Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Hazánk első nemzetközi női játékvezetői

2005. március 15. 20:33 © handball.hu

A nemzeti ünnep alkalmából különösen jólesik egy magyar sikerrel büszkélkedni: amint a korábbi közleményekből is kiderült, a Pech Katalin - Vágvölgyi Mária kettős nemrég elnyerte a nemzetközi játékvezetői minősítést, így Magyarország első női EHF-párosaként hamarosan világversenyen is viszontláthatjuk őket. A handball.hu interjújából egy kicsit közelebbről is megismerhetik őket olvasóink.

Hazánk első nemzetközi női játékvezetői
handball.hu: Gondolom, ha valaki játékvezetésre adja a fejét, akkor a polgári foglalkozása is a sporthoz kötődik, ugye?
Vágvölgyi Mária: Bizonyos mértékig igen, én tanítónő vagyok, Kata pedig testnevelés tanár egy középiskolában, ugyanott sportcsarnok-vezető is egyben.

handball.hu: Honnan a kézilabda szeretete? Játékosként is aktívan részt vesztek vagy vettetek a kézilabdaéletben?
Pech Katalin: Mindketten sok évig játszottunk az NBI/B-ben, ugyanabban a csapatban.

handball.hu: Hogyan jutottatok arra a gondolatra, hogy játékvezetők lesztek?
Pech: Marcsi ötlete volt, hogy vágjunk bele, mert lassan "kiöregszünk" a játékból. Abban egyetértettünk, hogy nem akarunk teljesen megválni a kézilabdázás világától, ezért léptünk át a túloldalra.

handball.hu: Milyen vizsgákat kell teljesíteni a nemzetközi játékvezetővé váláshoz?
Vágvölgyi: Minden évben kétszer vizsgázunk itthon az NB-s vizsgán, amely elméleti és fizikai tesztet foglal magába. Most Jicinben - a továbbképzés mellett természetesen - ismét vizsgáztunk: kétszer írtunk elméleti tesztet idegen nyelven, futásból Cooper-teszt is volt, valamint három mérkőzést kellett vezetnünk a női junior-válogatott tornán.

handball.hu: Milyennek éreztétek a teljesítményeteket ezen a junior Industrial-kupán, illetve mi volt a szakértők véleménye?
Pech Katalin
Pech: Visszajelzések alapján úgy érezzük, hogy sikerült megoldanunk a ránk osztott feladatot. A vizsgáztatók szerint a kezdeti megilletődöttségünk után kihoztuk magunkból azt, amit tudunk a pályán. Sokat tanultunk kint, és a mérkőzések alatt próbáltuk hasznosítani is az ott hallottakat.

handball.hu: Hogy érzitek, nehezebb érvényesülni egy nőnek ezen a pályán?
Vágvölgyi: Nem érezzük nehezebbnek az érvényesülést. Sőt, mondhatnám könnyebbnek is, hiszen Magyarországon például jóval kevesebb a nőikézilabda-játékvezető, mint a férfi, ezért talán könnyebb is az előrejutás.

handball.hu: Segítik-e a különböző országos, illetve nemzetközi szövetségek a nők érvényesülését?
Pech: Igen, Európában is, és itthon is, hiszen folyamatosan kaptuk az egyre nagyobb feladatokat, így készített fel minket a Játékvezetői Bizottság erre a vizsgára, amiért szeretnénk is köszönetet mondani nekik. Az Európai Kézilabda-szövetség pedig idén már negyedszer szervezett nemzetközi vizsgát külön női játékvezetők számára, ami természetesen nagy előnyt jelent a sok férfi között.

handball.hu: Hogyan viszonyulnak hozzátok a férfi kollégák, illetve a női és férfi játékosok?
Vágvölgyi Mária
Vágvölgyi: Szerintem teljesen normális kollegiális kapcsolat van köztünk. Megbeszéljük egymás mérkőzéseit, tanácsokat adunk egymásnak, hogyan lehetnénk jobbak. Nem érzem, hogy bármiben is máshogy viselkednének velünk, mint egymással. Több játékvezetővel baráti kapcsolatban állunk.
Pech: Játékosoknál már nem tudnánk ilyen általánosságban beszélni. Sokan ránk csodálkoznak mérkőzés előtt, hogy "Jé, csajok lesznek a bírók!" De meccsen már jó esetben nem tűnik fel, hogy melyik nemhez is tartozunk. Ha jók az ítéletek, hamar elfogadnak minket. Természetesen mi sem lehetünk mindenkinek szimpatikusak, amit tudunk is, ezért igyekszünk mindig jó teljesítményt nyújtani, hogy a kétkedőket is meggyőzzük.

handball.hu: Női vagy férfi meccset szerettek jobban vezetni?
Vágvölgyi: Igazából ezt nem is tudnánk eldönteni. Mindegyik nemnek megvannak az előnyei, hátrányai. Leginkább a játék minőségétől, színvonalától függ az, hogy mennyire érezzük jól magunkat a pályán, és nem attól, hogy kik játszanak.

handball.hu: Nem zavarnak titeket a nézőtéri bekiabálások?
Pech: A bekiabálásokat vagy meghallja az ember, vagy úgy tesz, mintha nem hallaná. Lassan kezdünk hozzászokni, csak azt nem szeretjük, ha olyan dolgok is előkerülnek a szurkolók szájából, amelyek nem a pályára valók. A legtöbb beszólás természetesen szőkeségünkkel kapcsolatos! (nevet)

handball.hu: Milyen nemzetközi feladatokat kaphattok a közeljövőben? Esetleg hamarosan részt vehettek a nagy tornákon is (vb, Eb), vagy ez csak a távolabbi jövőben következhet?
Vágvölgyi: Hogy milyen mérkőzéseken veszünk részt és milyen feladatokat szánnak nekünk, az még a jövő zenéje. Először mindig a legjobb tudásunk szerint próbáljuk megoldani a következő feladatot (akár egy megyei, egy OSB mérkőzést, vagy egy NBI-es meccset is), és ha az megvan, akkor várjuk az újabb kihívásokat. Természetesen nekünk is vannak álmaink, mint mindenkinek, és hogy sikerül-e, az nagy részben rajtunk múlik!

handball.hu: Mi a véleményetek a vegyes párosokról? Hogyan fúj együtt egy férfi és egy női játékvezető?
Pech: Több ilyen vegyes párost is ismerünk, és szerintünk semmi különös nincsen abban, ha együtt dolgoznak a kézilabdapályán. Ha megértik egymást, és hasonló elveket vallanak a sportról, akkor minden együtt van ahhoz, hogy jó játékvezető-páros váljon belőlük.

handball.hu (joos)

Címkék:

sztárbeszéd

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi