amikor Szabó Edina odajött hozzánk, szótlanul kezet fogott mindkettőnkkel, majd visszatért a csapatához. A zsűriasztalnál egyeztettünk, majd elindultunk két biztonsági ember kíséretében az öltözőbe. A pályáról lefelé menet kereszteztük azt a sávot, ahol Sugár Timi éppen a csapatához tartott, mert Szabó Edina összehívta őket. Az elöl haladó biztonsági ember félig háttal haladt, így VÉLETLENÜL összeütközött Sugár Timivel. Semmi SZÁNDÉKOSSÁG nem volt az esetben! Timi nyilván feszült idegállapotban volt, úgy érezhette, hogy szándékosság történt.

Tizedmásodpercek alatt tumultus támadt (ráadásul mindez a fehérvári tábor előtti részen!), amit mi a magunk módján megpróbáltunk gyorsan kezelni. Először a biztonsági ember, illetve Timi közé próbáltam állni, majd az esetet észlelő, félreértő, és "Ne üssék a játékosomat!" szavakkal odarohanó Szabó Edinát próbáltam átkarolni, megnyigtatni, hogy erről szó sincs. Közben odaért Balássi Imre, a Cornexi vezetője is, aki szintén megpróbálta megoldani a szituációt. Egyeztettünk vele, hogy mi megyünk tovább az öltözőbe,ő pedig (az odaérkező helyi vezetőkkel közösen) próbálta megnyugtatni Szabó Edinát, illetve az eset valamennyi résztvevőjét.

Szó sem volt tehát arról,hogy a "szemüveges" játékvezető verekedett volna,aki ilyet állít: HAZUDIK!"


A handball.hu megkereste Szabó Edinát is, hogy segítsen megoldani a gordiuszi csomót.

- Mi történt pontosan a mérkőzés lefújása után?
- A játékosaim a Cornexi szurkolók szektora elé mentek, hogy megköszönjék a biztatást. Ekkor azt láttam, hogy az egyik biztonsági ember Sugár Tímeát eltolja a többiektől. Odamentem, és megkértem, hogy ne nyúljon a játékoshoz, mert nincs joga hozzá. Az egyikük lefogott, bár nem volt miért, és szóváltásba keveredett velem. Ezután elhagytam a termet. Mindeközben a játékvezetőkre nem figyeltem, nem vettem észre, hogy a közelben vannak. Számomra az ügy azzal véget is ért, hogy nem sokkal később az említett két biztonsági ember odajött hozzám, és elnézést kért a történtekért. A nyilatkozatstop csak a mérkőzés értékelésére vonatkozott. Ha tudom, hogy a sportnapilap másnap valótlanságokat állítva foglalkozik a mérkőzéshez nem kapcsolható történtekkel, szívesen elmondtam volna a saját álláspontomat.
Véleményem szerint az a tény, hogy címlapon rágalmaztak meg, megalázó, és kimeríti a becsületsértés fogalmát. De nem kezdek el védekezni, és következményeket sem fontolgatok, mert ezt úgysem lehet meg nem történné tenni.

- Két nappal a találkozó után, hogyan értékeled a pályán történteket?
- Véleményem szerint a mérkőzés utolsó öt percében tendenciózusan a Cornexit sújtó ítéletek születtek, nem a játékosok döntötték el a mérkőzést, és ezt szakértői vélemények is alátámasztják. Tiszteletben tartjuk a bevett utat, hogy megvárjuk, mi a véleménye a Magyar Kézilabda Szövetségnek a hivatalos értékelés után.

- Többen megvádoltak azzal, hogy nem vagy képes a csapattal feldolgozni a vereségeket, és ezért alakulhatott ki ez a szerencsétlen szituáció...
- Klubunk reálisan látja a lehetőségeit és elérhető eredményeit, és fel tudjuk dolgozni, ha két rangadót elveszítünk. Az, hogy hibázik játékos, edző vagy vezető, benne van ebben a játékban. Két dolgot azonban nem tudok elfogadni: ha nem a pályán dől el egy mérkőzés, illetve ha személyem megítélése kedvezőtlenül befolyásolja a Cornexiről kialakult képet. Úgy érzem, azzal, hogy nő vagyok, ráadásul külföldi előélettel és egy sikeres csapat edzőjeként, olyan reakciót váltok ki emberekből, amelyek igazságtalanok és elfogadhatatlanok. Rendszeresen kritizálnak a zsűriasztaltól azért, ahogyan kommunikálok a csapatommal, és a játékvezetők túl sokat foglalkoznak velem, miközben én ritkán figyelek rájuk. Vannak olyan tulajdonságaim, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy eredményesen végezhessem a munkámat, és azt, hogy hogyan menedzselem az együttest, hadd legyen az én dolgom.

handball.hu (pl)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi